H τεχνολογία mRNA κατά του καρκίνου - Εμβολιάστηκε ο πρώτος ασθενής
Μπορεί ο πλανήτης ολόκληρος να είναι ακόμα παγιδευμένος στη δίνη του κορονοϊού και στον φόβο που προκαλεί η μετάλλαξη Δέλτα, αλλά η επιστήμη δεν σταματά να ξεπερνά το ένα ορόσημο μετά το άλλο.
Έτσι, η τεχνολογία mRNA που μπήκε στη ζωή μας από τη μια μέρα στην άλλη, πριν λίγες ημέρες πιθανόν να έγραψε την πρώτη λέξη στο επόμενο κεφάλαιο της φαρμακευτικής. Η BioNTech ανακοίνωσε ότι ο πρώτος καρκινοπαθής έλαβε το θεραπευτικό εμβόλιο BNT111, ανοίγοντας την αυλαία για τη Φάση 2 των σχετικών δοκιμών.
Η εξέλιξη αυτή θα είχε επισκιάσει κάθε άλλη ιατρική είδηση αν δεν βρισκόμασταν ακόμα σε πόλεμο με την πανδημία αφού σηματοδοτεί μια καινοφανή προσπάθεια, πέρα από κάθε συμβατική γνώση, για τη θεραπεία του καρκίνου.
Η μελέτη θα αξιολογήσει την επίδραση του εμβολίου σε ασθενείς με μελάνωμα ανθεκτικού - υποτροπιάζοντος σταδίου τρία ή τέσσερα, σε συνδυασμό με το μονοκλωνικό αντίσωμα Libtayo των Regeneron και Sanofi. Στόχος η εξουδετέρωση ενός σταθερού συνδυασμού κωδικοποιημένων με mRNA αντιγόνων που σχετίζονται με τον όγκο, μέσω της ενεργοποίησης ισχυρής και ακριβούς ανοσοαπόκρισης κατά του καρκίνου.
Πρακτικά, το εμβόλιο της BioNTech σε συνδυασμό με το μονοκλωνικό αντίσωμα των Regeneron - Sanofi, θέλει να «εκπαιδεύσει» τον ανθρώπινο οργανισμό να αντιμετωπίζει με τα δικά του όπλα τον καρκίνο. Αν μέχρι σήμερα τα συμβατικά φάρμακα μας πρόσφεραν έτοιμη την «τροφή» μας, τα εμβόλια mRNA θέλουν να μας διδάξουν πώς να τη βρίσκουμε.
Σύμφωνα με την BioNTech, η δοκιμή BNT111-01 έχει εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές στην Ισπανία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Πολωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία. Σε αυτή θα συμμετάσχουν συνολικά 120 ασθενείς και τελικός στόχος είναι να αξιολογηθεί το συνολικό ποσοστό απόκρισης του BNT111 σε συνδυασμό με το Libtayo. Τα δευτερεύοντα σημεία περιλαμβάνουν το ποσοστό απόκρισης των ασθενών σε ένα από τα δύο σκευάσματα, μεμονωμένα, τη διάρκεια απόκρισης και φυσικά την ασφάλεια.
Και η έρευνα δεν σταματά εδώ. Εντός του 2021, η BioNTech θα ξεκινήσει τυχαιοποιημένες δοκιμές Φάσης 2 για δύο πρόσθετα προγράμματα το (BNT113 και BNT122) ενώ θέλει να εξελίξει γρήγορα ένα ευρύ ογκολογικό πορτφόλιο σκευασμάτων εντός των επόμενων πέντε ετών.
Η ανθρωπότητα το έχει βιώσει αμέτρητες φορές στο παρελθόν. Μια επιστημονική «απροσεξία» (o Αλεξάντερ Φλέμινγκ και η ανακάλυψη της πενικιλίνης), μια «ανεξήγητη» παρεμβολή (η ανακάλυψη της κοσμικής ακτινοβολίας υποβάθρου από τους Ρόμπερτ Ουίλσον και Άρνο Πένζιας) ή απλά η αλύγιστη επιμονή (ο Γιοχάνες Κέπλερ και η ελλειπτική τροχιά του Άρη), άνοιξαν όχι μόνος νέες οδούς γνώσης αλλά και τους ορίζοντες της ανθρώπινης σκέψης.
Ίσως αυτή τη φορά να είναι η τραγωδία του κορονοϊού που θα επιταχύνει ήδη δρομολογημένες επιστημονικές εξελίξεις, απαλλάσσοντας την ανθρωπότητα από έναν από τους μεγαλύτερους εχθρούς της…
Γιάννης Παλιούρης
liberal.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε