Σε Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλία τρεις στους τέσσερις νεκρούς της πανδημίας
Ξεπέρασαν τους 17.000 οι θάνατοι από την εμφάνιση του κορωνοϊού στη χώρα μας μέχρι σήμερα - 474 νέες εισαγωγές ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - Το 40% των νοσηλευομένων με μηχανική υποστήριξη αναπνοής βρίσκεται στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης
Έκρυθμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση στο μέτωπο του κορωνοϊού σε όλη τη χώρα, με ασφυκτική πίεση καθημερινά στα νοσοκομεία, συνέπεια της οποίας είναι ένας απολογισμός θανάτων που γίνεται ολοένα και πιο δυσβάσταχτος. Στο κέντρο της δίνης βρίσκεται, βέβαια, η βόρεια Ελλάδα, όπου τα νοσηλευτικά ιδρύματα υφίστανται αυτή την περίοδο το μεγαλύτερο βάρος της πανδημίας από ροές ασθενών με COVID-19 που σε μεγάλο ποσοστό τους δεν έχουν εμβολιαστεί και νοσούν σοβαρά.
Από την εμφάνιση του κορωνοϊού στη χώρα μας έως και σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους 17.012 συνάνθρωποί μας, με τον ρυθμό αύξησής τους τις τελευταίες ημέρες να ανατρέπει ακόμα και τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις. Μοναδική «αχτίδα» αισιοδοξίας προσφέρουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τα οποία -συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα- δείχνουν μια τάση σταθεροποίησης ή και ήπιας υποχώρησης της διασποράς.
Αύξηση 32% στους θανάτους αυτή την εβδομάδα - Το 75% σε Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία
Η σημαντική επιβάρυνση που έχουν δεχθεί τα νοσοκομεία -κυρίως της βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας- αποτυπώνεται καθημερινά στον σταθερά ανοδικό αριθμό εισαγωγών και διασωληνωμένων. Οι 474 νέες εισαγωγές που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για το τελευταίο 24ωρο στην επικράτεια δημιουργούν ένα σύνολο που ξεπερνά κατά 14% αυτό της περασμένης εβδομάδας (2.873 έναντι 2.519), ενώ άλλοι 14 άνθρωποι προστέθηκαν σήμερα στη λίστα των διασωληνωμένων, φτάνοντας συνολικά τους 561.
Σημειώνεται, μάλιστα, ότι σχεδόν το 40% των ατόμων σε μηχανική υποστήριξη αναπνοής βρισκόταν χθες στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης. Κατά συνέπεια, θεωρείται αναμενόμενο και το γεγονός ότι από τους 80 συνολικά θανάτους που καταγράφηκαν χθες, το 75% σημειώθηκε σε Μακεδονία και Θράκη (39) και Θεσσαλία (21).
Με τους 87 νέους θανάτους του τελευταίου 24ωρου (20 εκ των οποίων αφορούν σε ανθρώπους 40-64 ετών και ένας 18-39 ετών) σπάει το «φράγμα» των 17.000 από την αρχή της επιδημίας, ενώ το σύνολο του επταημέρου 11-17 Νοεμβρίου φτάνει τους 452, σημειώνοντας αύξηση 32,1% σε σχέση με τους 342 το προηγούμενο επταήμερο.
Μειωμένη αλλά σε υψηλά επίπεδα η διασπορά δείχνουν Rt και θετικότητα
Σύμφωνα με τη σημερινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, η διασπορά παρουσιάζει πτωτικές τάσεις συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, τόσο ο δείκτης μεταδοτικότητας της νόσου (Rt) όσο και τα ποσοστά θετικότητας σε όλη τη χώρα κατέγραψαν μείωση το τελευταίο επταήμερο, φτάνοντας στο 1,11 και 0,9% αντίστοιχα, έναντι 1,27 και 1,05% την προηγούμενη εβδομάδα.
Παρόλα αυτά, οι ειδικοί θεωρούν πως είναι ακόμα πολύ νωρίς να μιλάμε για υποχώρηση της επιδημίας, δεδομένου ότι ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει καθημερινά μεγάλος (6.682 σήμερα επί 326.949 διαγνωστικών ελέγχων) και η θετικότητα βρίσκεται στα ύψη σε πολλές περιοχές. Χαρακτηριστικό είναι ότι το ποσοστό θετικότητας ξεπερνά τη μονάδα σε 28 συνολικά Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της χώρας, αρκετές από τις οποίες, μάλιστα, δεν σημειώνουν πολλά ημερήσια κρούσματα, όπως για παράδειγμα τα Γρεβενά (1,47%), η Θεσπρωτία και η Λήμνος (1,14%).
Τα 1.632 κρούσματα και η κάτω της μονάδας θετικότητα σε όλες τις ΠΕ της δείχνουν ότι η διασπορά στην Αττική βρίσκεται σε σχετικά ελεγχόμενα επίπεδα, αντίθετα με τη Θεσσαλονίκη όπου αφενός οι 1.148 σημερινές λοιμώξεις και αφετέρου το υψηλότατο 1,48% στη θετικότητα υποδεικνύει την κατάσταση συναγερμού στην οποία έχει περιέλθει η περιοχή. Ακόμα πιο υψηλά ποσοστά θετικότητας καταγράφονται επίσης αυτή την εβδομάδα στην Κοζάνη (1,90% - 161 κρούσματα), στη Λάρισα (1,74% - 280 κρούσματα), στις Σέρρες (1,65% - 151 κρούσματα), στη Μαγνησία (1,62% - 181 κρούσματα), στα Τρίκαλα (1,61% - 98 κρούσματα), στο Κιλκίς (1,57% - 71 κρούσματα), στην Πέλλα (1,57% - 139 κρούσματα) και στα Ιωάννινα (1,51% - 116).
Τέλος, σημαντικός αριθμός νέων μολύνσεων σημειώθηκε το τελευταίο 24ωρο σε Αχαΐα (242), Ηράκλειο (167), Έβρο (143), Πέλλα (139), Αιτωλοακαρνανία 134) και Φθιώτιδα (113), ενώ αύξηση καταγράφηκε στον αριθμό των μολύνσεων σε παιδιά 4-18 ετών, από 9.604 την προηγούμενη εβδομάδα (22%) σε 10.729 αυτή (23%).
Μαριάννα Σπανού
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε