-->

Header Ads

Μύθοι και αλήθειες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας

Νίκος Ζαργάνης



Πηγαίνει καλά η οικονομία; Κι αν πηγαίνει καλά, τότε γιατί δεν υπάρχουν περιθώρια περισσότερων παροχών σαν αυτές που ζητάει επίμονα ο Αλέξης Τσίπρας; Γιατί η κυβέρνηση δεν ανακοινώνει την άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και τη μείωση των έμμεσων φόρων σε όλα τα καύσιμα στα χαμηλότερα επίπεδα της ΕΕ;

Η πραγματικότητα είναι η εξής: Η οικονομία πηγαίνει καλά και μέσα στο 2022 θα ανακτηθούν τα προ πανδημίας επίπεδα, εφόσον φυσικά δεν υπάρξει σοβαρή επιδείνωση σε υγειονομικό επίπεδο που θα επιβάλλει τη λήψη ακόμη πιο αυστηρών περιοριστικών μέτρων. Το ΑΕΠ μας στο τέλος του 2022 θα φτάσει στα 188 δις. ευρώ και θα είναι υψηλότερο κατά τουλάχιστον 3 δις. ευρώ σε σχέση με το 2019.

Οι περισσότεροι κλάδοι του επιχειρείν, ήδη έχουν ανακτήσει τα επίπεδα εσόδων του 2019 (τουλάχιστον αυτό προέκυψε με βάση τα στοιχεία 9μήνου που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ) και ο δείκτης της ανεργίας αναμένεται να περιοριστεί στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας 10ετίας.

Αυτά δεν είναι μόνο προβλέψεις. Στις αρχές Δεκεμβρίου, η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει ότι η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε στο τρίτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς με ρυθμό της τάξεως του 7-8% κάτι που εφόσον επιβεβαιωθεί (κάτι που είναι πολύ πιθανό καθώς όλα τα επιμέρους στοιχεία του ΑΕΠ -κατανάλωση, τουρισμός, οικοδομική δραστηριότητα, επενδύσεις κλπ έχουν πάει πολύ καλά) θα φέρει την Ελλάδα στην πρώτη θέση της Ευρώπης όσον αφορά στον ρυθμό ανάπτυξης για την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.

Αυτά ως προς την ανάπτυξη και την πορεία της οικονομίας. Τι γίνεται όμως σε δημοσιονομικό επίπεδο δηλαδή σε επίπεδο αντοχών του προϋπολογισμού; Και εκεί η πραγματικότητα είναι η εξής: Η κυβέρνηση στήριξε την ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας και μέσα στο 2021 με ένα γενναίο πακέτο μέτρων στήριξης το οποίο ακόμη υλοποιείται.

Αυτό το πακέτο, είχε ως αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός να εκτροχιαστεί επί δύο συναπτά έτη (2020 και 2021) με αποτέλεσμα το μεν έλλειμμα να φτάσει κοντά στο 10% (σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης) για φέτος και το χρέος στα 350 δις. ευρώ, ποσό που παρά την ισχυρή ανάπτυξη φέτος αναλογεί κοντά στο 197-198% του ΑΕΠ. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ένα «συγκρατημένο» πακέτο μέτρων στήριξης των φτωχότερων οικογενειών με συνολικό κόστος της τάξεως των 350 εκατ. ευρώ.

Τι δημοσιονομική επίπτωση έχει αυτό το πακέτο; Μικρή. Εκτιμάται ότι η πορεία της οικονομίας στο τελευταίο δίμηνο θα είναι λίγο καλύτερη και από αυτή που αποτυπώθηκε στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού έτσι ώστε η τελική δημοσιονομική επίπτωση να μην ξεπεράσει το 0,1% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι η χρονιά δεν θα κλείσει με μεγαλύτερο πρωτογενές έλλειμμα από αυτό που αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό. Τι θα συνέβαινε αν υλοποιούνταν τα μέτρα που ζήτησε και χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Το έλλειμμα θα εκτινασσόταν σε ακόμη μεγαλύτερα επίπεδα προκαλώντας έντονη δυσαρέσκεια στις αγορές.

Τι περιμένουμε από τις αγορές; Να εξακολουθήσουν να μας δανείζουν φθηνά και να αναβαθμίσουν το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας ώστε να ανακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα εγκαταλείποντας την κατηγορία των «σκουπιδιών». Πρόκειται για εθνικό στόχο αυτή τη στιγμή καθώς χωρίς την επίτευξή του, θα χαθεί το προνόμιο του φθηνού δανεισμού το οποίο είναι κομβικό για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.