-->

Header Ads

Η USAFE με τα F-15 ήρθε στην Ελλάδα για να μείνει: Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την αεροπορική υπεροχή της ΠΑ στην περιοχή

Είναι η τρίτη φορά μέσα σ’ ένα εξάμηνο που οι Έλληνες ιπτάμενοι πετούν φτερό με φτερό με μαχητικά F-15 κι αυτό τους δίνει πολλές ευκαιρίες να γνωρίσουν έναν τύπο αεροσκάφους που προσφέρει αεροπορική υπεροχή στον χρήστη που το έχει. Πηγή εικόνας: ΓΕΕΘΑ- Πολεμική Αεροπορία


Μετά την στρατηγική αεροπορική βάση της Λάρισας, που πολλές φορές έχουν προτιμήσει οι Αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις (σ.σ. εκεί είχαν προσγειωθεί και τα F-22), επόμενος σταθμός τους δεν είναι η επιστροφή στις εγκαταστάσεις της πολεμικής μοίρας που ανήκουν τα 12 F-15.

Τα μαχητικά F-15 C/D της 493 Μοίρας της USAFE, θέλουν να γνωρίσουν και την Κρητική φιλοξενία στο στρατηγικό νησί που βρέχεται από τη Μεσόγειο.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του Επιτελείου, τα F-15 και οι εκατοντάδες Αμερικανών, που η «φωλιά» τους είναι στην Βρετανική αεροπορική βάση Lakenheath, ολοκληρώνουν την κοινή εκπαίδευση με τα «Μπλε Φτερά» την 21η Μαΐου από την 110 Πτέρυγα Μάχης.

Ωστόσο, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές τα F-15 θα παραμείνουν εντός του FIR Αθηνών. Μένει τις επόμενες ημέρες να ξεκαθαριστεί αν τα ίδια αεροσκάφη θα μετασταθμεύσουν στην 115 Πτέρυγα Μάχης ή θ’ απογειωθούν από την Λάρισα με προορισμό την Μ. Βρετανία και ισάριθμα αεροσκάφη θα τροχοδρομήσουν στη συνέχεια στην αεροπορική βάση της Σούδας.
Η συνεκπαίδευση αυτή όπως φαίνεται ανάμεσα στις αεροπορικές δυνάμεις της HAF & της USAFE θα κρατήσει και στα τέλη Μαΐου. Το αεροσκάφος των Ηνωμένων Πολιτειών στις κοινές αεροπορικές ασκήσεις με F-16, Mirage 2000-5, F-4 Phantom της Πολεμικής Αεροπορίας, προσφέρει τον ρόλο του μαχητικού αεροπορικής υπεροχής, έναν ρόλο που σ’ έναν χρόνο από τώρα θα τον προσφέρει στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία το νέο απόκτημά της, το Γαλλικό RAFALE.

Μάλιστα όπως σημειώνεται, η πρόσφατη εμπειρία της συνεργασίας των «γερόλυκων» της Πολεμικής Αεροπορίας, της 338 Μοίρας «Άρης» με τα F-4 Phantom AUP και των Ισραηλινών «σφυριών» με τα F-15, έδωσε στους σχεδιαστές των ασκήσεων αρκετά στοιχεία για να χρησιμοποιηθούν ανάμεσα στους δυο τύπους των αεροσκαφών και σε αυτή την εκπαίδευση, σε αποστολές κρούσης και εγγύς αεροπορικής προστασίας.

Το αδιαμφισβήτητο είναι ότι το 2020-2021 είναι η χρονιά της Σούδας, διότι απ’ εκεί έχει περάσει- πλην του «Ηνίοχου»- η αφρόκρεμα των Πολεμικών Αεροποριών. Στην 115 Πτέρυγα Μάχης εν μέσω της Ελληνοτουρκικής κρίσης είχαν βρεθεί πρώτα τα Γαλλικά RAFALE, τα F-16 Block 60 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τα F-15 της Σαουδικής Αραβίας, ενώ τα Ελληνικά φτερά συναντήθηκαν με τα Αμερικανικά F-18 Hornet και τα RAFALE M, όταν νότια της Κρήτης έπλεαν Αμερικανικό και Γαλλικό αεροπλανοφόρο.

Ρεαλιστική εκπαίδευση με υψηλό συμβολισμό…

Η 493 Μοίρα είναι η μόνη στις τάξεις της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας που χρησιμοποιεί τον συγκεκριμένο τύπο του F-15 και μάλιστα να εκπαιδεύονται οι ιπτάμενοι της USAFE σε μια ευαίσθητη περιοχή.

Ήδη από χθες είχαμε επισημάνει στις τελευταίες γραμμές του ρεπορτάζ μας ότι οι Αμερικανοί πρώτον δεν ήρθαν τυχαία και δεύτερον πως δεν ήρθαν μόνο για τις τρεις ασκήσεις στις οποίες θα λάβουν μέρος.
Οι πηγές επιβεβαιώνουν πως η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία θα παραμείνει στην Ελλάδα, κάτι που με την παρουσία της στην 110 Πτέρυγα Μάχης στην Λάρισα- δηλαδή στην καρδιά της Ελληνικής αεράμυνας από τη στιγμή που εκεί βρίσκεται το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας- παίρνει τη μορφή υψηλότατου συμβολισμού, σε μια περίοδο μάλιστα που υπάρχουν σοβαροί τριγμοί στις σχέσεις Ουάσιγκτον- Άγκυρας.

Αυτή είναι η δεύτερη πολυπληθή αποστολή των ΗΠΑ μετά τον «Ηνίοχο 21» που η Αμερικανική αποστολή στην Ανδραβίδα είχε 14 μαχητικά F-16 και πάνω από 200 άτομα, ιπτάμενους και προσωπικό εδάφους.

Πάντως από την πρώτη κι’ όλας ημέρα που ολοκληρώθηκε η μεταστάθμευση των 12 F-15 C/D τα Αμερικανικά πληρώματα ξεκίνησαν την επιχειρησιακή εκπαίδευση μαζί με τους Έλληνες ιπταμένους οι οποίες διακρίνονται όλο και περισσότερο για τις ικανότητες που έχουν αποκτήσει.

Τις επόμενες ημέρες όπως σημειώνεται τα σενάρια που έχουν σχεδιαστεί για τους φιλοξενούμενους, ανεβαίνουν στις απαιτήσεις και στον βαθμό δυσκολίας κι αυτό αναγνωρίζεται από τους φιλοξενούμενους όποιοι κι αν είναι.

https://hellasjournal.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.