Η Τουρκία είναι έτοιμη να δεχθεί την παλιότερη πρόταση «Αποστρατιωτικοποίησης»;
Στις 23 Σεπτεμβρίου 2020 στο άρθρο μου «Αυτή είναι η πρόταση Πομπέο για «Αποστρατιωτικοποίηση» – Απομακρύνετε τα όπλα «Πρώτου Πλήγματος», σημείωνα, «Η«αποστρατικοποίηση» των νησιών του Αιγαίου είναι ένα από τα πολλά θέματα που θέτει η Άγκυρα από την πλευρά της στην ατνζέντα των Ελληνοτουρκικών διαφορών. Είναι μάλιστα μια απαίτηση, ως τέτοια παρουσιάζεται και όχι ως διαφορά, που είναι ψηλά στην λίστα της ατζέντας. Όπως είναι γνωστό και έχει γραφτεί πολλές, η ενίσχυση των νησιών Αιγαίου έγινε από την στιγμή που η Τουρκία απείλησε με την δημιουργία της Στρατιάς του Αιγαίου η οποία είχε σαφή αποστολή.»
Στο ίδιο άρθρο σημείωνα, «πολλοί θεωρούν ότι η Τουρκία ζητά την «αποστρατικοποίηση» ώστε να μπορέσει κάποια στιγμή να καταλάβει τα νησιά. Με μια συμβατική λογική ακούγεται φυσιολογικό, φτιάχνει μια ισχυρή στρατιά, βρίσκει ανίσχυρα νησιά και τα καταλαμβάνει. Όμως δεν είναι έτσι, η Τουρκία δημιούργησε την Στρατιά αυτή για έναν βασικό λόγο, γιατί το ενδεχόμενο ενός «Πρώτου Πλήγματος» από την Ελλάδα στην μεγάλη εικόνα της γεωπολιτικής, ήταν πάντα ένα σενάριο. Η «αποστρατικοποίηση» των νησιών του Αιγαίου αφορά το πλεονέκτημα που έχει η Ελλάδα να επιφέρει πολλαπλά χτυπήματα σε μια συνολική Στρατηγική Ισοδύναμου Τετελεσμένου από την Θράκη μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο.»
Και το άρθρο έκλεινε με σαφής αναφορές, «Πρέπει να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα χωρίς να χρησιμοποιηθεί στρατιωτική ισχύς, αλλά μέσω των κανονικών μηχανισμών, μέσω των διεθνών αποφάσεων, ιδιαίτερα για τα (σ.σ.: ενεργειακά) δικαιώματα που συνδέονται μ’ αυτή την περιοχή», δήλωνε τον Σεμπτέμβριο του 2020 ο επικεφαλής της Αμερικανικής Διπλωματίας, Μάικ Πομπέο, μιλώντας στον Γαλλικό ραδιοσταθμό France Inter. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ανέφερε στην συνέχεια, «πρέπει να μειωθεί το στρατιωτικό αποτύπωμα παντού και να γίνεται προσφυγή σε διπλωματικά και όχι στρατιωτικά μέσα».
Και κατέληγα το ίδιο άρθρο, «πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πως καμία Ελληνική Κυβέρνηση, ούτε τώρα αλλά ούτε και στο μέλλον θα δεχτεί να «αποστρατικοποίησει» τα νησιά και να περάσει το κλίμα ανασφάλειας στους Έλληνες. Επίσης θα είναι ένα τεράστιο μήνυμα υποχωρητικότητας το οποίο θα ερμηνευτεί όχι μόνο από τους Τούρκους, αλλά και από άλλους γείτονες. Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά η Αμερικανική διπλωματία και δεν θα τολμούσε, λόγω της απάντησης που θα λάμβανε, να προχωρήσει σε μια τέτοια πρόταση στην Ελληνική κυβέρνηση.»
Το άρθρο διαψεύστηκε άμεσα από τον Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος απαντώντας με retweet σημείωσε πως οι ΗΠΑ δεν κάνουν τέτοιες προτάσεις.
Αυτό βέβαια το σημείωνα ξεκάθαρα μέσα στο άρθρο, «αυτό το γνωρίζει πολύ καλά η Αμερικανική διπλωματία και δεν θα τολμούσε, λόγω της απάντησης που θα λάμβανε, να προχωρήσει σε μια τέτοια πρόταση στην Ελληνική κυβέρνηση.» Αυτό που δεν είχα ξεκαθαρίσει είναι πως η πρόταση για «Αποστρατιωτικοποίηση» (θέωρησα τότε πως η φράση δεν θα τολμούσε, λόγω της απάντησης που θα λάμβανε, να προχωρήσει σε μια τέτοια πρόταση στην Ελληνική κυβέρνηση, θα είχε γίνει κατανοητή από όλους) είχε γίνει στο καθεστώς της Τουρκίας, και έμμεσα στον Ερντογάν, μια περίοδο μάλιστα που ο ίδιος μαζί με τον πρώην Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, είχαν αντίπαλο όλο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την πολιτική σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο
Απόσυρση της «Στρατιάς Αιγαίου» από τα παράλια της Μικράς Ασίας
«Ότι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται. Υπάρχει μια υπαρκτή απειλή και βάση του κυρίαρχου δικαιώματος μας οφείλουμε να λάβουμε μέτρα για την άμυνα τμημάτων της ελληνικής επικράτειας». Αυτό είχε αναφέρει ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας, πράγμα που σημαίνει πως αν η Ελλάδα κρίνει ότι δεν υφίσταται η απειλή θα προχωρήσει στην αποχώρηση βαρέων μονάδων, σταδιακά, με την παραμον΄ή αυτών που θα εγγυώνται την ασφάλεια των πολιτών.
Σύμφωνα με την πρόταση (έμμεση και διερευνητική) προς την Τουρκία, θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία στην οποία η «Στρατιά Αιγαίου» θα αποχωρούσε από τα παράλια της Μικράς Ασίας, ενώ ο αποβατικός στόλος θα μεταφερόταν στην Μαύρη Θάλασσα. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε πως μια τέτοια πρόταση για να γινόταν δεκτή θα έπρεπε να υπήρχε τέτοια αφορμή ώστε να μπορούσε να την δεχτεί το εσωτερικό της Τουρκίας.
Στις 2 Ιουνίου και τρεις μήνες πριν το ΄άρθρο μου για την «Αποστρατιωτικοποίηση» , σε άλλο με τίτλο «Η Τουρκία ψάχνει στην Ελλάδα το δικό της «Γιομ Κιπούρ», ανέφερα, «Ο πόλεμος είχε τεράστιες συνέπειες σε όλο τον κόσμο, με τις κοινωνίες να δέχονται το σοκ στο οποίο υπολόγιζαν οι σύμβουλοι του Σαντάτ. Το Ισραήλ έλαβε την απειλή του Κίσινγκερ να υποστηρίξει μια λύση απόσυρσης στον ΟΗΕ, αλλά πριν να μπορέσει ν’ απαντήσει, ο σύμβουλος της εθνικής ασφαλείας της Αιγύπτου Χάφεζ Ισμαΐλ έστειλε στον Κίσινγκερ ένα εκπληκτικό μήνυμα – η Αίγυπτος ήταν πρόθυμη να μπει σε απευθείας διάλογο με τους Ισραηλινούς, με τον όρο οι τελευταίοι να συμφωνήσουν να επιτραπεί η διακίνηση μη στρατιωτικών προμηθειών στη στρατιά τους και να συμφωνήσουν σε μια πλήρη κατάπαυση του πυρός. Οι συνομιλίες έγιναν στις 28 Οκτωβρίου, μεταξύ του Ισραηλινού υποστράτηγου Αχαρόν Γιαρίβ και του Αιγύπτιου υποστράτηγου Άμπντελ Γκάνι ελ-Γκαμασί. Εν τέλει, ο Κίσινγκερ έφερε την πρόταση στον Σαντάτ, ο οποίος συμφώνησε σχεδόν χωρίς δεύτερη σκέψη.»
Και συνέχιζα, «από τότε μέχρι σήμερα, οι δύο χώρες και η περιοχή διανύουν μια παρατεταμένη ειρήνη. Αύξησαν τις εμπορικές συναλλαγές τους, η επιρροή των Ρώσων μειώθηκε, η Ενεργειακή Συμμαχία που έχουν αναπτύξει κάνει τις σχέσεις ακόμα πιο στενές. Ο Πόλεμος του Γιομ Κιπούρ απέδειξε ότι ωφέλησε κυρίως την Αίγυπτο και την απεγκλώβισε από την κρίση σε οικονομία και κοινωνία στην οποία είχε περιέλθει. Επίσης η απεξάρτηση της από τους Ρώσους, την βοήθησε να έρθει πιο κοντά στην Δύση.»
Και έκλεινε το άρθρο, «σε μια παρόμοια κατάσταση έχει περιέλθει η Τουρκία, η οποία ψάχνει τρόπους να απεγκλωβιστεί από τα τεράστια προβλήματα που έχει στην οικονομία, την κοινωνία και την εξωτερική της πολιτική. Από όλες τις χώρες που συνορεύει, η Ελλάδα είναι η μόνη που μπορεί να της δώσει μια διέξοδο, μια διέξοδο που θα μπορέσει να την φέρει ξανά στην Δύση και να την απομακρύνει από την περίεργη σχέση με την Ρωσία. Μια συνεχιζόμενη ειρήνη με την Ελλάδα θα την βοηθήσει, θα φέρει ειρήνη και στα υπόλοιπα σύνορα της, ακόμα και στα νότια, που κατάφερε (περί κατορθώματος πρόκειται) να φέρει την Ρωσία. Όσο για την Αθήνα, να σημειωθεί το εξής, όταν η πρωθυπουργός του Ισραήλ, Γκόλντα Μεΐρ, πιεζόταν από τον υπουργό άμυνας για προληπτικό χτύπημα, απάντησε «αν χτυπήσουμε πρώτοι, δεν θα πάρουμε βοήθεια από κανέναν». Το Ισραήλ ήταν εξαρτημένο αποκλειστικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες για το στρατιωτικό του επανεφοδιασμό, και μια κίνηση προληπτικού χτυπήματος θα ανάγκαζε Αμερικανούς και Ευρωπαίους να προβούν σε κυρώσεις.»
Να σημειώσω πως τα παραπάνω άρθρα δημοσιεύτηκαν αντίστοιχα πριν και μετά την κρίση της Ανατολικής Μεσόγειου το καλοκαίρι του 2020
Η Ελλάδα έχει εξοπλιστεί για να ελέγξει μια τέτοια συμφωνία
«Είναι λάθος, είναι κακό για όλους τους Κύπριους και είναι κακό για την περιοχή. Στόχος μου είναι να δω και τον τελευταίο Τούρκο στρατιώτη να φεύγει από την Κύπρο.» Αυτό ανέφερει κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Κύπρο ο Γερουσιατής Μενέντεζ.
Για να δει ο Γερουσιαστής Μενέντεζ να φεύγει και ο τελευταίος Τούρκος από την Κύπρο, θα πρέπει να το αποφασίσει η Άγκυρα από μόνη της, η να γίνει δεκτή η πρόταση «Αποστρατιωτικοποίησης» της Μικράς Ασίας οπότε αυτόματα θα αποσυρθεί από την Κύπρο το 11ο Σώμα το οποίο αν΄ήκει στην «Στρατιά Αιγαίου»
Χώρα «Πρώτης Γραμμής» στα πρότυπα της Νότιας Κορέας η Ελλάδα – Ισχυρή οικονομία και ισχυρές ένοπλες δυνάμειςΤο άρθρο δημοσιεύτηκε στις 25 Αυγούστου 2020
Το θέμα ελέγχου της Συμφωνίας και από τις δύο πλευρές, αν δινόταν η αφορμή να εφαρμοστεί, θα γινόταν από Παρατηρητές των δύο χωρών, ένα μέτρο πιο αποδοτικό από τα «άχρηστα» Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, Η Ελλάδα από την πλευρά της διαθέτει πλέον και τα όπλα για να ελέγξει μια τέτοια Συμφωνία. Η συνεργασία και οι συμφωνίες με συμμάχους σε τομείς τεχνολογίας και πληροφορίας (μαζί με τους Παρατηρητές), μπορούν να αποκαλύψουν μέσα σε λίγες ώρες τις κινήσεις μεγάλων μονάδων, οι οποίες θα ήταν ευάλωτες στα νέα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας με το φόρτο τους, και όπως όλα δείχνουν επειδή η «Ενδιάμεση Λύση» δεν φαίνεται να αποδίδει, και στην καταστροφική Ενδιάμεση Λύση.
Διαβάστε επίσης: Η Ενδιάμεση Λύση θα εξαρτηθεί από την «Ενδιάμεση Λύση»Το άρθρο δημιεύτηκε στις 23 Μαϊου 2021
Η «Ασφάλεια Χώρου» που θα προσφέρει μια «Αποστρατιωτικοποίηση» στα Δυτικά της Τουρκίας, η μόνη περίπτωση να περάσει αγωγός από την Ανατολική Μεσόγειο στην Τουρκία
«Η 8η Σύνοδος EUMED 9 είναι γεγονός. Στην πόλη όπου γεννήθηκε η δημοκρατία καλείται τώρα να αναβαπτιστεί για να αντιμετωπίσει προκλήσεις αυταρχισμού και λαϊκισμού. Οφείλουμε να προστατεύσουμε την ειρήνη στη Μεσόγειο αλλά και τα νερά της Μεσογείου». Αυτό ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός την Παρασκευή (17.09.2020) κατά τις κοινές δηλώσεις των ηγετών της EUMED 9.
«Θεμελιώδης προτεραιότητα η ασφάλεια και η σταθερότητα με βάση το διεθνές δίκαιο, τη σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας. Αυτό αφορά και στην Τουρκία που οφείλει να εγκαταλείψει την παραβατικότητα έναντι της Κύπρου και της Ελλάδος. Αυτός είναι ακόμη ένας παράγοντας που υπογραμμίζει την ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης και προβάλλει ως αδήριτος στόχος. Για την επίτευξη του η Ελλάδα θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή. Η διακήρυξη μας είναι επίσης ξεκάθαρη και σε ό,τι αφορά υβριδικές απειλές», σημείωσε επίσης ο Πρωθυπουργός προς τους ηγέτες των χωρών, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Κ΄ύπρου, Κροατίας, Σλοβενίας και Μάλτας.
Οι παραπάνω χώρες, άλλες λιγότερο άλλες περισσότερο, αντιμετωπίζουν απειλές από την Άγκυρα, ακόμα και η Μάλτα, ενώ η Ενέργεια είναι κοινή αφετηρία για τις σ΄χέσεις των χωρών, όπως η Κροατία με τον σταθμό ΥΦΑ στην νήσο Κρκ. Η Ελλάδα με την σειρά της, λόγω του ρόλου της και της Διπλωματίας, ενώνει τις χώρες αυτές με άλλες στην Μεσόγειο, όπως την Αίγυπτο και το Ισραήλ.
Αν η Τουρκία δεν άλλαζε την πορεία της το 2010, σήμερα θα ήταν στην Αθήνα μαζί με τις υπόλοιπες 9 χώρες της Μεσογείου. Η απόφαση της όμως να απειλήσει, ειδικά το Ισραήλ, πως το αέριο της Ανατολικής Μεσογείου θα περάσει από την Τουρκία και από πουθενά αλλού, την έχρισε επικίνδυνη για διεύλευση αγωγού από τον οποίο θα εξαρτάται η Ευρώπη σε μεγάλο βαθμό.
Έτσι η μόνη περίπτωση να επανέλθει η Άγκυρα προ του 2010, είναι να συμβιβαστεί με την Ελλάδα, να γίνει πολιτικά Ασφαλής χώρα, και τέλος, να απεξαρτηθεί από την Ρωσία πολιτικά και ενεργειακά
Για το τελευταίο να σημειώσω πως ΄σημερα (17/09/2021) ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοίνωσε νέα επένδυση Ρώσων στο πυρηνικό εργοστάσιο Ακουγιού, ενώ οι εισαγωγές φυσικού αερίου από την Μόχα αυξήθηκαν και το 2021
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε