To Πάρκο στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ θα αναβαθμίσει τη ζωή των πολιτών
Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης. (Φωτογραφία από ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Η δημιουργία του Κυβερνητικού Πάρκου στο χώρο της ΠΥΡΚΑΛ αποτελεί έργο αστικής ανάπλασης μεγάλης αξίας, θα σημάνει μία μεγάλη επενδυτική κινητοποίηση και θα αναβαθμίσει το κέντρο της Αθήνας, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης
Σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε ότι «το κέντρο της πόλης δεν πρόκειται να ερημώσει, ούτε οικονομικά ούτε εμπορικά» ενώ όπως είπε το άμεσο δημοσιονομικό όφελος από την μεταστέγαση εννέα υπουργείων σε ορίζοντα 30 ετών ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα αυτό αναλύεται ως εξής: 520 εκατ. ευρώ από τη μείωση του λειτουργικού κόστους, όπως μισθώματα και λειτουργικά έξοδα, 270 εκατ. ευρώ από την εκμετάλλευση των ακινήτων του Δημοσίου και 210 εκατ. ευρώ από φόρους και τέλη που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το έργο.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκου Παπαθανάση στο ΑΠΕ – ΜΠΕ και την Εύη Παπαδοσηφάκη
– Τι συνιστά το Κυβερνητικό Πάρκο στον χώρο της παλαιάς ΠΥΡΚΑΛ στην περιοχή του Δήμου Δάφνης – Υμηττού; Ποια είναι η κεντρική ιδέα;
Η δημιουργία του Κυβερνητικού Πάρκου αποτελεί ένα έργο αστικής ανάπλασης μεγάλης αξίας που θα δώσει πνοή σε μια αστική περιοχή. Πρόκειται για ένα έργο που θα αναβαθμίσει τη ζωή των κατοίκων του Δήμου Δάφνης – Υμηττού και θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή στον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης.
Ο αειφορικός σχεδιασμός, σε συνδυασμό με μια τεράστια έκταση πρασίνου, θα αναβαθμίσει αισθητά το δομημένο περιβάλλον και θα δώσει χώρο για τους δημότες και τα παιδιά της περιοχής.
Ο σχεδιασμός της μεταφοράς των εγκαταστάσεων των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων που λειτουργούν σήμερα με αρκετούς κινδύνους για το αστικό περιβάλλον και η αξιοποίηση των χώρων αυτών μέσω της δημιουργίας του Πάρκου, ως αποτέλεσμα, θα είναι υπόδειγμα συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων Υπουργείων και φορέων.
Το έργο συγκεντρώνει τις υπηρεσίες εννέα υπουργείων και συγκεκριμένα το Οικονομικών, το Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το Υγείας, το Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Εσωτερικών, το Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το Τουρισμού και τεσσάρων εποπτευόμενων φορέων.
Οι εποπτευόμενοι φορείς που μετεγκαθίστανται είναι το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας και η εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου. Βελτιώνεται έτσι η διαλειτουργικότητα, η οποία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους μεταρρυθμιστικούς μας στόχους.
– Τι θα σημαίνει η απομάκρυνση από το κέντρο της Αθήνας εννέα υπουργείων, του κέντρου δηλαδή της δημόσιας διοίκησης; Κάποιοι κάνουν λόγο ακόμα και για οικονομική – εμπορική ερήμωση του Κέντρου της πρωτεύουσας. Ποια είναι η γνώμη σας;
Τα υπουργεία και οι υπηρεσίες που θα μετεγκασταθούν στεγάζονται σήμερα σε 127 κτίρια με συνολική δομημένη επιφάνεια 353 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Το κόστος των μισθωμάτων μαζί με το κόστος λειτουργίας και τις λειτουργικές δαπάνες ανέρχεται ετησίως σε 33 εκατ. ευρώ.
Με την υλοποίηση του έργου θα απελευθερωθούν οι παραπάνω χώροι από έτσι ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν για διαφορετικές χρήσεις.
Η πρωτοβουλία αυτή θα σημάνει μία μεγάλη επενδυτική κινητοποίηση που θα δημιουργήσει σημαντικές προϋποθέσεις για τη συνολική αναβάθμιση του Κέντρου της Αθήνας, προς όφελος των πολιτών και της ανάπτυξης νέων οικονομικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων. Επομένως, το κέντρο της πόλης δεν πρόκειται να ερημώσει, ούτε οικονομικά ούτε εμπορικά.
– Πρόκειται για ένα μεγαλόπνοο έργο που σίγουρα η υλοποίησή του χρειάζεται χρόνια. Πώς θα περιγράφατε το έργο με αριθμούς, ποιες είναι οι διαδικασίες και ποια είναι τα χρονοδιάγραμματα υλοποίησης;
Ας περιγράψουμε το έργο με αριθμούς, όπως λέτε. Το άμεσο δημοσιονομικό όφελος από την μεταστέγαση σε ορίζοντα 30 ετών ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Αυτό αναλύεται ως εξής: 520 εκατ. ευρώ από τη μείωση του λειτουργικού κόστους, όπως μισθώματα και λειτουργικά έξοδα, 270 εκατ. ευρώ από την εκμετάλλευση των ακινήτων του Δημοσίου και 210 εκατ. ευρώ από φόρους και τέλη που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το έργο.Το κόστος κατασκευής ανέρχεται στα 250 εκατ. ευρώ.
Η έναρξη κατασκευής του τοποθετείται στο 2023 και η σταδιακή έναρξη λειτουργίας του το 2025 – 2026. Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, πρόκειται για ένα έργο που θα υλοποιηθεί με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αφενός πετυχαίνουμε καλύτερη ποιότητα κατασκευής και αφετέρου ο ίδιος ο ανάδοχος θα είναι υπεύθυνος για την μακροχρόνια συντήρηση και λειτουργία του έργου.
– Σε ποιο βαθμό η υλοποίηση αυτού του σχεδίου θα επηρεάσει τις ζωές των κατοίκων της περιοχής Δάφνης – Υμηττού; Τι θα τους λέγατε επ’ αυτού;
«Θα πρέπει να είναι απολύτως σαφές ότι αυτή τη στιγμή ένα εργοστάσιο λειτουργεί μέσα σε οικιστικά δομημένο περιβάλλον. Όταν ξεκίνησε η λειτουργία του, η δόμηση στη συγκεκριμένη περιοχή ήταν απολύτως διαφορετική.
Οι εγκαταστάσεις και η λειτουργία των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων στον Υμηττο μεταφέρονται πλέον στο Λαύριο, κάτι που σημαίνει ότι θα συνεχίσει απρόσκοπτα η λειτουργία τους και δεν θα υπάρξει καμία απώλεια θέσεων εργασίας. Επίσης, το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης που θα αναβαθμιστεί και θα αξιοποιηθεί θα αποδοθεί στους κατοίκους.
Συγκεκριμένα, το 77,4% της έκτασης θα είναι χώρος πρασίνου και κοινόχρηστοι χώροι. Οι ποδηλατόδρομοι θα εκτείνονται σε 4 χιλιόμετρα και οι πεζόδρομοι σε άλλα 9 χιλιόμετρα. Συνολικά, μαζί με τις πλατείες εντός του συγκροτήματος, οι κοινόχρηστοι χώροι καταλαμβάνουν επιφάνεια 40 στρεμμάτων. Επιπλέον, στους πολίτες θα αποδοθούν και 80 στρέμματα πάρκου.
Η ποιότητα της ζωής των πολιτών, επομένως, θα αναβαθμιστεί με 120 στρέμματα κοινόχρηστων χώρων και πρασίνου. Συνολικά, από τα 155 στρέμματα της έκτασης μόνο τα 35 δηλαδή μόλις το 22% της έκτασης θα οικοδομηθεί ενώ ο συντελεστής δόμησης θα ειναι 0,9 που σημαίνει ότι θα είναι ιδιαίτερα φιλικός για το περιβάλλον.
Να σημειώσουμε ότι ο χαμηλοτερος συντελεστης στην περιοχή είναι 1,2. Επίσης ο συντελεστης κάλυψης θα είναι 22% όταν ο επιτρεπόμενος συντελεστής κάλυψης στην περιοχή είναι 60%. Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι ένα τέτοιο έργο είναι πολύ σημαντικό και για μία περιοχή αρκετά πυκνοδομημένη.
Επιπροσθέτως, θα συντηρηθούν, θα αναδειχθούν και θα αξιοποιηθούν 25 κτίρια με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά ενώ έχει σχεδιαστεί η δημιουργία ειδικών χώρων και δομών πολιτισμού, μουσείου της εταιρείας καθώς και της βιομηχανικής ιστορίας της χώρας.
Σχετικά με τις ανησυχίες που εκφράστηκαν για την πιθανή κυκλοφοριακή επιβάρυνση του Δήμου, είναι σημαντικό ότι μόλις σε 7 λεπτα περπατήματος βρίσκεται ο σταθμός Δάφνη ενώ διέρχονται αρκετες λεωφορειακες γραμμές. Όμως μέσα από τη συγκοινωνιακή και κυκλοφοριακή μελέτη που θα ακολουθήσει θα γίνουν οι κατάλληλες προβλέψεις.
Το Κυβερνητικό Πάρκο θα είναι ένας σύγχρονος χώρος που πραγματικά θα αναβαθμίζει τόσο το αστικό περιβάλλον όσο και την ποιότητα της ζωής όλων. Είναι ένα έργο που σίγουρα θα υπηρετεί καλύτερα τον πολίτη και τον δημόσιο λειτουργό».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε