Επανήλθαν οι πολεμικές αποζημιώσεις…
Επανήλθαν οι πολεμικές αποζημιώσεις…
Στην ιστοσελίδα του περιοδικού Marianne δημοσιεύεται άρθρο του Fabien Perrier, με τίτλο: «Αθήνα: Το γερμανικό πολεμικό χρέος επιστρέφει στο επίκεντρο»
Το ζήτημα των αποζημιώσεων της Γερμανίας στην Ελλάδα επανήλθε στο τραπέζι τις τελευταίες ημέρες. Ιδιαίτερα συμβολικό, θα βρει επιτέλους μια λύση; Θα ήταν θείο δώρο για μια ελληνική κυβέρνηση και μια χώρα με μεγάλο οικονομικό πρόβλημα.
Ογδόντα χρόνια μετά την εισβολή στην Ελλάδα των ναζιστικών στρατευμάτων στις 6 Απριλίου 1941, ακολουθούμενη από την παράδοση στις 23 Απριλίου, ένα θέμα εξακολουθεί να δηλητηριάζει τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας: αυτό των αποζημιώσεων για ζημίες που προκλήθηκαν από τη Γερμανία κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Επανεμφανίστηκε πρόσφατα στην ελληνική επικαιρότητα. «Αυτά τα αιτήματα παραμένουν ενεργά και έγκυρα», ανέφερε Έλληνας αξιωματούχος στο γερμανικό πρακτορείο Τύπου DPA. Όσο για τον εκπρόσωπο του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε, σύμφωνα με το βελγικό πρακτορείο Belga:
«Το θέμα θα παραμένει ανοιχτό έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας. Αυτές οι αξιώσεις είναι έγκυρες και ενεργές και θα διεκδικούνται με κάθε τρόπο». Λαμβάνοντας υπόψη τα σχετικά ποσά, το θέμα αξίζει την προσοχή. Το ποσό των αποζημιώσεων εκτιμάται σε 289 δισεκατομμύρια ευρώ, που είναι σχεδόν το χρέος της χώρας. Το 2019, ανήλθε σε 331 εκατομμύρια ευρώ (180,5% του ΑΕΠ).
Ωστόσο, ο φάκελος φαινόταν να έχει εξαφανιστεί από την πολιτική και διπλωματική ατζέντα της Ελλάδας από την άφιξη στην εξουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη τον Ιούλιο του 2019. Βεβαίως, τον Ιανουάριο του 2020, είχε πει ότι η Αθήνα εξακολουθούσε να θεωρεί ανοιχτό το θέμα, αλλά πάντα απέφευγε να ασκήσει πίεση στο Βερολίνο σε αυτό το θέμα.
Στην πραγματικότητα, Γερμανοί βουλευτές έφεραν την υπόθεση ξανά στο προσκήνιο, και συγκεκριμένα ο Πράσινος βουλευτής Manuel Sarrazin . Από τη μία πλευρά, συνυπέγραψε με την κοινοβουλευτική του ομάδα ψήφισμα που κατατέθηκε στη Bundestag την ημέρα της ελληνικής εθνικής εορτής , στις 25 Μαρτίου, σχετικά με τις πολεμικές αποζημιώσεις, που οφείλει η χώρα του στην Ελλάδα.
Από την άλλη πλευρά, έδωσε μια συνέντευξη στην ελληνική εφημερίδα Το Βήμα, στην οποία χαρακτήρισε «αστείο» τον ισχυρισμό της γερμανικής πλευράς ότι το ζήτημα των αποζημιώσεων έχει κλείσει. Ο βουλευτής ανέφερε επίσης: «Ακόμα κι αν διαφωνούμε, πρέπει να κάνουμε κάτι, αλλά – και αυτό είναι ένα σημαντικό« αλλά »- εάν δεν αντιμετωπίσουμε το ζήτημα του κατοχικού χρέους, οποιαδήποτε ενέργεια που αναλαμβάνουμε δεν θα θεωρείται αξιόπιστη από την Ελλάδα».
Το υπερβολικό κόστος της κατοχής είναι η αιτία μιας άλλης διαφωνίας μεταξύ των δύο χωρών: οι πολεμικές αποζημιώσεις, που υπολογίζονται σε 7 δισεκατομμύρια δολάρια, που υποσχέθηκαν στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 1946 στις συμφωνίες των Παρισίων.
Επτά χρόνια αργότερα, η Συνθήκη του Λονδίνου «για τα γερμανικά ξένα χρέη» υπολογίζει το ποσό της αποζημίωσης στα 41 δισεκατομμύρια δολάρια. Αλλά ποτέ δεν θα πληρωθούν πλήρως στην Ελλάδα, η οποία ωστόσο δεν εγκαταλείπει το έργο για την πληρωμή των αποζημιώσεων.
Έτσι, αρκετές κοινοβουλευτικές επιτροπές συναντήθηκαν για να μελετήσουν τον φάκελο. Στο τέλος, διατηρήθηκε το ποσό των 289 δισεκατομμυρίων, συμπεριλαμβανομένου του τόκου που οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα.Ενώ οι δημόσιοι λογαριασμοί έχουν πληγεί από τον περιορισμό των πέντε μηνών, αυτό το ποσό θα διευθετούσε αναμφίβολα τις υποθέσεις του πρωθυπουργού, της κυβέρνησής του και ακόμη περισσότερο των Ελλήνων πολιτών, που έχουν ζήσει δέκα χρόνια ιδιαίτερα καταστροφικής λιτότητας.
Ως υπενθύμιση, η πολιτική που επέβαλε η τρόικα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ και ΔΝΤ) στην Ελλάδα κατά τη δεκαετία του 2010 υποστηρίχθηκε ευρέως, εάν δεν εμπνεύστηκε, από τη Γερμανία. Μια στάση που ενσάρκωνε ο τότε Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, ένας κάποιος Wolfgang Schäuble…
Marianne – Fabien Perrier
HellasJournal
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε