Ξαφνικά όλοι μιλούν για το Σαχέλ: Ο Γκουτέρες ανακοίνωσε ότι επίκειται παρέμβαση του ΝΑΤΟ
Το, εν πολλοίς άγνωστό έως τώρα στην Ελλάδα, Σαχέλ, σχεδόν κυριάρχησε στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή για την κύρωση της ελληνογαλλικής συμφωνίας.
Το «ζητούμενο» ήταν αν η Ελλάδα θα κληθεί από τη Γαλλία να αποστείλει στρατιώτες στην περιοχή της υποσαχάριας Αφρικής που περιλαμβάνει τον Νίγηρα, το Τσαντ, τη Μαυριτανία, τη Μπουρκίνα Φάσο και το Μάλι για να πολεμήσει τζιχαντιστές. Ίσως όμως τελικά δεν χρειαστεί.
Ο Οργανισμός του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού μελετά «το τρέχον διάστημα τις επιλογές του για να προσφέρει μεγαλύτερη υποστήριξη στη G5 Σαχέλ», αφρικανική πολυεθνική αντιτζιχαντιστική δύναμη.
Αυτό αναφέρει πρόσφατη επιστολή του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, του Αντόνιο Γκουτέρες, προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Η υποστήριξη θα μπορούσε να προσφερθεί «μέσω της υπηρεσίας υποστήριξης και ανεφοδιασμού» του Οργανισμού και «το NATO θα κάνει δική του αποτίμηση, που θα αποσαφηνίσει τη μελλοντική εμπλοκή του στην περιφέρεια του Σαχέλ», προσέθεσε, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες, ο επικεφαλής του ΟΗΕ στην επιστολή, που περιήλθε χθες Πέμπτη σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.
Ο κ. Γκουτέρες διαβεβαιώνει πως παραμένει «πεπεισμένος» πως χρειάζεται να δημιουργηθεί υπηρεσία του ΟΗΕ για την υποστήριξη της δύναμης G5 Σαχέλ (τη συγκροτούν περίπου 5.000 στρατιωτικοί που συνεισφέρουν το Μαλί, η Μαυριτανία, ο Νίγηρας, το Τσαντ και η Μπουρκίνα Φάσο). Αυτή θα χρηματοδοτείται με υποχρεωτικές συνεισφορές των κρατών μελών.
«Αυτή είναι η καλύτερη προσέγγιση για να προσφερθεί διαρκής και προβλέψιμη υποστήριξη στην κοινή δύναμη», επιμένει ο ΓΓ του ΟΗΕ, ενώ οι ΗΠΑ, η χώρα με τη μεγαλύτερη συμβολή στη χρηματοδότηση του Οργανισμού, αρνούνται μέχρι σήμερα να υιοθετήσουν τη συγκεκριμένη θέση, που ενστερνίζονται αντίθετα η Γαλλία και αφρικανικές χώρες.
Στα μέσα Ιουνίου, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του ΣΑ, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, όπως και η προηγούμενη του Ντόναλντ Τραμπ, απέρριψε την προοπτική αυτή. «Είναι σημαντικό να διατηρηθεί ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας και τις ειρηνευτικές αποστολές, για να προστατευθούν η αμεροληψία και το προσωπικό του ΟΗΕ», είχε επιχειρηματολογήσει τότε ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, ο Τζέφρι ΝτεΛορέντις.
Εδώ και χρόνια, η Ουάσιγκτον λέει πως προτιμά να χορηγεί βοήθεια σε διμερές επίπεδο στα πέντε κράτη μέλη της G5 Σαχέλ μάλλον, παρά να ταχθεί υπέρ της αυξημένης εμπλοκής του ΟΗΕ.
«Η δημιουργία της κοινής δύναμης G5 Σαχέλ, παρά το ότι παραμένουν προκλήσεις, είναι σθεναρή εκδήλωση της πολιτικής βούλησης των πέντε κρατών του Σαχέλ που αξίζει την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας», επιμένει απεναντίας ο κ. Γκουτέρες.
«Ενώ όλοι οι συνομιλητές εκφράζουν την σθεναρή υποστήριξή τους» στη δύναμη αυτή, την οποία «θεωρούν εξαιρετική πρωτοβουλία που αξίζει διεθνή υποστήριξη», μέχρι σήμερα «δεν υπάρχει σύγκλιση απόψεων στη διεθνή κοινότητα για τον καλύτερο τρόπο να υποστηριχθεί» η G5 Σαχέλ, αναγνωρίζει ο επικεφαλής του ΟΗΕ.
Το ΣΑ, στο οποίο προεδρεύει η Κένυα, προγραμματίζει επίσκεψη στο Σαχέλ (στο Μαλί και στον Νίγηρα) στα τέλη του μήνα, για να μελετήσει τις παραμέτρους ασφαλείας στην περιοχή και πιθανόν να βρει μεγαλύτερη ενότητα.
Αν και «η Αφρικανική Ένωση εξέφρασε τη βούληση και το ενδιαφέρον της» να αναλάβει «μεγαλύτερο ρόλο», ο οργανισμός αυτός εκτιμά ταυτόχρονα πως χρειάζεται για κάθε επιμελητειακή υποστήριξη «οικονομική συμβολή άλλων δωρητών», διευκρινίζει ο κ. Γκουτέρες.
Μέχρι σήμερα, μέσω της ειρηνευτικής αποστολής MINUSMA στο Μαλί, ο ΟΗΕ συμβάλλει στον ανεφοδιασμό με καύσιμα, νερό και τρόφιμα μονάδων της G5 Σαχέλ, ενώ της προσφέρει επίσης ιατρική υποστήριξη δυνάμει διμερούς συμφωνίας που είχε συναφθεί πριν από μερικά χρόνια.
HJ με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Νέα Υόρκη, Ηνωμένα Έθνη
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε