-->

Header Ads

Θα είναι οι Γερμανοί οι πρώτοι που θα μας ανεβάσουν στην ελίτ των αξιολογήσεων;

Κωσταντίνος Μαριόλης



Από τους Αμερικανούς περιμέναμε την αναβάθμιση, από τους Γερμανούς μας ήρθε. Η Scope Ratings, ο μεγαλύτερος οίκος αξιολόγησης στην Ευρώπη, ο οποίος φιλοδοξεί να γίνει το… αντίπαλο δέος των Standard & Poor’s, Moody’s, Fitch και DBRS, αναβάθμισε το βράδυ της Παρασκευής την Ελλάδα, φέρνοντας το ελληνικό αξιόχρεο κυριολεκτικά μία ανάσα από την επενδυτική βαθμίδα. Και μπορεί η βαθμολογία που δίνει η Scope να μην υπολογίζεται – ακόμη τουλάχιστον – από την ΕΚΤ, που σημαίνει ότι δεν καθορίζει την επιλεξιμότητα των ελληνικών τίτλων, ωστόσο πιθανή αναβάθμιση μέσα στους επόμενους μήνες θα δώσει ένα πολύ ηχηρό μήνυμα στις αγορές.

Διότι την ώρα που η πανδημία προκαλεί τσουνάμι υποβαθμίσεων, η ελληνική οικονομία έχει καταφέρει να ακολουθήσει εντελώς αντίθετη πορεία, μετρώντας μέχρι στιγμής όχι μία, ούτε δύο αλλά τρεις αναβαθμίσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Πληροφορίες του Liberal.gr αναφέρουν ότι η απόφαση της ΕΚΤ τον ερχόμενο Δεκέμβριο να συμπεριλάβει κατ’ εξαίρεση τους ελληνικούς τίτλους και στο κανονικό QE, σε συνδυασμό με την ταχεία υλοποίηση των έργων και των μεταρρυθμίσεων του Σχεδίου Ανάκαμψης, θα δώσουν το έναυσμα για την επίτευξη της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας.

Ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης ξεκαθαρίζει ότι τέσσερις παράγοντες είναι αυτοί που θα καθορίσουν το αν και το πότε θα προχωρήσει στην πολύ σημαντική κίνηση που θα επαναφέρει την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα για πρώτη φορά μετά το δραματικό 2010, όταν ξεκίνησε η κατρακύλα των υποβαθμίσεων.

Ο κρισιμότερος ίσως παράγοντας σχετίζεται με την ανάπτυξη και τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών. Αν η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας και η οικονομική ανάπτυξη οδηγήσουν το δημόσιο χρέος σε ισχυρή και διατηρήσιμη πτωτική τροχιά, τότε η Scope Ratings θα εξετάσει πολύ σοβαρά να… πατήσει το κουμπί της αναβάθμισης. Ο δεύτερος παράγοντας αφορά στις τράπεζες. Ο οίκος θέλει να δει τη μείωση των τραπεζικών κινδύνων, όπως αυτοί εκφράζονται από τα κόκκινα δάνεια, καθώς και την ενίσχυση των χρηματοδοτήσεων προς τον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης, η Scope θα παρακολουθεί στενά το κατά πόσο θα περιοριστούν οι διαρθρωτικές οικονομικές και εξωτερικές ανισορροπίες, έτσι ώστε να ενισχυθούν σημαντικά οι μεσοπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας αλλά και η μακροοικονομική της βιωσιμότητα. Με άλλα λόγια, ο γερμανικός οίκος θέλει να δει έργα στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων που θα κάνουν την ελληνική οικονομία πιο σύγχρονη και ευέλικτη, καθώς και την αναπροσαρμογή του παραγωγικού μοντέλου.

Τέλος, ο τέταρτος παράγοντας που θα επηρεάσει θετικά την αξιολόγηση της Ελλάδας θα είναι η ενίσχυση της στήριξης των ελληνικών τίτλων στα χρόνια μετά την κρίση από το ευρωσύστημα. Η εκ νέου συμμετοχή των ελληνικών τίτλων στις πράξεις της ΕΚΤ και στο πρόγραμμα APP, μετά τον Μάρτιο του 2022 που θα λήξει το PEPP, θα συντελέσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο οίκος αξιολόγησης τονίζει ότι ο βασικός λόγος που οδήγησε στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε «ΒΒ+» στη συγκεκριμένη συγκυρία είναι η ισχυρή στήριξη που λαμβάνει η χώρα μας από την Ευρώπη για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης, τόσο σε επίπεδο διάθεσης πόρων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, όσο και η ένταξη των ελληνικών τίτλων στο QE Πανδημίας. Για την Scope, η απόφαση των Ευρωπαίων να προβούν στην πρώτη έκδοση κοινού ευρωομολόγου για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, αποτελεί κρίσιμο βήμα προς ακόμη μεγαλύτερη δημοσιονομική ενοποίηση στην Ευρωζώνη, εξέλιξη που ωφελεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τα πιο ευάλωτα κράτη-μέλη, όπως η Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.