-->

Header Ads

Η επίσκεψη Δένδια στο Κίεβο και οι «καθαρές εξηγήσεις» με την κυβέρνηση Ζελένσκυ

Η Ουκρανία γέρνει πολύ προς… Τουρκία και ο Δένδιας προσπαθεί να την επαναφέρει

Νίκος Μελέτης

Το μήνυμα ότι δεν πρέπει να επιλέγει την τακτική δυο μέτρων και δυο σταθμών απαιτώντας από την Ε.Ε. στήριξη της κυριαρχίας της και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της έναντι της Ρωσίας και συγχρόνως να μη συμπορεύεται με αντίστοιχες επιλογές της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά την τουρκική επιθετικότητα εναντίον κρατών μελών της Ε.Ε., έστειλε με την επίσκεψη του στο Κίεβο ο υπουργός εξωτερικών Ν.Δένδιας.

Σε μια επίσκεψη εξαιρετικά δύσκολη από την αρχή ,καθώς η κυβέρνηση του προέδρου Ζελένσκυ έχει «παραδοθεί» στην επιρροή του Τ.Ερντογάν ,έναντι των ανταλλαγμάτων σε εξοπλισμούς αλλά και με τη στήριξη στο θέμα των Τατάρων. Μια λυκοφιλία καθώς είναι η Τουρκία η πιο σθεναρής σύμμαχος του προέδρου Πούτιν και στρατηγικά με τη στάση της υπονομεύει την πολιτική κυρώσεων που επιβάλλονται από τη διεθνή κοινότητα και την Ε.Ε. εναντίον της Ρωσίας για το θέμα της Κριμαίας.



Εξάλλου η Τουρκία έχει διαθέσει, παρά τα όσα προβάλλουν τα τουρκικά ΜΜΕ, μόλις ένα Bayraktar στην Ουκρανία το οποίο φυσικά κάθε άλλο παρά μπορεί να αποτελέσει …απειλή για τη Ρωσία ενώ αντιθέτως έχει αποκτήσει πρόσβαση στην Ουκρανική πολεμική και διαστημική βιομηχανία εξασφαλίζοντας μεταξύ άλλων και κινητήρες για τα τουρκικής κατασκευής ελικόπτερα, πρόγραμμα το οποίο έχει πληγεί από το εμπάργκο δυτικών χωρών μεταξύ των οποίων και ο Καναδάς.

Επίσης, εκμεταλλευόμενη τη δυσχερή θέση στην οποία έχει βρεθεί η Ουκρανία εξασφαλίζει πρόσβαση σε μεγάλα έργα, όπως ο περιφερειακός του Κιέβου που ανατέθηκε με διαδικασίες κάθε άλλο παρά διαφανείς σε τουρκική εταιρεία.

Στην ομιλία του στο Συνέδριο για τα 30 χρόνια της Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας με θέμα την εξωτερική πολιτική στην οποία εμφανίσθηκε ως τηλεοπτικός αστέρας ο πρόεδρος της χώρας μέσω μουσικής υπόκρισης και φωτορυθμικών, ο Ν.Δένδιας υπενθύμισε τη στήριξη που προσφέρει η Ε.Ε. και η Ελλάδα στην Ουκρανία με την καταδίκη της παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης, και με τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ως απάντηση στην κρίση στην Ουκρανία.

Ο κ. Δένδιας όμως επεσήμανε ότι η Ελλάδα σε όλα τα διεθνή φόρα και όχι μόνο για την περίπτωση της Ουκρανίας υποστηρίζει τη διεθνή νομιμότητα και καταδικάζει όσους την παραβιάζουν και το ίδιο αφορά και τις συνεχείς παράνομες επιθετικές ενέργειες εναντίον της Τουρκίας κατά της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο και πρόσθεσε ότι όλοι πρέπει να εναρμονίσουν τη θέση τους με την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε..

Και με σαφή υπαινιγμό για τη στάση της Ουκρανίας ο κ. Δένδιας τόνισε ότι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας δεν μπορεί να είναι a la carte και ότι τελικά μια «κατά περίπτωση θέση αποτελεί μεγάλη παγίδα καθώς μπορεί να έχει κάποια βραχυπρόθεσμα δευτερεύοντα πλεονεκτήματα, όμως μακροπρόθεσμα καθίσταται αναμφισβήτητα επιζήμια»

Η ενόχληση της ουκρανικής πλευράς ήταν εμφανής αν και ο Υπουργός εξωτερικών Ντ. Κουλέμπα απέφυγε να απαντήσει στην επανάληψη της ελληνικής θέσης από τον Ν. Δένδια και στις κοινές δηλώσεις των δυο υπουργών.

Η Αθήνα θέλει να είναι ξεκάθαρη η ελληνική θέση και να γνωρίζουν οι Ουκρανοί (αλλά και η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα) ότι δεν είναι αυτονόητη η συναίνεση και χωρίς προϋποθέσεις η στήριξη που προφέρει η Ελλάδα κάθε φορά στην Ε.Ε., στο ΝΑΤΟ και σε διεθνή φόρα στα ουκρανικά αιτήματα για στήριξη.

Στις συνομιλίες με τον ουκρανό ΥΠΕΞ δόθηκαν πάντως και εξηγήσεις για το θέμα που είχε δημιουργηθεί με δημοσιεύματα ότι η ουκρανική νομοθεσία για τις «γηγενείς μειονότητες» εξαίρεσε την ελληνική και έτσι πλήττει τα δικαιώματα της.



Ο κ. Κουλέμπα διευκρίνισε ότι στις γηγενείς μειονότητες εντάσσουν τρεις μειονότητες, τους Τατάρους της Κριμαίας, τους Κρίμτσα, και τους Καραΐμ που έχουν δική τους γλώσσα και δεν έχουν σημείο αναφοράς σε κράτος, ενώ όλες οι άλλες μειονότητες μεταξύ των οποίων και η ελληνική (που στην πλειοψηφία είναι ρωσόφωνη, μετά τον εξαναγκασμό στη χρήση της ρωσικής από τον Στάλιν) εντάσσονται σε άλλο νόμο ο οποίος προστατεύει πλήρως τα δικαιώματα τους και μάλιστα επικεφαλής της ομάδας σύνταξής του νόμου που είναι σε δημόσια διαβούλευση είναι ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής κ. Λούμπινετς.

Ο κ. Δένδιας εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις διαβεβαιώσεις της ουκρανικής πλευράς τονίζοντας ότι ο ελληνισμός της Ουκρανίας μπορεί να αποτελεί γέφυρα φιλίας μεταξύ των δυο χωρών.

Οι δυο υπουργοί συζήτησαν τη συνεργασία και στον οικονομικό εμπορικό τομέα αλλά και στον τουρισμό καθώς τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει σημαντική αύξηση των Ουκρανών που επισκέπτονται την Ελλάδα.

Ο κ. Δένδιας από το Κίεβο μετέβη στην Οδησσό που επισκέφθηκε το Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας, στο παλαιό σπίτι της οικογένειας Μαρασλή και κατέθεσε λουλούδια στο Μνημείο για την υπογραφή της Ίδρυσης της Φιλικής Εταιρείας, σε μια κίνηση συμβολική στην επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.



Στο κεντρικό πάρκο της Οδησσού, ο κ. Δένδιας ξεναγήθηκε στο τμήμα του πάρκου με χορηγία του έλληνα επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στην Οδησσό Π. Μπούμπουρα έχει διαμορφωθεί το «Ελληνικό Πάρκο» που αποτελεί πόλο έλξης για τους κατοίκους της ιστορικής για τον Ελληνισμό πόλης του Ευξείνου Πόντου.

liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.