-->

Header Ads

Quantinuum: O παγκόσμιος γίγαντας των κβαντικών υπολογιστών μόλις γεννήθηκε

Σπύρος Αλεξόπουλος


Φωτογραφία αρχείου

Την 30η Νοεμβρίου ολοκληρώθηκε μία επιχειρηματική κίνηση που είχε ανακοινωθεί πριν περίπου ένα εξάμηνο, μέσα από την οποία δημιουργήθηκε η μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρεία με αντικείμενο τους κβαντικούς υπολογιστές.

Το όνομά της είναι Quantinuum και προήλθε από την ένωση της Honeywell Quantum Solutions με την Cambridge Quantum. Όπως είναι προφανές από την ονομασία της πρώτης, μέχρι προχθές αποτελούσε μέρος του αμερικανικού βιομηχανικού κολοσσού Honeywell (HON NYSE), ενώ η δεύτερη ιδρύθηκε το 2014 στην Αγγλία, λίγο έξω από το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και σε συνεργασία με αυτό.

Όπως μαθαίνουμε από το σχετικό ρεπορτάζ του διεθνούς Τύπου, η Honeywell Quantum Solutions κατασκευάζει τους πιο προηγμένους κβαντικούς υπολογιστές με βάση την τεχνολογία των παγιδευμένων ιόντων, ενώ η Cambridge Quantum είναι η παγκόσμια πρωτοπόρος στην παραγωγή λογισμικού και αλγορίθμων που χρησιμοποιούνται σε κάθε τύπου κβαντικό υπολογιστή. Στόχος της ένωσής τους, δηλαδή της Quantinuum, είναι η παροχή ολοκληρωμένων κβαντικών λύσεων που θα μπορούν να εφαρμοσθούν σε κάθε τύπου κβαντικό υπολογιστή.

Η Honeywell κατέχει το 54% των μετοχών της Quantinuum και οι μέτοχοι της Cambridge Quantum το υπόλοιπο 46%. Η εταιρεία έχει την ευρωπαϊκή της έδρα στο Κέμπριτζ του Ηνωμένου Βασιλείου και την αμερικανική στο Κολοράντο των ΗΠΑ.

Έχει «προικοδοτηθεί» από τη Honeywell με 300 εκατομμύρια δολάρια, έτσι ώστε να είναι οικονομικά εύρωστη εξ αρχής Η συνεργασία με την μεγάλη αμερικανική βιομηχανία θα είναι πολύπλευρη. Η Honeywell θα εξακολουθήσει να παρέχει υποστήριξη στην Quantinuum για την κατασκευή του hardware, η Quantinuum θα παρέχει στην Honeywell λογισμικό και αλγορίθμους και οι δύο μαζί θα συνεργάζονται στενά στην έρευνα και ανάπτυξη των προϊόντων.

Διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είναι ο Ελίας Καν, ιδρυτής της Cambridge Quantum και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου ο Ντάριους Άνταμτσικ, διευθύνων σύμβουλος της Honeywell. Η επιχείρηση έχει προσωπικό σχεδόν 400 εργαζομένων, εκ των οποίων οι 300 είναι μηχανικοί και επιστήμονες.

Κάνοντας μία παρένθεση, οι κβαντικοί υπολογιστές, ή καλύτερα οι υπολογιστές που δουλεύουν με κβαντική τεχνολογία, είναι ένας από τους πολλά υποσχόμενους τομείς της σύγχρονης τεχνολογίας.

Η βασική διαφορά μεταξύ των κβαντικών και των παραδοσιακών ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι το γεγονός πως η δομική μονάδα των κβαντικών υπολογιστών, το qubit (quantum bit), μπορεί να λάβει άπειρες τιμές ανάμεσα στο 0 και το 1, σε αντίθεση με τη δομική μονάδα των γνωστών μας υπολογιστών, το bit, που μπορεί να πάρει μόνο δύο τιμές, το 1 ή το 0.

Αυτή η δομική διαφορά κάνει τους κβαντικούς υπολογιστές απείρως πιο γρήγορους από τους παραδοσιακούς. Για να δώσουμε ένα παράδειγμα του τι σημαίνει το απείρως, πειραματικοί κβαντικοί υπολογιστές έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν μέσα σε τρία λεπτά της ώρας υπολογισμούς που θα χρειάζονταν δέκα χιλιάδες χρόνια για να γίνουν από έναν παραδοσιακό υψηλών επιδόσεων.

Φυσικά οι κβαντικοί υπολογιστές δεν έχουν τελειοποιηθεί ακόμα για να μπορούν να κυκλοφορήσουν εμπορικά σε μεγάλους αριθμούς, αλλά η έρευνα που γίνεται στον τομέα είναι πολύ συστηματική και οι εξελίξεις τρέχουν όλο και πιο γρήγορα.

Σύμφωνα με έρευνα της Constellation Research, 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν επενδυθεί σε 241 εταιρείες start up που ασχολούνται με τους κβαντικούς υπολογιστές, και αντίστοιχα ή μεγαλύτερα ποσά έχουν επενδυθεί εσωτερικά από επιχειρήσεις όπως η Amazon, η Google, η Nvidia, η IBM, η Microsoft, και βέβαια η ίδια η Honeywell. Οι εφαρμογές πάνω στις οποίες γίνεται η έρευνα επικεντρώνονται σε διάφορους τομείς, με κυριότερο αυτόν της κυβερνοασφάλειας. Σημαντικές έρευνες γίνονται και για χρήσεις στη βιομηχανία, τη βιοτεχνολογία, την τεχνητή νοημοσύνη και την χρηματοοικονομική βιομηχανία.

Σύμφωνα με την Constellation Research, η αξία των επιχειρήσεων που ασχολούνται με τους κβαντικούς υπολογιστές ανέρχεται ήδη στα 174 δισ. δολάρια και είναι πολύ πιθανόν να δούμε σύντομα και άλλες επιχειρηματικές κινήσεις όπως συγχωνεύσεις και εξαγορές, καθώς κάθε επιχείρηση θα θέλει να είναι όσο το δυνατόν ισχυρότερη αφού πλησιάζει η ώρα που θα αρχίσουν οι πραγματικές πωλήσεις κβαντικών υπολογιστών και της σχετικής τεχνολογίας. Όπως λέει η ίδια ερευνητική εταιρεία, η «κβαντική επανάσταση» έχει αρχίσει και μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια θα ξεχωρίσουν οι ηγέτες του κλάδου. Ήδη έχει ξεκινήσει ο αγώνας για την προσέλκυση των πιο ταλαντούχων ερευνητών, την απόκτηση των καλύτερων ευρεσιτεχνιών και τη δημιουργία των προϊόντων με τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία.

Μιλώντας για προϊόντα, η Quantinuum θα κυκλοφορήσει το πρώτο προϊόν της πριν το τέλος του 2021 και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως έχει σχέση με την κυβερνοασφάλεια.

Η εταιρεία υπόσχεται πως ένα δεύτερο προϊόν θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2022, αυτή την φορά σχετικό με χημικές εφαρμογές. Παρουσιάζοντας τα σχέδιά της για το μέλλον απέφυγε να αναφερθεί στο ενδεχόμενο εισόδου της σε κάποιο χρηματιστήριο. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως δεν το σκέφτεται και πως δεν θα το κάνει. Όπως είδαμε και παραπάνω, στα συμπεράσματα της έρευνας της Constellation Research, έχει αρχίσει ήδη ο αγώνας δρόμου μεταξύ των «κβαντοεπιχειρήσεων».

Με δεδομένη την μεγάλη, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, ευκολία με την οποία νέες τεχνολογικές επιχειρήσεις αντλούν κεφάλαια με την είσοδό τους στο χρηματιστήριο, η είσοδος της Quantinuum μάλλον είναι θέμα χρόνου. Τα κεφάλαια θα της χρειαστούν και για την ανάπτυξή της αλλά και για τις εξαγορές που κατά πάσα πιθανότητα θα θελήσει να κάνει στο μέλλον.

Τον δρόμο έχουν δείξει εξάλλου ήδη η Arqit Quantum (ARQQ NASDAQ), την οποία είχαμε γνωρίσει λίγο πριν ξεκινήσει την χρηματιστηριακή της πορεία (https://www.liberal.gr/economy/arqit-i-proti-etaireia-me-kbantiki-technologia-ilektronikon-upologiston-mpainei-sti-wall/398668) και η IonQ (IONQ NYSE) η οποία ακολούθησε λίγο αργότερα. Και οι δύο αυτές ασχολούνται με τους κβαντικούς υπολογιστές, μπήκαν στο χρηματιστήριο μέσω απορρόφησής τους από εταιρείες τύπου SPAC, και έχουν συγκεντρώσει ήδη το ενδιαφέρον αρκετών επενδυτών. Αν η Quantinuum θέλει να παραμείνει, όπως λογικά υποθέτουμε, η μεγαλύτερη του κλάδου, αργά ή γρήγορα θα κατευθυνθεί και αυτή προς ένα από τα αμερικανικά χρηματιστήρια, τα οποία σε μερικά χρόνια μάλλον θα φιλοξενούν δεκάδες εταιρείες με «κβαντικό» αντικείμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.