-->

Header Ads

Εφιαλτικές οι προβλέψεις του ΠΟΫ: Μετάλλαξη Δέλτα και ανεμβολίαστοι φέρνουν «βαρύ» χειμώνα

Νεκρός ασθενής σε θάλαμο εντατικής θεραπείας EPA/Daniel Irungu μέσω ΚΥΠΕ

Για εφιαλτικό χειμώνα προειδοποιούν οι ειδικοί, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων και των θυμάτων από τον κορωναϊό βαίνει αυξανόμενος, ενώ τα ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Οι θάνατοι από κορωναϊό παγκοσμίως ξεπέρασαν το ορόσημο των 4,5 εκατ. και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφτασαν τα 217,2 εκατομμύρια, την ώρα που ο ΠΟΥ προβλέπει 236.000 επιπλέον θανάτους από την COVID-19 στην Ευρώπη έως την 1η Δεκεμβρίου.

Συμφωνα με τον Οργανισμό, η έκρηξη στους αριθμούς οφείλεται στη διασπορά της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα, στην «υπερβολική χαλάρωση» των μέτρων δημόσιας υγείας, καθώς και στην αύξηση των μετακινήσεων στο πλαίσιο της θερινής περιόδου.
Εφιαλτική πρόβλεψη

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, εξέφρασε την ανησυχία του για την πρόσφατη «στασιμότητα» του ρυθμού εμβολιασμού στην Ευρώπη.

«Την περασμένη εβδομάδα, ο αριθμός των νεκρών στην περιοχή αυξήθηκε κατά 11%, με μια αξιόπιστη πρόβλεψη να αναμένει 236.000 θανάτους στην Ευρώπη ως την 1η Δεκεμβρίου», οι οποίοι θα προστεθούν στο 1,3 εκατομμύριο θανάτους που έχουν ήδη προκληθεί από την πανδημία στη Γηραιά Ήπειρο, σημείωσε χαρακτηριστικά. Από τα 53 κράτη μέλη της περιοχής, τα 33 κατέγραψαν αύξηση άνω του 10% στην εμφάνιση κρουσμάτων σε δύο εβδομάδες, υπογράμμισε, την ώρα που ο ρυθμός εμβολιασμού επιβραδύνθηκε.

Σαρηγιάννης: Εως 8.000 κρούσματα ημερησίως
Ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής, επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής και επικεφαλής του Κέντρου για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, προειδοποίησε για τουλάχιστον 60 θανάτους ημερησίως και 7.000 με 8.000 κρούσματα σε εβδομαδιαίο μέσο όρο στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.

«Ξεκινάμε σε ένα επίπεδο που είναι ουσιαστικά το υψηλότερο που είχαμε βρεθεί ποτέ, είμαστε λίγο παραπάνω από το 3ο κύμα σε ένα εβδομαδιαίο μέσο όρο, έχουμε όμως ένα θετικό, τον εμβολιασμό που συνεχίζεται και ελπίζω να αυξηθεί κι ο ρυθμός» τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης.

Ο καθηγητής σημείωσε πως η μετάλλαξη «Δέλτα» και η χαλάρωση θα έχουν συνέπειες και τον Σεπτέμβριο σε επίπεδο κρουσμάτων. Θα καταγραφεί αυξητική τάση από την επόμενη εβδομάδα και θα κορυφωθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου- αρχές Οκτωβρίου με 7.000 έως 8.000 κρούσματα ημερησίως σε εβδομαδιαίο μέσο όρο. «Εκτός αν καταφέρουμε να επιταχύνουμε τον εμβολιασμό και τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας» υπογράμμισε.

«Αν φτάσουμε στους αριθμούς που προανέφερα την 1η Οκτωβρίου, τότε σε περίπου δυο εβδομάδες, να περιμένετε να δείτε μια κορύφωση στις διασωληνώσεις της τάξης των 700 – 730 ατόμων». Θα υπάρξει πίεση, διευκρίνισε ο καθηγητής, αλλά το σύστημα υγείας θα αντέξει.

Σημείωσε ωστόσο ότι δε θα χρειαστούν γενικευμένα μέτρα, γιατί θα έχουμε υψηλό επίπεδο ανόσιας, φυσικής και τεχνητής. «Ωστόσο, θα έχουμε πάνω από 60 θανάτους της ημέρα, είναι φόρος ζωής» υπογράμμισε.

Γκάγκα: «Μόλις αδειάζει ένα κρεβάτι, αμέσως γεμίζει»

Στην Ελλάδα, όπως τονίζουν οι γιατροί, η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι οριακή. «Στο Σωτηρία είμαστε γεμάτοι, έχουμε περισσότερους από 300 ασθενείς Covid, μόλις αδειάζει ένα κρεβάτι, αμέσως γεμίζει. Δεν μπορούμε να νοσηλεύσουμε τους άλλους ασθενείς», σημείωσε η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η κ. Γκάγκα τόνισε ότι το «80-85% των νοσηλευομένων είναι ανεμβολίαστοι», σημειώνοντας ότι πρόκειται για πολύ μεγάλο ποσοστό. «Ελπίζω να μην φτάσουμε σε εικόνες συνωστισμού στα νοσοκομεία, αλλά τα κρούσματα είναι ανησυχητικά», πρόσθεσε, λέγοντας ότι «κάθε κρεβάτι μονάδας που μετατρέπεται σε κρεβάτι covid αφαιρείται από άλλους ασθενείς (πολυτραυματίες, εγκεφαλικά). (…) Μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα σε άλλους ασθενείς, πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε όλοι μαζί για να μην έχουμε αυτόν τον αριθμό των κρουσμάτων και να προστατέψουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας».

«Είναι σαφές ότι το εμβόλιο προφυλάσσει», είπε για να τονίσει ότι ώρες ώρες «προσπαθούμε να ανακαλύψουμε και πάλι τον τροχό, πρέπει να δούμε με λογική και καθαρό μυαλό τα δεδομένα».

Στο δυτικό ημισφαίριο το 47% των θανάτων και το 39% των κρουσμάτων

Το δυτικό ημισφαίριο, μολονότι έχει μόνο το 18% του πληθυσμού των περίπου 7,9 δισεκατομμυρίων κατοίκων της Γης, έχει το 47% των θανάτων και το 39% των κρουσμάτων της Covid-19.

Οι θάνατοι από κορωναϊό παγκοσμίως έχουν ξεπεράσει τα 4,51 εκατομμύρια και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 217,2 εκατομμύρια (τα συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των μη διαγνωσμένων, θα είναι ασφαλώς πολύ περισσότερα), σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Worldometers.info. Κατά την τελευταία εβδομάδα πάντως, τόσο οι θάνατοι όσο και οι λοιμώξεις Covid-19 διεθνώς εμφάνισαν μείωση της τάξης του 3% έως 4%.

Οι ΗΠΑ παραμένουν στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης τόσο σε θανάτους (654.689) όσο και σε κρούσματα (39.665.515). Οι περίπου 7.000 θάνατοι στη χώρα την τελευταία εβδομάδα ήσαν οι περισσότεροι στον κόσμο.

Οι θάνατοι στην Ευρώπη έχουν φθάσει πλέον τα 1,17 εκατομμύρια και τα κρούσματα τα 55,1 εκατομμύρια αντίστοιχα. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα είναι η Γαλλία (6,74 εκατομμύρια) και με τους περισσότερους θανάτους από κορωνοϊό η Ιταλία (129.093).

Εμβολιασμοί: Πρωτιά για Ευρώπη – Στην 81η θέση η Ελλάδα
Οι δόσεις εμβολιασμού παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά 270 εκατομμύρια την προηγούμενη εβδομάδα και έφθασαν περίπου τα 5,2 δισεκατομμύρια. Η Ευρώπη προηγείται, έχοντας χορηγήσει 98 δόσεις ανά 100 ανθρώπους, και ακολουθούν η Βόρεια Αμερική με 93, η Νότια Αμερική με 82, η Ασία με 74, η Ωκεανία με 53 και τελευταία η Αφρική με μόνο 7,2 δόσεις ανά 100 κατοίκους, σύμφωνα με τους “Times της Νέας Υόρκης”.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εμβολιάσει με τουλάχιστον μία δόση το 64,5% του πληθυσμού της (Ισπανία 78%, Γαλλία σχεδόν 70%, Γερμανία σχεδόν 65%), έναντι περίπου 72% στη Βρετανία και 30% στη Ρωσία. Οι ΗΠΑ έχουν χορηγήσει τουλάχιστον μία δόση στο 61,4% του πληθυσμού τους, έναντι 63,2% της Βραζιλίας και 34,8% της Ινδίας (η χώρα έχει εμβολιάσει πλήρως το 10,2% των κατοίκων της).

Η Κίνα δεν δημοσιοποιεί στοιχεία για τη μία μόνο δόση, αλλά έχει εμβολιάσει πλήρως με δύο δόσεις το 63,5% του πληθυσμού των περίπου 1,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Η χώρα έχει χορηγήσει περισσότερες από δύο δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού, τις περισσότερες από κάθε άλλη χώρα (έναντι περίπου 623 εκατομμυρίων δόσεων στην Ινδία και 367 εκατομμυρίων στις ΗΠΑ), σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του αμερικανικού Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Το Ισραήλ έχει εμβολιάσει τα δύο τρίτα (66%) του πληθυσμού του με τουλάχιστον μία δόση, παρόλα αυτά έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά κρουσμάτων αναλογικά με τον πληθυσμό του. Επίσης, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας, 4.811 Ισραηλινοί -κυρίως νέοι- έχουν επαναμολυνθεί από τον κορωναϊό, σχεδόν όλοι από την παραλλαγή Δέλτα.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 81η θέση της παγκόσμιας κατάταξης όσον αφορά τα κρούσματα αναλογικά με τον πληθυσμό (56.090 ανά εκατομμύριο κατοίκων), στην 48η σε απόλυτο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων (581.315), στην 42η σε απόλυτο αριθμό θανάτων από κορωνοϊό (13.581) και στην 43η σε αναλογία θανάτων σε σχέση με τον πληθυσμό (1.310 ανά εκατομμύριο κατοίκων). Επίσης βρίσκεται στην 38η θέση σε απόλυτο αριθμό τεστ (περίπου 15,36 εκατομμύρια) και στην 36η στα τεστ που έχει κάνει αναλογικά με τον πληθυσμό της (περίπου 1,48 εκατομμύρια τεστ ανά εκατομμύριο πληθυσμού).

Με πληροφορίες από kathimerini.gr

https://hellasjournal.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.