-->

Header Ads

Πέφτουν οι υπογραφές ΔΕΗΑΝ - RWE: Η ελληνική πλευρά βάζει φωτοβολταϊκά 940 MW στο Αμύνταιο - 1 GW η συμμετοχή των Γερμανών

Γιώργος Φιντικάκης

Στις αρχές Οκτωβρίου κλείνει και οριστικά η συμφωνία μεταξύ ΔΕΗ Ανανεώσιμες και RWE Renewables για τη σύσταση της κοινοπραξίας που θα βάλει μπροστά φωτοβολταϊκά έργα κοντά στα 2 GW.

Η ελληνική πλευρά θα εισφέρει στο σχήμα τα φωτοβολταϊκά 940 MW στο ορυχείο του Αμυνταίου για τα οποία έχει ήδη πάρει τις πρώτες περιβαλλοντικές άδειες. Η δε, γερμανική, βρίσκεται στο τελικό στάδιο αναζήτησης έργων ισχύος 1 GW, μέσω της πλειάδας των φωτοβολταικών που έχουν περάσει από τις ανταγωνιστικές διαδικασίες της ΡΑΕ.

Τα πρώτα κοινά έργα με την RWER θα είναι αυτά του Αμυνταίου που θα αρχίσουν να κατασκευάζονται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 και για τα οποία η ΔΕΗΑΝ έχει συστήσει 9 συνολικά εταιρείες ειδικού σκοπού. Η γερμανική εταιρεία που συμμετέχει στο σχήμα με 51%, ίδρυσε ήδη στην Ελλάδα θυγατρική, την RWE Greece και εχει ήδη ξεκινήσει να τη στελεχώνει. Η εταιρεία θα διοικείται από ένα ελληνο-γερμανικό δίδυμο, με την πλευρά της ΔΕΗΑΝ να εκπροσωπεί ο διευθύνων σύμβουλος Κωσταντίνος Μαύρος και τη γερμανική, υψηλόβαθμο στέλεχος της RWER που δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί. Στόχος της εταιρείας να στελεχωθεί με 10-15 άτομα προσωπικό.

Τα φωτοβολταϊκά του Αμυνταίου που θα εισφέρει η ΔΕΗΑΝ προβλέπονται από το masterplan της απολιγνιτοποίησης που είχε γίνει γνωστό τον Σεπτέμβριο του 2020. Σύμφωνα με αυτό, στη Ζώνη Απολιγνιτοποίησης (ΖΑΠ) του ορυχείου Αμυνταίου μπορούν να αναπτυχθούν 940 Μεγαβάτ σε συνολική έκταση 43.608 στρεμμάτων, ενώ για τη ζώνη αυτή έχουν εδώ και ένα χρόνο υποβληθεί στη ΡΑΕ πληθώρα από αιτήσεις.

Tη σχετική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών (Head of Terms) είχε εγκρίνει τον περασμένο Φεβρουάριο το ΔΣ της ΔΕΗ. Σύμφωνα με τις τότε πληροφορίες, η συμφωνία προέβλεπε ειδική ρήτρα, ώστε στην περίπτωση που η γερμανική πλευρά δεν εισφέρει συγεκριμένο αριθμό έργων στα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας του μεικτού σχήματος. Όσο για τις μεταβιβάσεις μετοχών θα επιτρέπονται υπό την προϋπόθεση κριτηρίων που θα συμφωνηθούν από τις δύο πλευρές, ενώ θα προβλέπεται δικαίωμα πρώτης άρνησης (right of first refusal).

Από τις αρχές καλοκαιριού και μετά η κινητικότητα στις επαφές των δύο πλευρών έχει ενταθεί. Τόσο με τις συνομιλιες που είχαν οι CEO της RWER Κάτια Βίνσελ και ΔΕΗΑΝ Κωνσταντίνος Μαύρος κατά τη διάρκεια του 5ου Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ, όσο και με τις επισκέψεις στελεχών της γερμανικής εταιρείας στην Αθήνα για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, μετά την άρση των περιορισμών λόγω Covid.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.