Έμμεση μα σκληρή γαλλική εκδίκηση κατά των ΗΠΑ στα ΗΑΕ – Τα Rafale ζορίζουν τα F-35… μέχρι κατάρριψης;
Η προμήθεια των Rafale από τα ΗΑΕ επηρεάζει καθοριστικά αυτή των F-35 από τη χώρα του Κόλπου… Το παιχνίδι της διεθνούς πολιτικής είναι σκληρό, κυνικό και αμείλικτο. Με τον ίδιο τρόπο που οι Ηνωμένες Πολιτείες επέφεραν βαρύ πολυεπίπεδο πλήγμα στη Γαλλία στην Αυστραλία με την ακύρωση της συμφωνίας για την προμήθεια υποβρυχίων και παρά τους χαριεντισμούς Μπάιντεν-Μακρόν στο μεταξύ, που δεσμεύονταν για αποκατάσταση των σχέσεων και στρατηγικό συντονισμό, αποδεικνύεται στην πράξη ότι οι Γάλλοι επιφέρουν σχεδόν αναλογικό πλήγμα στους Αμερικανούς στο “γήπεδο” της Μέσης Ανατολής και συγκεκριμένα στα ΗΑΕ.
Του ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Καθίσταται πλέον προφανές, ότι στο πλαίσιο του αρχαιοελληνικού “ουδέν κακόν αμιγές καλού”, η γαλλική διπλωματία κατάφερε να ανακαλύψει θετική διάσταση στην απώλεια που υπέστη η Γαλλία στην Αυστραλία. Με τη χρήση των επιχειρημάτων της απαίτησης για απόλυτη πρόσδεση στο γεωπολιτικό “άρμα” των ΗΠΑ από συμμάχους που διεκδικούν οπλικά συστήματα τεχνολογίας αιχμής, η Γαλλία έπεισε τα ΗΑΕ για την αναγκαιότητα προμήθειας των Rafale.
Πέραν της κάλυψης σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό των επιχειρησιακών αναγκών της Αεροπορίας τους, θα τους προσφέρει ισχυρότατο πλεονέκτημα στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για την προμήθεια των πέμπτης γενιάς F-35 Lightning II. Παρότι έχει δοθεί η έγκριση να προχωρήσει η πώληση, τα διαθέσιμα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η σχετική διαπραγμάτευση αντιμετωπίζει προβλήματα, εξαιτίας των απαιτήσεων που προβάλλουν οι Αμερικανοί. Λογικών μεν στρατηγικά, απαράδεκτων δε για το κύρος των ΗΑΕ, όπως το βλέπει η ηγεσία τους…
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιθυμούν το μαχητικό να βρεθεί στα χέρια χωρών που διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με τη Ρωσία και την Κίνα, υπό τον φόβο να διαρρεύσουν σημαντικές επιχειρησιακές λεπτομέρειες των μαχητικών στις χώρες αυτές. Όπως δεν συζητούν προς ώρας την αποδέσμευση του μαχητικού στην Ινδία, λόγω της προμήθειας των S-400 και τη διατήρηση ισχυρών δεσμών με τη Ρωσία σε αμυντικό και βιομηχανικό επίπεδο, έτσι και στα ΗΑΕ προβάλλουν μια σειρά από απαιτήσεις, οι οποίες δεν επιτρέπουν την ολοκλήρωση της συμφωνίας.
Απαιτούν τον τερματισμό κάθε ανάμειξης στο πρόγραμμα του υπό ανάπτυξη μαχητικό Sukhoi Su-75 “Checkmate”, ενώ φέρονται να επιθυμούν την τήρηση της υποχρέωσης, να διασφαλίσουν την στρατιωτική και τεχνολογική του πρωτοκαθεδρία του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή. Η ισραηλινή διαμόρφωση του F-35 πρέπει να είναι η πλέον προηγμένη, άρα υπάρχουν επιμέρους τεχνολογίες που δεν αποδεσμεύονται. Επίσης, η αποδέσμευση όλων των όπλων που μπορεί να φέρει το κορυφαίο μαχητικό, φέρεται να αποδεικνύεται επίσης προβληματική.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπως και η Ινδία, αλλά και άλλες χώρες όπως η Αίγυπτος, ή ακόμα και η Τουρκία επιθυμούν αφενός να διατηρήσουν την ανεξαρτησία των επιλογών απέναντι σε όλες τις πλευρές σε μια προσπάθεια να διασφαλίζουν ευελιξία στην εξωτερική τους πολιτική και πολλαπλές επιλογές, παίζοντας τον έναν απέναντι στον άλλον. Ινδία και ΗΑΕ δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ βέβαια όπως η Τουρκία. Επιθυμούν τη συνεργασία με όλους, με την προϋπόθεση οι διαβουλεύσεις να γίνονται μεταξύ ίσων…
Στην δε περίπτωση της Γαλλίας που εντάσσεται στην ίδια κατηγορία χωρών ενώ είναι και μέλος του ΝΑΤΟ, την ειδοποιό διαφορά η εγχώρια αμυντική βιομηχανία που εξασφαλίζει οπλικά συστήματα εξαιρετικών προδιαγραφών, εφάμιλλα ή κατά περίπτωση ενδεχομένως και υπέρτερα των αντίστοιχων αμερικανικών. Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι η μέρος του κινήτρου της Ελλάδας για την υπογραφή προωθημένου αμυντικού συμφώνου με τη Γαλλία, είναι η εξ αντανακλάσεως απόκτηση ευελιξίας και επιλογών στην εξωτερική και αμυντική της πολιτική. Θα μπορούσε να πάει ένα βήμα παρακάτω συνδέοντας την προμήθεια των F-35 με την αποδέσμευση συγκεκριμένων αεροπορικών όπλων…
Τα ΗΑΕ λοιπόν, με την υπογραφή συμφωνίας για την προμήθεια των Rafale, διαμήνυσαν στους Αμερικανούς ότι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη να πουλήσουν τα F-35 από όση έχουν οι Εμιρατινοί για να τα αγοράσουν. Και ότι η άσκηση πίεσης θα είναι αδιέξοδη. Στην περίπτωση δε που η Ουάσιγκτον δεν δεχθεί τους όρους τους, η πόρτα θα μπορούσε να ανοίξει περισσότερο για τη Μόσχα και το Πεκίνο.
Άρα διαμηνύουν ότι οι εποχές που οι πάλαι ποτέ υπερδυνάμεις απαιτούσαν πλήρη συμμόρφωση, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Παρότι η προτίμηση γέρνει σαφώς προς την πλευρά της Ουάσιγκτον, τα Εμιράτα έχουν το κύρος, την οικονομική ισχύ και τον αυτοσεβασμό, να θέτουν ορισμένες έστω, αλλά ουσιαστικές, προϋποθέσεις. Κάποιες τουλάχιστον στο τέλος θα τις πετύχουν…
ΤΟΥΤΩΝ ΛΕΧΘΕΝΤΩΝ, ΑΠΟΚΤΑ ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟΒΡΑΔΙΝΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απείλησαν σήμερα να ακυρώσουν την αγορά αμερικανικών μαχητικών F-35, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πολύ αυστηρές προϋποθέσεις που θέτουν οι ΗΠΑ. Οι δύο χώρες ανέφεραν πάντως ότι ελπίζουν να καταφέρουν να επιλύσουν τη διαφωνία τους. «Τα ΗΑΕ ενημέρωσαν τις ΗΠΑ ότι διακόπτουν τις συνομιλίες για την απόκτηση 50 μαχητικών F-35», ανέφερε ένας αξιωματούχος των Εμιράτων. «Οι τεχνικές απαιτήσεις, οι λειτουργικοί περιορισμοί και μια ανάλυση του κόστους έναντι των κερδών οδήγησαν σε αυτήν την επανεκτίμηση», πρόσθεσε.
Η χώρα του Κόλπου έχει πάντως εναλλακτικές λύσεις. Στις αρχές Δεκεμβρίου τα Εμιράτα υπέγραψαν συμφωνία με τη Γαλλία για την αγορά 80 μαχητικών Rafale έναντι 14 δισ. ευρώ, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Σύμφωνα ωστόσο με έναν αξιωματούχο, οι ΗΠΑ παραμένουν «ο προμηθευτής που προτιμούν τα Εμιράτα» για συστήματα προηγμένης τεχνολογίας και, παρά την αναστολή των συζητήσεων για τα F-35, μια αποστολή των ΗΑΕ θα επισκεφθεί αυτήν την εβδομάδα την Ουάσινγκτον για συνομιλίες.
«Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να επιλύσουμε όλα τα προβλήματα», σχολίασε ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι είπε από την πλευρά του ότι είναι χρήσιμο να συζητούνται τα προαπαιτούμενα πριν από τη μεταφορά τεχνολογίας. Αυτά τα προαπαιτούμενα καθώς και «η προστασία των αμερικανικών αμυντικών όπλων είναι καθολικά, αδιαπραγμάτευτα» και δεν αφορούν μόνα τα Εμιράτα, τόνισε.
Μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος του προέδρου Τζο Μπάιντεν είχαν προσπαθήσει, μάταια, να μπλοκάρουν την πώληση, λόγω της συμμετοχής των Εμιράτων στον διεθνή συνασπισμό που μάχεται στην Υεμένη υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν επίσης για την εμπλοκή της Κίνας στα ΗΑΕ, ιδίως λόγω των εργασιών που έχει αναλάβει το Πεκίνο σε ένα λιμάνι κοντά στην πρωτεύουσα Αμπού Ντάμπι.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, οι ΗΠΑ επιμένουν να τηρηθούν ορισμένες προϋποθέσεις για να διασφαλίσουν ότι τα F-35 δεν θα γίνουν αντικείμενο της κινεζικής κατασκοπείας. Τα ΗΑΕ επιθυμούσαν εδώ και καιρό να αγοράσουν F-35 και μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 «Reaper», αλλά το Ισραήλ είχε αντιταχθεί, ώστε να διατηρήσει την τεχνολογική υπεροχή του.
Το Ισραήλ έχει λάβει διαβεβαιώσεις εκ μέρους των ΗΠΑ για το θέμα αυτό. Η πώληση εγκρίθηκε κατά τις τελευταίες εβδομάδες της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, μετά τη συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων των ΗΑΕ με το Ισραήλ, και αφορούσε 50 μαχητικά F-35, 18 μη επανδρωμένα MQ-9 και πυραύλους αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους, συνολικής αξίας 23 δισ. δολαρίων.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε