-->

Header Ads

«Είμαστε επιφυλακτικοί σε ότι αφορά τη σοβαρότητα της νόσου» λένε σοβαροί Έλληνες επιστήμονες


Η εκπομπή LIVE NEWS φιλοξένησε τον Δημήτρη Παρασκευή, αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, ο οποίος μίλησε για τη νέα μετάλλαξη , τη σημασία της αναμνηστικής δόσης και τη λήψη νέων μέτρων.

«Έχει μεγάλη σημασία να τονίσουμε ποια θα είναι η προστασία του εμβολίου και της νόσου. Ενδεχομένως ακόμα και αν δεν μας έναντι της μόλυνσης να παραμένει η προστασία, σε ότι αφορά τη σοβαρή νόσηση και το θάνατο», τόνισε ο κ. Παρασκευής.

«Αναφορικά με τη μολυσματικότητα δεν υπάρχουν ακόμα αποδείξεις ή σαφείς ενδείξεις για τα χαρακτηριστικά του ιού. Αναμένουμε λοιπόν να δούμε πως θα εξελιχθούν τα δεδομένα. Επίσης, είμαστε επιφυλακτικοί σε ότι αφορά τη σοβαρότητα της νόσου, τόσο ο αριθμός των ασθενών είναι μικρός, αλλά και η ενδιάμεση ηλικία τους είναι μικρή για να βγάλουμε συμπεράσματα σε επίπεδο πληθυσμού», δήλωσε για τα περιορισμένα στοιχείων των λοιμωξιολόγων για τη μελέτη της μετάλλαξης Όμικρον.

«Θέλω να πιστεύω ότι το κακό σενάριο δεν θα είναι τόσο κακό», σημείωσε ο καθηγητής.

«Υπάρχει μια σταθεροποιητική τάση και σε ορισμένες περιοχές εμφανίζεται αποκλιμάκωση, αλλά σε κάθε περίπτωση το ισχυρό μήνυμα είναι ότι αυτό συμβαίνει σε περιοχές όπου η αναμνηστική δόση έχει πραγματοποιηθεί από μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας και άρα το μήνυμα είναι δυνατό προς αυτή την κατεύθυνση. Η αναμνηστική δόση δεν ενισχύει την ανοσία μας έναντι της σοβαρής νόσου και θανάτου, αλλά περιορίζει και τη διασπορά του ιού», ανέφερε για την αναμνηστική δόση και τον αριθμό των κρουσμάτων.

«Καθολική χρήση της μάσκας είναι ένα μέτρο ψυχολογικό για τη χρήση της μάσκας λειτουργώντας στο μυαλό και στη συνείδηση μας διαφορετικά από ότι ώρα», κατέληξε ο κ. Παρασκευής.`


Να δούμε πρώτα τις ιδιότητες του νέου στελέχους


Στο μέτωπο του κορωνοϊού, για πρώτη φορά το νέο στέλεχος εκτοπίζει τη μετάλλαξη «Δέλτα», με τον καθηγητή Πρασά να στέκεται στην ανθεκτικότητα της «Όμικρον».
Ο Διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, Ιωάννης Πρασσάς, μίλησε ζωντανά στο LIVE NEWS, σημειώνοντας πως  η παραλλαγή Όμικρον συνδυάζει δύο στοιχεία που ανησυχούν τους επιστήμονες.

«Στο Καναδά, τον τελευταίο καιρό οι ημερήσιοι θάνατοι δεν ξεπερνούν τους 10, είναι μονοψήφιος ο αριθμός. Ο λόγος είναι ότι το 91% του πληθυσμού άνω των 12 ετών είναι εμβολιασμένοι. Αυτή την εβδομάδα άνοιξε και η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των παιδιών. Ο ιός δεν βρίσκει πατήματα να εξαπλωθεί, ξέρουμε ότι η προστασία είναι μεγάλη με τον εμβολιασμό«, ανέφερε ο καθηγητής κ. Πρασάς.

«Δεν υπάρχει σύνδεση των mRNA εμβολίων με τις θρομβώσεις, είναι κάτι το οποίο δεν ισχύει, και έγινε τόσος ντόρος», διευκρίνισε ο καθηγητής.

«Κάθε νέο στέλεχος έχει κάποιες ιδιότητες, οι οποίες πρέπει να μας απασχολούν. Το πρώτο είναι, το πόσο πιο μεταδοτικό είναι σε σχέση με το υπάρχον, το δεύτερο είναι, πόσο καλύτερα να αποφέυγει της προσοχής των εμβολιακών αντισωμάτων και το τρίτο είναι πόσο βαριά νόσηση προκαλεί», δήλωσε ο κ. Πρασάς.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.