Τα τερτίπια του Ερντογάν επισκιάζουν την Σύνοδο Κορυφής
Μπαράζ επαφών της Τουρκίας ενόψει της σημερινής συνόδου. Διμερείς επαφές και συμφωνίες ο στόχος της Άγκυρας για να «διασπάσει» την ΕΕ. Οι παραλήψεις της έκθεσης Μπορέλ και το σήριαλ για τις κυρώσεις που παίρνουν... παράταση
Στην σκιά των εορτασμών της 25ης Μαρτίου για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821, ο Ρετζεπ Ταγιπ Ερντογάν κινείται έτσι ώστε να πάρει από την ΕΕ άλλη μια «νίκη».
Το μεσημέρι συνεδριάζουν με τηλεδιάσκεψη οι ηγέτες της ΕΕ για να εξετάσουν, μεταξύ άλλων, την συμπεριφορά της Τουρκίας. Όπως είχαμε γράψει από την Δευτέρα, κυρώσεις δεν αναμένεται να επιβληθούν, παρά το γεγονός ότι είναι 6η φορά μέσα σε 9 μήνες που συζητείται η τουρκική προκλητικότητα απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο.
Η ΕΕ αναμένεται να κλωτσήσει το μπαλάκι παρακάτω και να επανεξετάσει το θέμα στη σύνοδο του Ιουνίου, ενώ θα επιμείνει στην λογική της θετικής ατζέντας με την Αγκυρα.
Βεβαίως υπάρχουν αρκετές διπλωματικές φωνές που υποστηρίζουν ότι όσο αργεί η ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της, τόσο δίνει χώρο στον Ερντογάν και ότι τον Ιούνιο θα είναι ακόμα πιο ενισχυμένος απέναντι στην Ευρώπη, καθώς θα βρισκόμαστε στην θερινή περίοδο όπου το προσφυγικό θα έχει τον πρώτο λόγο. Και όπως έχει δηλώσει επανειλημμένως η καγκελάριος Μέρκελ, οι προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές δεν είναι διαχειρίσιμες χωρίς την συνδρομή της Τουρκίας.
Η τακτική της Άγκυρας και η συμφωνία με την Ιταλία
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, την Τρίτη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε τηλεφωνικά στον Πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, και ο πρώτος φέρεται να δήλωσε ότι η συμφωνία μετανάστευσης Τουρκίας-ΕΕ του 2016 πρέπει να επικαιροποιηθεί ως μέρος μιας θετικής ατζέντας στην οποία είναι απαραίτητο να συμπεριληφθεί η άρση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, η επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης του 1995 και του ανοίγματος των κεφαλαίων διαπραγμάτευσης.
Όλα σε ένα καλάθι...
Κατά την εφημερίδα, ο Ερντογάν, επανέλαβε ότι η μόνη λύση στην Κύπρο είναι αυτή της συνομοσπονδίας, ενώ το τυράκι του Τούρκου προέδρου προς τον Μάριο Ντραγκι ήταν η δέσμευση στον στόχο της επέκτασης της διμερούς εμπορικής συμφωνίας των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων με έμφαση τον αμυντικό τομέα.
Την ίδια μέρα, σύμφωνα με την Χουριέτ, ο Ερντογάν είχε ακόμα μια τηλεφωνική συζήτηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ καθώς, διασταυρωμένες διπλωματικές πηγές, αναφέρουν ότι η τελευταία είναι αυτή που «βοηθά» τον τούρκο πρόεδρο να χτίσει μια θετική ατζέντα διαλόγου με την ΕΕ η οποία αναμένεται να κορυφωθεί με μια ειδική σύνοδο κορυφής.
Τούρκοι αξιωματούχοι διαρρέουν ήδη ότι η Άγκυρά αναμένει ότι η έκθεση που θα υποβληθεί στη Σύνοδο Κορυφής θα αντικατοπτρίζει προτάσεις για το μέλλον των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ με τον «όρο» μάλιστα οι ελληνοτουρκικές διαφορές να «πηγαίνουν» πάντα στον διάλογο και όχι στο τραπέζι μιας Συνόδου.
Στο στόχαστρο το Κυπριακό
Ελλάδα και Κύπρος έχουν εκφράσει ικανοποίηση για την έκθεση Μπορέλ για την Τουρκία που θα συζητηθεί σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής. Παρά το γεγονός ότι ο κ. Μπορέλ δεν αναφέρει μια προς μια τις παραβάσεις της Τουρκίας, όπως θα έπρεπε.
Ο κύπριος ΥΠΕΞ Ν. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι οι «Ευρωπαίοι αντιλαμβάνονται πλέον ξεκάθαρα ότι η πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων εξαρτάται αποκλειστικά από την περαιτέρω συμπεριφορά της Άγκυρας».
Για το θέμα των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών παραδέχθηκε ότι το ζήτημα βρίσκεται ενώπιον της αρμόδιας Ομάδας Εργασίας και αναλόγως των εξελίξεων, είτε θα υιοθετηθούν, είτε όχι.
Αυτό που εγείρει εύλογα ερωτήματα είναι η φράση «περαιτέρω συμπεριφορά της Αγκυρας», καθώς κάποιος μπορεί να διερωτηθεί τί θα γίνει με την συμπεριφορά της Άγκυρας των τελευταίων 9 μηνών, τις αξιώσεις που έγειρε, τις προκλήσεις και τις παραβατικές ενέργειες. Όλα αυτά απλά θα σβηστούν από τον χάρτη; Και εάν η ΕΕ θέλει μια ατζέντα που «κοιτά μπροστά» με την Τουρκία, η Ελλάδα και Κύπρος γιατί συναινούν; Γιατί μέσα σε αυτούς τους μήνες έχουν περάσει αξιώσεις όπως συνομοσπονδία ως η μόνη λύση για το Κυπριακό, αποστρατικοποίηση ελληνικών νησιών και άμεση εμπλοκή της Τουρκίας στις εξορύξεις φυσικού αερίου στην ΝΑ Μεσόγειο.
Η Ελλάδα και η Κύπρος καλούνται να ξεκαθαρίσουν ότι οι αξιώσεις αυτές δεν έχουν περάσει και ότι θα πρέπει να εξαιρεθούν από το καλάθι της όποιας συζήτησης. Αντιθέτως, η Τουρκία το επιδιώκει και η ΕΕ φαίνεται να το «σιγοντάρει».
Η απειλή για επιβολή (και όχι απλή αναφορά) σε κυρώσεις υπάρχει εδώ και μήνες. Επι της ουσίας και εάν λάβουμε τις πράξεις της γείτονας χώρας όλο αυτό το καιρό, έπρεπε να είχαν επιβληθεί από τον περασμένο Οκτώβριο. Αντί για αυτό βλέπουμε μια Τουρκία να τραβάει συνεχώς το σχοινί και μια ΕΕ να... σφυρίζει αδιάφορα.
Το θέμα είναι πώς θα χειριστούν την κατάσταση Αθήνα και Λευκωσία...
Αγγελική Παπαμιλτιάδου
Euro2day
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε