Η Ελλάδα από ισχυρή σύμμαχος μετατράπηκε σε χώρα επιβράβευσης χορηγών;
ΟΑμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε λίγα εικοσιτετράωρα πριν την πρόταση του για νέο πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα. Πρόκειται για τον Δημοκρατικό Γιώργο Τσούνη Ελληνικής καταγωγής, , έναν πετυχημένο επιχειρηματία με στενές σχέσεις τόσο με τον ίδιο τον Αμερικανό Πρόεδρο, όσο και με τον Γερουσιαστή Μενέντεζ.
Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε επιλέξει το 2013 τον Γιώργο Τσούνη για να υπηρετήσει ως πρεσβευτής στη Νορβηγία, αλλά ο ιδρυτής των Chartwell Hotels μετά από μια καταστροφική ακρόαση δεν ανέλαβε τελικά την θέση. Η προσπάθεια του Ομπάμα να αναλάβει ένας επιχειρηματίας, άπειρος πολιτικά και διπλωματικά, την θέση του Πρέσβη στην Νορβηγία, και του Μπάιντεν στην Ελλάδα, αποδεικνύει πως ο Γιώργος Τσούνης έχει ισχυρές επαφές με το κόμμα των Δημοκρατικών.
Δεν αναφέρομαι σε εποχές και πρεσβείες όπου μια πετυχημένη δεξίωση θα μπορούσε να γραφτεί στο βιογραφικό, αλλά στην Νορβηγία του 2013 με την Ρωσική επιθετικότητα στην Βόρεια Θάλασσα να είναι στην κορύφωση της, φέρνοντας μάλιστα τον Στόλτεμπεργκ στο «τιμόνι» του ΝΑΤΟ, και στην Ελλάδα του 2021 ΄όπου ο νέος ρόλος που έχει αναλάβει, την φέρνει αντιμέτωπη με Κίνα, Ρωσία και Τουρκία.
Με την αποχώρηση του Τζέφρι Πάιατ, του διπλωμάτη που εφεύρε την Στρατηγική σημασία της Αλεξανδρούπολης, που έφερε αναίμακτα την Αριστερά δίπλα στον αιώνιο εχθρό της, και που γύρισε 42 νομούς της Ελλάδας σε 5 χρόνια (δεν το έχει κάνει ούτε Έλληνας πρωθυπουργός), θα περίμενε κανείς από τις ΗΠΑ να έστελναν έναν έμπειρο διπλωμάτη για την θέση του νέου Πρέσβη. Έναν έμπειρο διπλωμάτη που θα μπορούσε να διαχειριστεί τις δύσκολες ημέρες που έρχονται λόγω της επιθετικότητας από τις χώρες που αναφέρθηκαν παραπάνω, αλλά και την συμβιβαστική πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή.
Οι πιο αισιόδοξοι περίμεναν την θέση να την αναλάβει μια γυναίκα διπλωμάτης για δύο πολύ σημαντικούς λόγους. Ο πρώτος είναι ο ίδιος ο Τζέφρι Πάιατ και το προηγούμενο που έχει δημιουργήσει. Όποιος και να αναλάμβανε την θέση του, δεν γινόταν να μην υπάρξει σύγκριση από την κοινή γνώμη, και όπως έχουν δείξει οι δημοσκοπήσεις που έχει στα χέρια της η Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα, οι θετικές γνώμες για τις ΗΠΑ ξεπερνούν το 70% ενώ για τον ίδιο τον Τζέφρι Πάιατ οι θετικές γνώμες ξεπερνούν το 40%, ένα ποσοστό που πολύ δύσκολα θα αντιστοιχεί σε άλλον Πρέσβη των ΗΠΑ, ειδικά τις επόμενες δεκαετίες.
Μια γυναίκα διπλωμάτης δεν θα έμπαινε στην σύγκριση
Ο δεύτερος λόγος, και πιο σημαντικός, θα ήταν το μήνυμα που θα περνούσαν οι ΗΠΑ για την περιοχή. Στα Βαλκάνια των Εθνικισμών και της παραγκώνισης των γυναικών, θα υπήρχαν τέσσερις Πρέσβειρες, Αθήνα, Τίρανα, Σόφια και Σκόπια. Ήδη οι τρεις ικανότατες Πρέσβειρες που βρίσκονται σε Αλβανία, Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία, έχουν καταφέρει σημαντικά πράγματα έχοντας απέναντι έναν τεράστιο μηχανισμό της Μόσχας.
Επιβράβευση του Χορηγού πάνω στην πιο σημαντική σύμμαχο;
«Οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο», ακούγεται (μέχρι πριν μέρες τουλάχιστον) από τα στόματα πολιτικών και διπλωματών από τις δύο πλευρές. Αλλά και άλλες φράσεις, «ισχυρός σύμμαχος», «κοινά συμφέρονται στην ευρύτερη περιοχή» που οδηγούν σε λογικά συμπεράσματα, όπως ποιοι πρόκειται να διαχειριστούν μια τέτοια σχέση.
Η πρόταση του Αμερικανού Προέδρου για τον νέο Πρέσβη στην Αθήνα μπορεί να είναι άριστη για να ικανοποιήσει συναισθήματα, ειδικά της Ομογένειας που ήθελε να διώξει από την Ελλάδα τον νυν πρέσβη, μπορεί να είναι τέλεια για να μιλήσει με άλλους πετυχημένους επιχειρηματίες στην Ελλάδα, αλλά υπάρχουν ερωτηματικά κατά πόσο είναι έτοιμος, γιατί έμπειρος δεν είναι, να αντιμετωπίσει γεγονότα και να διαχειριστεί εξελίξεις.
Η τοποθέτηση του Γιώργου Τσούνη στην Αθήνα ως Πρέσβη των ΗΠΑ, περισσότερο μοιάζει με επιβράβευση των χορηγιών του στο κόμμα των Δημοκρατικών, παρά ως μια επιλογή που θα βοηθήσει την ισχυρή σύμμαχο Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις νέες απειλές.
Προσωπικά, εύχομαι να διαψευστώ και να επιβεβαιωθούν όσοι βλέπουν καλύτερες ημέρες
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε