-->

Header Ads

“Σουλτάνος” ικέτης στον στρατάρχη… Σε νέα υψηλά το “γλείψιμο” του Ερντογάν σε Σίσι


Μια ακόμη τρανταχτή απόδειξη της απελπισίας στην οποία έχει περιέλθει ο “σουλτάνος” Ερντογάν… ο Α’ της Τουρκίας λόγω της απομόνωσης που έχει καταδικάσει ο ίδιος διά της πολιτικής του τη χώρα. Του είναι αδύνατο να κατανοήσει πως είναι δυνατόν μια μουσουλμανική χώρα όπως η Αίγυπτος και μάλιστα παραδοσιακά εκ των ηγετικών δυνάμεων του αραβικού κόσμου, αρνείται να ασπαστεί ως κινητήριο δύναμη των περιφερειακών εξελίξεων την κοινή θρησκεία και επιλέγει τον δρόμο της μετριοπάθειας, της λογικής και του διεθνούς δικαίου. Ως αποτέλεσμα, ο Ερντογάν προχωρά διαρκώς σε κινήσεις κατευνασμού και… επιχειρεί επίθεση γοητείας προς την Αίγυπτο, “τσαλακώνοντας” το προφίλ που φιλοτεχνούσε με προσοχή πολλά χρόνια.

Στην τελευταία εξέλιξη, η Τουρκία ήρε το βέτο που είχε ασκήσει στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, με το οποίο μπλόκαρε την πρόθεση συνεργασίας της χώρας των Φαραώ με την Ατλαντική Συμμαχία. Πρόκειται για μια καταφανή απόπειρα αποκατάστασης των σχέσεων με το Κάιρο, αν και δεν θα πρέπει να εντάσσεται σε έναν κατάλογο αιγυπτιακών προϋποθέσεων, ώστε να προχωρήσει σταδιακά η αποκατάσταση των διπλωμαικών επαφών με την Άγκυρα.

Την ενδιαφέρουσα αποκάλυψη κάνει ο ιστοχώρος “Middle East Eye”, αναφέροντας στο ρεπορτάζ που υπογράφει ο Ραγίπ Σοϊλού από την Κωνσταντινούπολη, ότι πλέον η Τουρκία υποστηρίζει τ=ην ανάπτυξη των σχέσεων της Αιγύπτου με το ΝΑΤΟ, ως τμήμα του συμμαχικού “Μεσογειακού Διαλόγου”. Ο διάλογος ΝΑΤΟ-Αιγύπτου, ωστόσο, ποτέ δεν σταμάτησε, με αποτέλεσμα η αξία αυτού του “διπλωματικού χαρτιού” της Άγκυρας να έχει μόνο τυπική σημασία.

Προφανώς, σε αυτό αναφερόταν ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όταν την περασμένη εβδομάδα προέβαινε σε τηλεοπτικές αναφορές, ότι η Τουρκία προχώρησε σε κάποιες “κινήσεις καλής θέλησης” προς την πλευρά του Καΐρου στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Οι σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου πέρασαν από το ένα άκρο στο άλλο μετά την ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου και μέλους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Μοχάμεντ Μόρσι από τον τότε αρχηγό των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων και σημερινό πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι. Ο Μόρσι πέθανε στη φυλακή μετά από πολυετείς δικαστικές διώξεις για τον ρόλο του στα αιγυπτιακά πράγματα.

Ο Μόρσι που είχε συστήσει “άξονα” με τον Ερντογάν σε μια προσπάθεια κυριαρχίας στην περιοχή της Μεσογείου με βραχίονα το πολιτικό σκέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Αυτές οι φιλοδοξίες ήταν που προκάλεσαν σαρωτικές αντισυσπειρώσεις με επίκεντρο τη Μεσόγειο, οι οποίες συμπεριέλαβαν κομβικά κράτη της Μέσης Ανατολής με έμφαση την περιοχή του Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).

Το μόνο που έμεινε στον Ερντογάν είναι να κατηγορεί τον Σίσι για… καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη στιγμή που το καθεστώς του στην Τουρκία δεν έχει αφήσει δικαίωμα που να μην έχει παραβιάσει! Κάθε φωνή διαφωνίας “βαφτίζεται” συνήθως τρομοκράτης και οπαδός του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, με πρόθεση να ανατρέψει “τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας”.

Κάπως έτσι καταστράφηκε η τουρκική Αεροπορία (THK) η οποία κινείται στα όρια του να περιέλθει σε ανυποληψία, με τους πτεράρχους να γνωρίζουν αλλά να μην μπορούν να παραδεχθούν μπροστά στον Ερντογάν το τι θα συμβεί σε περίπτωση που κάνει την κολοσσιαία ανοησία και επιλέξει στρατιωτική αντιπαράθεση με την Ελλάδα…

Το τουρκικό καθεστώς που έχει αντιληφθεί ότι στον ολισθηρό δρόμο της πλήρους απαξίας του διεθνούς δικαίου στη ρύθμιση των θαλασσίων συνόρων της Μεσογείου δεν πρόκειται αν τον ακολουθήσει κανείς, έχει αποδυθεί σε εκκλήσεις των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας προς την Αίγυπτο για να αποδεχθεί την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων.

Εκτός από τις κινήσεις στο ΝΑΤΟ, καλεί την αιγυπτιακή αντιπολίτευση (Μουσουλμανική Αδελφότητα) να ρίξει τους τόνους της κριτικής στον Σίσι, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να θεωρηθεί ότι ο Ερντογάν, που παίζει ηγετικό ρόλο στην Αδελφότητα, έχει προδώσει τους σκοπούς και τις “αξίες” της.

Σε κάθε περίπτωση, η καταφανής αδυναμία της Τουρκίας και του ηγέτη της ήρθε για να μείνει, καθώς η αμετροέπεια Ερντογάν άρχισε να επιβάλει σοβαρό κόστος στη χώρα, δημιουργώντας “τάση” στις περιφερειακές εξελίξεις, η ανάσχεση των οποίων δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση…

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.