Reuters: Η ΕΕ παγώνει τις κυρώσεις σε βάρος στελεχών τουρκικής πετρελαϊκής εταιρίας
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παγώσει τον σχεδιασμό της για κυρώσεις σε βάρος και άλλων ανώτατων στελεχών της Τουρκικής Κρατικής Εταιρίας Πετρελαίου (TPAO), είπαν τέσσερις διπλωμάτες, σαφής ένδειξη ότι η πρόσφατη διπλωματική προσπάθεια της Άγκυρας αποδίδει καρπούς, σύμφωνα με το πρακτορείο.
Όπως μεταδίδει το Reuters, σε σχετικό του τηλεγράφημα, επικαλούμενο αποκλειστικές πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρότειναν τον Δεκέμβριο πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση εξόδου μετά τις «μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες γεωτρήσεων» για φυσικό αέριο σε αμφισβητούμενες θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς όμως να αναφέρονται συγκεκριμένα άτομα.
Η ΕΕ συμφώνησε, επίσης, να εξετάσει το ενδεχόμενο αυστηρών οικονομικών κυρώσεων στην σύνοδο κορυφής της 25ης- 26ης Μαρτίου, μετά την δύσκολη περυσινή χρονιά, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εκφράζει δημοσίως την ελπίδα ότι οι Γάλλοι διαδηλωτές θα ρίξουν τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
Ωστόσο, ο πιο εποικοδομητικός τόνος του Ερντογάν, η υποστήριξη μιας πιο συμβιβαστικής προσέγγισης από την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μετά από 5 χρόνια συνέβαλαν στην αλλαγή του κλίματος.
Επίσης, η νέα διοίκηση του Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ κάλεσε τις Βρυξέλλες να μην επιβάλουν κυρώσεις σε μια περίοδο που η Τουρκία εμφανίζεται διατεθειμένη να συμβιβαστεί, είπαν Ευρωπαίοι και Αμερικανοί διπλωμάτες.
«Οι διαδικασίες για επιπλέον ένταξη στις λίστες Τούρκων ιδιωτών έχει σταματήσει, και δεν συζητάμε πλέον οικονομικές κυρώσεις», είπε Ευρωπαίος διπλωμάτης.
Δεύτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε ότι η διαδικασία δεν «ξεκίνησε ποτέ», ενώ ένας τρίτος είπε ότι «δίνεται προτεραιότητα στην διπλωματική οδό».
«Παραμένει δύσκολη η σχέση με την Τουρκία»
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρόεδροι των ευρωπαϊκών θεσμών θα συνομιλήσουν αύριο, Παρασκευή, μέσω τηλεδιάσκεψης με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία, οι οποίες θα αποτελέσουν ένα από τα θέματα της προσεχούς ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, ανακοίνωσαν σήμερα οι εκπρόσωποί τους.
«Οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θα συνομιλήσουν αύριο (Παρασκευή) μέσω τηλεδιάσκεψης με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη σχέση ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία ενόψει της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής» της 25ης και 26ης Μαρτίου, διευκρίνισαν οι εκπρόσωποι των δύο θεσμών.
«Η σχέση με την Τουρκία παραμένει δύσκολη. Θετικές ενδείξεις διαπιστώθηκαν στην ανατολική Μεσόγειο, όμως η συμπεριφορά της Άγκυρας συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα και παραμένει πηγή ανησυχίας», εξήγησε ευρωπαίος αξιωματούχος.
Οι συνθήκες για την πραγματοποίηση μιας επίσκεψης στην Άγκυρα από τους προέδρους των ευρωπαϊκών θεσμών δεν υφίστανται ακόμη, σύμφωνα με έναν διπλωμάτη. «Το θέμα θα συζητηθεί κατά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες και οι θέσεις των κρατών μελών θα επιτρέψουν στον κ. Μπορέλ να βάλει την τελευταία πινελιά στις συστάσεις του», δήλωσε σήμερα ο ευρωπαίος αξιωματούχος.
«Η Τουρκία είναι ένας ιδιαίτερος εταίρος για την ΕΕ, διότι είναι υποψήφια για ένταξη. Όμως εξακολουθεί να έχει συμπεριφορές που δημιουργούν πρόβλημα», υπογράμμισε. «Παρατηρούμε μια απουσία αρνητικών ενδείξεων από την αρχή της χρονιάς, όμως δεν είναι κανείς αφελής, διότι υπάρχουν παράγοντες που εξηγούν αυτή τη συμπεριφορά: η αλλαγή προέδρου στις Ηνωμένες Πολιτείες, η αδυναμία της τουρκικής οικονομίας και οι συνέπειες των ενδεχόμενων ευρωπαϊκών κυρώσεων», εξήγησε ένας ευρωπαίος διπλωμάτης στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αναγνωρίσει τις θετικές ενδείξεις και να τις ενθαρρύνει με ένα σταδιακό άνοιγμα στις οικονομικές σχέσεις, την τελωνειακή ένωση και τον πολιτικό διάλογο. Όμως οφείλει να επαγρυπνεί. Αν η κατάσταση επιδεινωθεί εκ νέου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία ή στο θέμα της Κύπρου ή σε άλλα θέματα, θα πρέπει να ξαναφύγει προς την άλλη κατεύθυνση», προειδοποίησε.
ΠΗΓΗ: Newpost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε