-->

Header Ads

Πώς η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ δίνει επιχειρήματα στην Άγκυρα

Τάσος Ευαγγελίου


Φωτογραφία Αρχείου Shutterstock

Τον Αύγουστο του 2020 ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήριζε τον ΣΥΡΙΖΑ «αντιπολίτευση περιορισμένης εθνικής ευθύνης» με αφορμή τη στάση που επέβαλε ο Αλέξης Τσίπρας στο κόμμα του για τη συμφωνία με την Αίγυπτο. Σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας επικαλείται τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τις δηλώσεις τους για τις συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ για να υποστηρίξει το αφήγημα της Τουρκίας περί «επιθετικής ρητορικής» και «επιθετικών ενεργειών» της Κυβέρνησης Μητσοτάκης.

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στα εθνικά θέματα και ως αντιπολίτευση παλαιότερα αλλά και ως κυβέρνηση μετέπειτα προκάλεσε αντιδράσεις και ερωτήματα. Ακόμη και η συμφωνία των Πρεσπών προχώρησε χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε συνεννόηση με πολιτικά κόμμα έχοντας κενά που σήμερα έρχονται στο φως της δημοσιότητας κάθε φορά που εγείρεται πολιτικό ζήτημα στη Βόρεια Μακεδονία.

Όμως την περίοδο μετά την αποχώρηση από την εξουσία, ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί μια αλλοπρόσαλλη πολιτική που καθίσταται από ένα σημείο και μετά, επικίνδυνη για την χώρα, χρησιμοποιώντας ακόμη και αυτό το κομμάτι της πολιτικής για μικροκομματικούς λόγους και πολλές φορές για εσωκομματική κατανάλωση.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε πως και στην περίπτωση της προσπάθειας εισβολής στον Έβρο την Άνοιξη του 2020 χρειάστηκαν μερικές ημέρες πριν τοποθετηθεί με θετικό αλλά απαξιωτικό επί της ουσίας τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με τη στάση της κυβέρνησης. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις στελεχών και κυρίως της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούσαν να φύγουν οι φράχτες και να ανοίξουν τα σύνορα για να μπουν στην Ελλάδα οι μετανάστες που οι τουρκικά αρχές έφερνα στα σύνορα σωρηδόν στήνοντας ένα σκηνικό επιθετικό σε βάρος της χώρας.

Τον Αύγουστο του 2020 καταψήφισε τη συμφωνία της Ελλάδα με την Αίγυπτο. Σε άρθρο του δε στην Εφημερίδα των Συντακτών κατηγορούσε την κυβέρνηση Μητσοτάκη για «έλλειμμα στρατηγικής στα ελληνοτουρκικά» σημειώνοντας μεταξύ πολλών άλλων: «Αν, επίσης, βασική θέση της Τουρκίας και κόκκινη γραμμή από την πλευρά της, εδώ και χρόνια, είναι ο 28ος μεσημβρινός, τότε η οριοθέτηση με την Αίγυπτο, που φτάνει πριν από το όριο αυτό, δημιουργεί de facto την εντύπωση ότι η Ελλάδα αφήνει την περιοχή ανατολικά του 28ου μεσημβρινού στις τουρκικές διεκδικήσεις».

Την τοποθέτηση αυτή χρησιμοποίησαν τα ΜΜΕ της Τουρκίας για να δείξουν πως δικαιώνεται η επιχειρηματολογία του Τ. Ερντογάν και της Άγκυρας. Στη Γενί Σαφάκ κυκλοφόρησε άρθρο με τίτλο: «Πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Τσίπρας: Με τη συμφωνία με την Αίγυπτο δώσαμε στην Τουρκία αυτό που ήθελε».

Σε όλα τα θέματα που αφορούν στην εξωτερική πολιτική της χώρας, ειδικά στα ελληνοτουρκικά ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται στην κυβέρνηση. Ακόμη και στο θέμα των μεταναστών που κατά διαστήματα οι Τούρκοι στέλνουν στα ελληνικά νησιά, με συνοδεία πλοίων του πολεμικού ναυτικού και της τουρκικής ακτοφυλακής, καταγγέλλουν την ελληνική κυβέρνηση και το λιμενικό για τα λεγόμενα pushbacks αναπαράγοντας σενάρια πως η αρμόδιες αρχές της χώρας «πνίγουν» μετανάστες. Κάτι που αποτελεί βούτυρο στο ψωμί της γείτονας.

Αυτό που όμως έχει αποτελέσει… δώρο για την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της συμφωνίας της χώρας με τη Γαλλία. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τη συμφωνία στη Βουλή. Δεν σταμάτησε όμως εκεί. Επιχειρηματολογώντας για την απόφαση καταψήφισης υποστήριξε διά του αρχηγού του ότι η συμφωνία είναι κακή και επικαλέστηκε τα οικονομικά προβλήματα της χώρας ως προς την αγορά φρεγατών και γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών.

Την επομένη κιόλας, στις 8 Οκτωβρίου τα τουρκικά ΜΜΕ, προχώρησαν σε αναπαραγωγή της ομιλίας του και σημείων όπως αυτό περί «απερίσκεπτων ανταγωνισμών» στους οποίους «σέρνει τη χώρα» η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Τη σκυτάλη έλαβε ο Ταγίπ Ερντογάν που από την ημέρα της υπογραφής της συμφωνίας με τη Γαλλία σημειώνει διαρκώς πως η Ελλάδα δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την Τουρκία φτάνοντας στο σημείο μάλιστα να πει στον Εμμανουέλ Μακρόν σε πρόσφατη συνάντηση, πως η χώρα μας δεν μπορεί να αποπληρώσει τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Η παρέμβαση Ακάρ, έρχεται να προστεθεί σε αυτές τις εξελίξεις. Η επίκληση στελεχών του Τσίπρα ενδεικτική στην προσπάθειά του να αποδείξει πως η Ελλάδα ασκεί επιθετική πολιιτκή και ρητορική αλλά και ότι υπάρχουν κόμματα που συμφωνούν με τους ισχυρισμούς της Άγκυρας αναφορικά με τις συμμαχίες που χτίζει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητοστάκη σε διεθνές επίπεδο.

«Δείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» είπε προσθέτοντας πως «Τα μέλη του κόμματος του Τσίπρα, με ξεκάθαρο τρόπο κινούμενα με βάση αυτά που είπαμε εμείς και απευθυνόμενοι στην παρούσα κυβέρνηση λένε πως “Αυτή η επιθετική ρητορική και οι επιθετικές ενέργειες βλάπτουν τον ελληνικό λαό. Για αυτό το λόγο εγκαταλείψτε αυτή τη λογική και αυτές τις ενέργειες”».

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στα εθνικά θέματα προκαλεί ερωτήματα. Και οι απαντήσεις δεν είναι πειστικές. Ειδικά αν υπολογίσει κανείς πως η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιτάσσεται και στη νέα συμφωνία που υπεγράφη με τις ΗΠΑ. Και η οποία, σημειωτέον, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και μεγάλη ανησυχία στον Ταγίπ Ερντογάν και την Κυβέρνησή του. Είναι χαρακτηριστική άλλωστε η αναφορά του Τούρκου προέδρου μετά την επιστροφή του στην Άγκυρα από τη σύνοδο των G20: «και στον κ. Μπάιντεν και στον κ. Μακρόν αναφέραμε το θέμα. Είπαμε “τι είναι το ζήτημα της Αλεξανδρούπολης; Η ίδρυση βάσης εκεί ενοχλεί εμάς και τον λαό μας”».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.