Γερμανική εταιρεία πουλάει στην Τουρκία το σύστημα σκόπευσης των ΜΕΑ «Μπαϊρακτάρ»: Χωρίς αυτό θα είναι τυφλά… (βίντεο)
Μπορεί ο Ερντογάν να καυχάται για την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας και την κατασκευή των μη επανδρωμένων «Μπαϊρακτάρ», όμως η αλήθεια είναι ότι η Άγκυρα λαμβάνει τεχνογνωσία από τη Γερμανία για την κατασκευή τους.
Και αυτή η συνεργασία τίθεται τώρα εν αμφιβόλω, με την αλλαγή της πολιτικής κατάστασης στην Γερμανία. Τα εν λόγω drones “βλέπουν” και εγκλωβίζουν τον στόχο με συστήματα γερμανικής κατασκευής. Ωστόσο το εν λόγω σύστημα σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open δεν εξάγεται στην Τουρκία απευθείας από την κατασκευάστρια εταιρεία, αλλά μέσω μιας θυγατρικής στην Νότια Αφρική.
Με απλά λόγια τα εν λόγω drones θα είναι τυφλά και άρα επιχειρησιακά άχρηστα χωρίς το συγκεκριμένο σύστημα. Οπότε τα όσα ανέφερε πρόσφατα ο ανώτατος τεχνικός σύμβουλος της εταιρείας Baykar ότι όλα τα κρίσιμης σημασίας κομμάτια και εξαρτήματα του είναι εθνικά, ήταν μάλλον άλλο ένα επικοινωνιακό παιχνίδι της Άγκυρας. Σημειώνεται πως ο ανώτατος τεχνικός σύμβουλος (CTO) της εταιρείας Baykar που παράγει οπλισμένα και μη οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, είπε ότι τα οπλισμένα ΜΕΑ TB2 είναι τα καλύτερα ρομποτικά αεροσκάφη στην κλάση τους στον κόσμο.
Ο Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ στο μήνυμα που ανάρτησε στο λογαριασμό του στο Twitter αναφέρει τα οπλισμένα ΜΕΑ (Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος) TB2 αποτελούντα κατά 40% από υπολογιστές και πως έχει καταρρίψει ρεκόρ σε σύγκριση με παρόμοια αεροσκάφη, με ποσοστό συμμετοχής εγχώριων εταιρειών στην κατασκευή του που φτάνει το 93%. Όλα τα κρίσιμης σημασίας κομμάτια και εξαρτήματα του είναι εθνικά και ο πρωτότυπος σχεδιασμός του είναι έργο Τούρκων μηχανικών, σημειώνει. Ο Μπαϊρακτάρ έγραψε επίσης ότι το TB2 που διαθέτει εφεδρικό σύστημα ελέγχου πτήσης και πλοήγησης είναι το καλύτερο στην κλάση του στον κόσμο.
Ωστόσο “ξέχασε” να αναφέρει ότι χωρίς το γερμανικό σύστημα είναι ανίκανο να εντοπίσει και να προσβάλει στόχους.
Σε κάθε όμως περίπτωση η Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία κατασκευάζει πλειάδα αμυντικών συστημάτων τα οποία υποστηρίζει σε μεγάλο ποσοστό.
H Γερμανία μπορεί να περιορίσει τις εξαγωγές όπλων…
Όπως αναφέρει ο γερμανικός τηλεοπτικός ZDF, πριν από ένα χρόνο έγινε πόλεμος μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν για την περιοχή του Καραμπάχ. Το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποίησε το τουρκικό επιθετικό drone, Bayraktar TB 2 και νίκησε.
Το drone κατέστρεψε 900 στόχους στην Αρμενία και προκάλεσε ζημίες ύψους 2 δις δολαρίων. Από τότε έχουν εκτιναχθεί οι πωλήσεις του Bayraktar TB 2. Εννέα χώρες το χρησιμοποιούν ήδη και έντεκα ακόμη θέλουν να το αγοράσουν.
«Η Τουρκία μπορεί να γίνει ηγέτιδα δύναμη στον κόσμο σε αυτήν την τεχνολογία. Καμία ανθρώπινη δύναμη δεν θα μπορέσει να μας εμποδίσει», είχε δηλώσει κατά την παρουσίαση του drone ο τεχνικός Διευθυντής της τουρκικής κατασκευάστριας εταιρείας Baykar.
Τα επιθετικά drones χρησιμοποιούν ειδικά συστήματα εντοπισμού του στόχου, τα οποία είναι κάτι σαν το μάτι του όπλου. Ένα από αυτά τα συστήματα κατασκευάζεται από τη νοτιοαφρικανική θυγατρική της γερμανικής εταιρείας όπλων Hensoldt, η οποία παρουσιάζεται ως κορυφαίος προμηθευτής συστημάτων στρατιωτικής αναγνώρισης.
«Εξασφαλίζονται κέρδη από πολεμικές συγκρούσεις», επικρίνει ο ειδικός στο Διεθνές Δίκαιο, Αντρέας Σούλερ. «Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη γερμανική Εξωτερική Πολιτική». Χωρίς την Τεχνολογία της Hensoldt, το τουρκικό drone δεν θα μπορούσε καν να λειτουργήσει. Ο Σούλερ τονίζει: «Πρέπει επειγόντως να σταματήσουμε τη χρήση της γερμανικής τεχνολογίας σε αποστολές drones που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο».
Για παράδειγμα, η χρήση drones από τον τουρκικό στρατό εναντίον Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ ήταν αντίθετη προς το Διεθνές Δίκαιο. Στις 17 Αυγούστου 2021, επίθεση των τουρκικών drones σε νοσοκομείο κατέληξε σε οκτώ νεκρούς και τέσσερις τραυματίες.
Η συνεργασία της γερμανικής Hensoldt με την τουρκική Baykar ξεκίνησε το 2020, όταν η καναδική κυβέρνηση έθεσε τέλος στην προμήθεια συστημάτων αναγνώρισης από τον Καναδά, μετά τη χρήση των drones στη σύγκρουση στο Καραμπάχ.
Ο Σούλερ καλεί τη νέα Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, η οποία έχει υποσχεθεί να περιορίσει τις εξαγωγές όπλων, να απαγορεύσει τέτοιες συναλλαγές. «Η κυβέρνηση έχει πλέον την ευκαιρία να τερματίσει τις δυνατότητες παράκαμψης των υφιστάμενων κατευθυντήριων γραμμών για τις εξαγωγές μέσω ενός νέου νόμου για τον έλεγχο των εξαγωγών όπλων», σημειώνει.
Με πληροφορίες ΚΥΠΕ, Open, Hellas Journal
Αθήνα, Ελλάδα
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε