ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Γιατί ο ΓΑΠ θα είναι η τελική καταστροφή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ είναι ο «σκελετός» του Γιώργου

Γιάννης Σιδέρης

Shutterstock

Ο διευθυντής του Γραφείου της Φώφης Γεννηματά, Μανόλης Οθωνας, είναι αυτό που λέμε «παλαιό ΠΑΣΟΚ», και επίσης σοβαρός άνθρωπος. Εξ αυτού και φειδωλός στις αναρτήσεις στα Social media. Αναγκάστηκε ωστόσο να αναρτήσει το εξής: «Η συζήτηση περί ρόλων στην ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής για 35 μέρες, γίνεται περί όνου σκιάς. Τώρα που «έφυγε η μαμά από το σπίτι», να (από)δείξουμε όλοι ότι έχουμε ενηλικιωθεί».

Η ανάρτησή του ήταν επίπληξη καθώς «τα παιδία παίζει». Η πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου θέλησε να περάσει την άποψη ότι την εκλιπούσα Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ την αντικαθιστά ο γραμματέας της ΚΟ, Βασίλης Κεγκέρογλου - ο οποίος σημειωτέον βιάστηκε να εκφραστεί υπέρ της υποψηφιότητας Παπανδρέου.

Αντιθέτως, η πλευρά Λοβέρδου και άλλων υποψηφίων θεωρεί πως η μόνη σύννομη με τον κανονισμό της Βουλής λύση, είναι οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, Σκανδαλίδης και Κατρίνης. Το ίδιο επικύρωσε χθες στο liberal.gr με την επιστημονική του γνώση ο Κώστας Μποτόπουλος.

Ωστόσο, τα διαδικαστικά τερτίπια που δεν πέρασαν, δεν είναι το μέιζον πρόβλημα του κ. Παπανδρέου. Αντιθέτως, είχε συμβολικότητα η κλειστή κιτρινισμένη ντουλάπα μπροστά στην οποία ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του. Ήθελε αρχικά να την ανακοινώσει με φόντο την Ακρόπολη, λουσμένος στον συμβολισμό του αιωνίου φωτός του μνημείου. Ευτυχώς, κάποιοι νουνεχείς στο επιτελείο του θυμήθηκαν το ναυάγιο στα βράχια του Καστελόριζου και ανέκρουσε πρύμναν.

Όμως και οι ντουλάπες, κατά το κλισέ, κρύβουν σκελετούς. Και οι σκελετοί του Γιώργου δεν είναι το μνημόνιο που μας έβαλε. Το αν μπορούσε με έγκαιρους διοικητικο-οικονομικούς χειρισμούς να το αποφύγει (η μηδαμινότητα του γράφοντος το νομίζει), είναι υποκειμενική θεώρηση. Θα το αποτιμήσει η Ιστορία. Άλλωστε έχει υπέρ του ως δικαιολογητικό επιχείρημα, το γεγονός ότι οι «μπρούσκοι» αντιμνημονιακοί Σαμαράς και Τσίπρας, ακολούθησαν τη δική του πεπατημένη.

Οι σκελετοί του είναι το χρέος του ΠΑΣΟΚ, που πέραν της καθεαυτού αποτίμησης, επέτρεψε στον ΣΥΡΙΖΑ να βυσσοδομήσει επί του κόμματός του.

Εδώ να εξηγήσουμε ότι όλα τα κόμματα στους καιρούς της ανέμελης δανειακής ευημερίας, με την ίδια συμπεριφορά φέρονταν. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, δανείζονταν με εγγύηση τη μελλοντική τους επιχορήγηση από το κράτος. Απλώς ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κόμμα του 4%, οπότε ο ισόποσος ποσοστιαίος δανεισμός σε απόλυτα νούμερα ήταν μικρός.

Πολύ περισσότερο που όταν εκ των υστέρων μεγάλωσε σε εκλογικά ποσοστά, το απόλυτο νούμερο δανεισμού φαινόταν αμελητέο. Επί πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ, ως μικρό κόμμα του 4% ήλκυε συμπάθεια. Ευτύχησε να απολαύσει 60% κούρεμα δανείων του για το κεντρικό του κτήριο στην Κουμουνδούρου (διαπιστωμένο στην επιτροπή της Βουλής). Για τα άλλα κόμματα θα ήταν σκάνδαλο. Για τον ΣΥΡΙΖΑ του τότε ήταν «Εντάξει μωρέ, ας τους βοηθήσουμε να υπάρχουν». Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε τον ΣΥΡΙΖΑ να εμφανισθεί ως άκαμπτος τιμητής για τα χρέη των άλλων κομμάτων.

Όμως, ασχέτως του Συριζαϊκού πολιτικού οπορτουνισμού (για να μην πούμε της πολιτικής αήθειας, ως συμπεριφοράς επί των άλλων), οι σκελετοί παραμένουν. Από το 2004 και τα 20 εκατομμύρια χρέος του ΠΑΣΟΚ, το 2011-12 έφτασε τα 130 εκατομμύρια (μεσολάβησε η αλλαγή γραφείων γιατί η Χαριλάου Τρικούπη μύριζε… πασοκίλα, δεν είχε χώρο για «high tech» γυμναστήρια, ήταν σκοτεινό κτήριο της εποχής της αντιπαροχής, στερείτο βιοκληματικών προδιαγραφών κ.λ.π.).

Έτυχε το χρέος του ΠΑΣΟΚ να αναδειχθεί σχεδόν ταυτόχρονα με τη χρεοκοπία της χώρας (αν και η ΝΔ έχει μεγαλύτερο), και περίπου με τη φυλάκιση του Άκη. Με τη βοήθεια του ΣΥΡΙΖΑ και των troll του συνδυάστηκε στην κοινή γνώμη με την κρατική χρεοκοπία. Στη λαϊκή γλώσσα εκφραζόταν συμπερασματικά: «Να ποιοι φάγαν τα λεφτά».

Οι αρχαίοι προπάτορες μας έμαθαν πως κάθε τραγωδία την ακολουθεί η κάθαρση. Και η κάθαρση εξιλεώνει. Η υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου κίνησε μηχανισμούς μνήμης και αντεπίθεσης. Τα ανωτέρω δεν είναι δικά μας - ασχέτως αν προσωπικά τα συμμεριζόμαστε (και σε αυτή την ιστοσελίδα με παρρησία παίρνουμε θέση εφόσον υπογράφουμε τα κείμενά μας). Είναι ρεπορτάζ των αντιδράσεων που τροφοδότησε η ανακοίνωση της υποψηφιότητας Παπανδρέου.

Και ίσως ουδείς υποψήφιος θα τα θέσει επισήμως στον δημόσιο διάλογο. Ανεπισήμως όμως η σπερμολογία εντείνεται, ειδικά με τη συνδρομή των social media. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος επί προεδρίας του είχε αναθέσει, όχι σε μια και δυο, αλλά σε… πέντε εταιρίες ορκωτών λογιστών να ελέγξουν τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ κατά την περίοδο ηγεσίας του κ. Παπανδρέου. Υποτίθεται έκτοτε τα πορίσματα βρίσκονται στη διάθεση των αρμόδιων εισαγγελικών αρχών. Ετερον ουδέν…!

Να πούμε επίσης, από όσο γνωρίζουμε από το ρεπορτάζ, ουδείς αμφισβητεί την ηθική ακεραιότητα του κ. Παπανδρέου, ότι δηλαδή ενθυλάκωσε χρήματα. Στην οικονομικο-διοικητική του επάρκεια αναφέρονται

Άλλωστε και ο Βενιζέλος σε πολιτική βάση το είχε θέσει αναφερόμενος στη συμπεριφορά του, όταν τη σκαπούλαρε και δημιούργησε το ΚΙΔΗΣΟ: «Το ΠΑΣΟΚ σηκώνει τεράστια βάρη και έρχεται ο άνθρωπος που ήταν πρόεδρος και πρωθυπουργός και λέει «χαίρετε, εγώ κάνω ένα άλλο ΠΑΣΟΚ, εσείς μείνετε με το ΠΑΣΟΚ, με τα χρέη».

Είναι κάτι που θα αναδεικνύεται υπόκωφα κατά τον μήνα που έμεινε ως τις εσωκομματικές εκλογές. Και είναι κάτι που θα βρει μπροστά του ο κ. Παπανδρέου.

Ίσως, θα έπρεπε να μιλήσει ο ίδιος γι’ αυτό. Για να μη μιλούν άλλοι γι’ αυτόν υπογείως. Άλλωστε θεωρεί ότι είναι ο κατεξοχήν ιδεολογικός εκφραστής της διαφάνειας. Και έχει δίκιο ως προς το κράτος. Αυτός τη θέσπισε προς τιμή του. Γιατί όχι και στα οικονομικά του κόμματος; Γιατί να μη μιλήσει;

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια