Εξαιρετικά σπάνιος πλανήτης με τρεις ήλιους ίσως να κρύβεται στην άκρη του Ωρίωνα [video]
File Photo Γραφική αναπαράσταση του παράξενου αστρικού συστήματος GW Orionis Screenshot via YouTube video European Southern Observatory (ESO)
Οι επιστήμονες έχουν τώρα ακόμη περισσότερες ενδείξεις ότι ένα παράξενο αστρικό σύστημα που βρίσκεται στην άκρη του αστερισμού του Ωρίωνα, μπορεί να περιέχει τον πιο σπάνιο τύπο πλανήτη στο γνωστό σύμπαν: έναν μοναδικό κόσμο που περιφέρεται ταυτόχρονα γύρω από τρεις ήλιους.
Το αστρικό σύστημα, γνωστό ως GW Orionis (ή GW Ori) βρίσκεται σε απόσταση περίπου 1.300 ετών φωτός από τη Γη, αποτελεί έναν δελεαστικό στόχο για μελέτη- με τρεις σκονισμένους, πορτοκαλί δακτυλίους που φωλιάζουν ο ένας μέσα στον άλλο, το σύστημα μοιάζει κυριολεκτικά με ένα γιγάντιο μάτι ταύρου. Στο κέντρο του, ζουν τρία αστέρια – δύο που κινούνται σε στενή διπλή τροχιά μεταξύ τους και ένα τρίτο που στροβιλίζεται γύρω από τα άλλα δύο.
Τα συστήματα τριπλών αστέρων είναι σπάνια στο σύμπαν και το GW Ori γίνεται ακόμα πιο παράξενο όσο το μελετούν οι αστρονόμοι. Σε μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The Astrophysical Journal Letters», οι ερευνητές έριξαν μια προσεκτική ματιά στο GW Ori με το τηλεσκόπιο Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) στη Χιλή και ανακάλυψαν ότι οι τρεις δακτύλιοι του συστήματος, είναι στην στραβά ευθυγραμμισμένοι μεταξύ τους, με τον εσωτερικότερο δακτύλιο να ταλαντεύεται άγρια στην τροχιά του.
Η ομάδα πρότεινε ότι ένας νεαρός πλανήτης, ή τα υπολείμματα ενός τέτοιου πλανήτη, θα μπορούσε να διαταράξει τη βαρυτική ισορροπία της περίπλοκης διάταξης των τριπλών δακτυλίων του GW Ori. Αν η ανίχνευση επιβεβαιωθεί, θα είναι ο πρώτος πλανήτης τριπλού ήλιου στο γνωστό σύμπαν.
Μια νέα μελέτη, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στις 17 Σεπτεμβρίου στο επιστημονικό περιοδικό «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society» παρουσιάζει νέες αποδείξεις για την ύπαρξη αυτού του σπάνιου πλανήτη. Οι συγγραφείς της μελέτης πραγματοποίησαν τρισδιάστατες προσομοιώσεις για να μοντελοποιήσουν τον τρόπο με τον οποίον θα μπορούσαν να έχουν σχηματιστεί τα μυστηριώδη κενά στους δακτυλίους του αστρικού συστήματος, με βάση παρατηρήσεις άλλων δακτυλίων αλλού στο σύμπαν.
Η ομάδα εξέτασε δύο υποθέσεις: Είτε το ρήγμα στους δακτυλίους του GW Ori σχηματίστηκε από τη ροπή που ασκούν τα τρία περιστρεφόμενα αστέρια στο κέντρο του συστήματος, είτε το ρήγμα εμφανίστηκε όταν σχηματίστηκε ένας πλανήτης μέσα σε έναν από τους δακτυλίους.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει αρκετή τύρβη στους δακτυλίους ώστε να λειτουργήσει η θεωρία της αστρικής ροπής. Αντίθετα, τα μοντέλα υποδεικνύουν ότι η παρουσία ενός τεράστιου πλανήτη μεγέθους Δία – ή ίσως πολλών πλανητών – είναι η πιο πιθανή εξήγηση για το παράξενο σχήμα και τη συμπεριφορά των δακτυλίων.
Αν οι μελλοντικές παρατηρήσεις του συστήματος στηρίξουν αυτή τη θεωρία, το GW Ori μπορεί να είναι «η πρώτη απόδειξη ενός περιφερειακού τριπλού πλανήτη που χαράζει ένα κενό σε πραγματικό χρόνο», δήλωσε στους New York Times ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Τζέρεμι Σμόλγουντ, από το Πανεπιστήμιο της Νεβάδα.
Δυστυχώς, ένας υποθετικός παρατηρητής αυτού του πλανήτη δεν θα ήταν πραγματικά σε θέση να δει και τους τρεις ήλιους να ανατέλλουν και να δύουν – τα δύο αστέρια στο κέντρο του συστήματος κινούνται σε μια τόσο στενή διπλή τροχιά που θα εμφανίζονταν ως ένα μεγάλο αστέρι, με το τρίτο να στροβιλίζεται γύρω τους, είπαν οι ερευνητές.
Ωστόσο αν η θεωρία επιβεβαιωθεί, η ύπαρξη και μόνο αυτού του κόσμου θα αποδείξει ότι οι πλανήτες μπορούν να σχηματιστούν κάτω από ένα ευρύτερο φάσμα συνθηκών από ό,τι οι επιστήμονες πίστευαν μέχρι σήμερα.
Με πληροφορίες από Live Science μέσω ertnews.gr, Εύη Τσιριγωτάκη
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε