-->

Header Ads

“Κούνησε” τα νερά η συμφωνία των Παρισίων: Η Αμερική θέλει ισχυρή αμυντική σχέση… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου


Η αμυντική συμφωνία της Γαλλίας με την Ελλάδα έλαβε δημοσιότητα και στις Ηνωμένες Πολιτείες και όπως ήταν φυσικό συζητήθηκε και στα ανώτατα κλιμάκια της αμερικανικής κυβέρνησης: Και στο Πεντάγωνο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και στο Συμβούλιο Εθνικής ασφάλειας. Και αναμενόμενο ήταν.

Είναι μία συμφωνία που τους αφορά, επειδή ακριβώς συμμετέχουν δύο χώρες σύμμαχοι της Αμερικής στο ΝΑΤΟ. Τους αφορά, την χαιρετίζουν όπως αναφέρει η ανακοίνωση του εκπροσώπου στο ΟΠΕΝ, αλλά την ίδια στιγμή -και λογικό είναι- τους ενοχλεί διότι έχασαν το συμβόλαιο για τις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού.

Για τα θέματα αυτά, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με την Πόπη Τσαπανίδου.

Σημείωσε σχετικά:

Δεν θα έλεγα ότι είναι ευτυχείς οι Αμερικανοί, αλλά αν μελετήσει κανείς καλά την ανακοίνωση θα διαπιστώσει ότι η Αμερική δηλώνει και θυμίζει την ισχυρή σχέση της με το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Έχει σημασία η εξής αναφορά του εκπροσώπου:

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα απολαμβάνουν μια ισχυρή αμυντική σχέση με ρίζες στις κοινές αξίες μας. Υποστηρίζουμε σθεναρά τον ρόλο της Ελλάδας στη δημιουργία σταθερότητας στην περιοχή και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την Ελλάδα για την προώθηση των κοινών μας στόχων για την ειρήνη και την ευημερία στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρής σχέσης μας με το Πολεμικό Ναυτικό.

Θεωρώ ότι αυτή η αναφορά έχει σχέση με τις νέες αγορές του Πολεμικού Ναυτικού. Βασικά οι Αμερικανοί λένε ότι είμαστε και εμείς εδώ. Και όχι μόνο λένε αυτό: Στην περίπτωση αυτή πρέπει να θεωρηθεί ως απαίτηση…

Η μελέτη της ανακοίνωσης αποδεικνύει και κάτι άλλο. Ότι πιστεύουν πως η δική τους αμυντική συμφωνία με την Ελλάδα είναι εξίσου καλή με αυτή που υπέγραψε η χώρα μας με τη Γαλλία.

Η συμφωνία αυτή, εάν δεν προκύψουν άλλες διαφωνίες, θα υπογραφεί στις 14 Οκτωβρίου, κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Ουάσιγκτον.

Μέσω της ανακοίνωσης πρόκυψε ένα άλλο πρόβλημα. Η διάρκεια της συμφωνίας. Τώρα είναι ενός έτους, η Ελλάδα δέχθηκε να γίνει πενταετής αλλά οι Αμερικανοί ζητούν αορίστου διαρκείας.

Θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης, αν και εικάζω ότι θα τα βρουν, διότι πρέπει να τα βρουν. Γίνονται έντονες συζητήσεις ώστε να υπογραφεί η συμφωνία από τους δύο υπουργούς Εξωτερικών στις 14 Οκτωβρίου. Αλλά, να είμαστε έτοιμοι και για την περίπτωση που δεν θα ολοκληρωθούν οι συζητήσεις. Είναι πιθανή και η μη συμφωνία μέχρι τότε.

Ένα σοβαρό πρόβλημα είναι επίσης το θέμα της Σκύρου. Λόγω των έντονων αντιδράσεων της Τουρκίας δεν συμπεριλαμβάνεται, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, στη συμφωνία. Και επίσης ένα βασικό ζήτημα είναι η επιστολή του υπουργού Εξωτερικών της Αμερικής, που θα συνοδεύει τη συμφωνία. Η Αθήνα δεν είναι ικανοποιημένη με το προσχέδιο που έχει δει.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε στο ΟΠΕΝ και στη Hellas Journal ότι έχουμε κάνει πολύ σημαντική πρόοδο με την Ελλάδα όσον αφορά την επίτευξη συμφωνίας και τις πιθανές αλλαγές της MDCA, συμπεριλαμβανομένης της παράτασης της συμφωνίας επ’ αόριστον από την τρέχουσα ετήσια διάρκεια της. Αυτό θα βοηθήσει στην προώθηση της ειρήνης στην περιοχή και τους κοινούς στόχους της άμυνας και της ασφάλειας μεταξύ των στενών συμμάχων του ΝΑΤΟ, εννοεί την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ένα άλλο θέμα που τους ενόχλησε είναι ότι -όπως φαίνεται- βρέθηκαν στο «σκοτάδι» σε ότι αφορά τη συμφωνία. Λέει ο εκπρόσωπος ότι δεν έχουν γνώση του περιεχομένου της ελληνογαλλικής συμφωνίας.

Φαντάζομαι ότι σήμερα θα έχουν ενημερωθεί πλήρως. Και το ίδιο θα πράξει η ελληνική κυβέρνηση με μερικούς Αμερικανούς νομοθέτες, που είναι διαχρονικοί υποστηρικτές της Ελλάδας. Θα τους ενημερώσει, και πρέπει.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογράμμισε το γεγονός ότι η Αθήνα δεν ενημέρωσε την Ουάσιγκτον, αλλά άδραξε και την ευκαιρία για να τονίσει ότι η μακροχρόνια Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας (MDCA) ενημερώθηκε το 2019 προς αμοιβαίο όφελος των δύο εθνών μας και της περιφερειακής ασφάλειας».

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.