-->

Header Ads

Τί συζήτησε ο Μπάιντεν με τον Μητσοτάκη;


Η Νοτιοανατολική Μεσόγειος, το Κυπριακό, η Σούδα και η επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Γράφει ο Κωστής Π. Παπαδιόχος

«Εάν χρειαστείς κάτι, να με πάρεις τηλέφωνο. Είμαι εδώ για να βοηθήσω». Με αυτή τη φράση-κλειδί, που υποδηλώνει όχι μόνο το άριστο κλίμα που διαμορφώνεται στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, αλλά και την κρίσιμη για την Αθήνα, λόγω της επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, «επιστροφή» της Ουάσιγκτον στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, σφράγισε σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τη διάρκειας μισής ώρας τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη το βράδυ της Πέμπτης.

Με δεδομένο ότι η επικοινωνία των κ. Μητσοτάκη και Μπάιντεν πραγματοποιήθηκε την ημέρα της επετείου των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, αναμενόμενα επεκτάθηκε στα ζητήματα της δημοκρατίας και της ανεξαρτησίας. Ο πρωθυπουργός φέρεται να σημείωσε πως η δεδηλωμένη βούληση του προέδρου των ΗΠΑ να ηγηθεί της Δύσης στα ζητήματα της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου «δένει» με τις αρχές του Αγώνα για την Ανεξαρτησία. Ομως, στη συζήτηση κυριάρχησε το σήμερα, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να εμφανίζεται απόλυτα ρεαλιστής αναφορικά με την στάση του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανταλλαγή απόψεων υπήρξε και για το Κυπριακό, με τον κ. Μπάιντεν να δηλώνει κάθετος στη διαφωνία του με «λύση δύο κρατών», αναφέροντας πως η Ουάσιγκτον θα εργαστεί στην κατεύθυνση της αποτροπής της.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε, επίσης, ότι η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, που συμβάλει στην ειρήνη και στην ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μαύρη Θάλασσα και στα δυτικά Βαλκάνια, εστιάζοντας στην αμυντική συνεργασία των δύο χωρών, με αιχμή τη φιλοξενία των αμερικανικών δυνάμεων στη Σούδα, ενώ υπογραμμίστηκε τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών με στόχο την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο παράγων «Κίνα»
Σε σχέση με την ευρύτερη γεωπολιτική σκακιέρα, μέρος της συζήτησης αναλώθηκε και στον παράγοντα «Κίνα», ενώ δεν υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για τη Ρωσία. Ο πρωθυπουργός φέρεται να ανέφερε πως η Ελλάδα δεν θα προμηθευτεί το σύστημα 5G από την Κίνα, αλλά πρόσθεσε πως η παρουσία της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να ανατραπεί. Τέλος, ο κ. Μπάιντεν ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη «πότε θα έλθεις στην Ουάσιγκτον».

«Οποτε με καλέσεις», ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού, με την προοπτική η επίσκεψη να πραγματοποιηθεί εντός του 2021 να είναι ρεαλιστική, εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας.

Επί της ουσίας, το τηλεφώνημα της Πέμπτης, διαμορφώνει μια σταθερά ανοικτή γραμμή επικοινωνίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Αθήνας στο ανώτατο επίπεδο, αλλά και την ενεργότερη παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, μετά την ηχηρή απουσία της περιόδου Τραμπ. Εξέλιξη σημαντική, καθώς ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι η Τουρκία δεν θα επανέλθει σε αποσταθεροποιητικές κινήσεις, ή ενέργειες ευθείας αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, όπως έπραξε επί πολλούς μήνες τον περασμένο χρόνο με αιχμή του δόρατος το «Ορούτς Ρέις». Επιπρόσθετα, παρά το γεγονός ότι η Αγκυρα θα συνεχίσει να αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην ατζέντα της Ουάσιγκτον, δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται η προοπτική της οικοδόμησης μιας πιο «προσωπικής» σχέσης του κ. Μπάιντεν με τον Ελληνα πρωθυπουργό. Εξάλλου, την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος είδαμε την προηγούμενη τετραετία, με τους διαύλους επικοινωνίας που είχαν διαμορφώσει οι κ. Ντόναλντ Τραμπ και Ταγίπ Ερντογάν.

Στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη σημειώνουν πως το διήμερο της Τετάρτης και της Πέμπτης άφησε ένα ιδιαίτερα θετικό αποτύπωμα για τη χώρα και όχι μόνο λόγω της επικοινωνίας Μητσοτάκη-Μπάιντεν, που απασχόλησε και τα διεθνή ΜΜΕ. Οπως αναφέρουν, η άφιξη στην Αθήνα για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του πρίγκιπα Καρόλου, του Ρώσου πρωθυπουργού Μ. Μισούστιν και της Γαλλίδας υπουργού Αμυνας Φλοράνς Παρλί και οι εκδηλώσεις σε διάφορες γωνιές του πλανήτη «φώτισαν» μια σύγχρονη Ελλάδα που είναι έτοιμη μετά το τέλος της πανδημίας να κάνει μεγάλα βήματα μπροστά. Προσθέτουν, δε, ότι η σημερινή εικόνα της χώρας δεν έχει καμία σχέση με εκείνη της περασμένης δεκαετίας, όταν είχε αναδειχθεί στο «προβληματικό παιδί» της Ευρώπης, λόγω του τεράστιου χρέους και των μεγάλων ελλειμμάτων που την οδήγησαν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Μάλιστα, σημειώνουν πως στο συγκεκριμένο πεδίο κρίσιμος είναι ο ρόλος του ίδιου του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος ακολούθησε εξαρχής μια εξωστρεφή πολιτική συνδυασμένη με μεταρρυθμίσεις που έπεισαν τη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα ακολουθεί πλέον μια διαφορετική πορεία.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.