-->

Header Ads

Wagner Group, ο «ιδιωτικός» στρατός του Πούτιν: Η παγκόσμια, βρώμικη δράση 10.000… χασάπηδων [σκληρό βίντεο]

Για τον ύπατο εκπρόσωπο της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, πρόκειται για μία παραστρατιωτική ομάδα με την δράση της οποίας η Ρωσία προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει διάφορες χώρες. Screenshot via YouTube video Warthog Defense

Οι Times υποστηρίζουν ότι περισσότεροι από 400 Ρώσοι μισθοφόροι «Wagner» βρίκονται καθ’ οδόν για το Κίεβο έπειτα από εντολές του Κρεμλίνου να δολοφονήσουν τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και μέλη της κυβέρνησής του .

Η Wagner Group αποτελεί σήμερα μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ασφάλειας, και τα στελέχη της απολαμβάνουν  τη στήριξη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η οργάνωση μετρά λίγα  χρόνια ζωής και επικεφαλής της είναι ο Dmitri Utkin.

Δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία για το πως ιδρύθηκε η οργάνωση δεδομένου ότι η δημιουργία ιδιωτικών μονάδων ασφάλειας στη Ρωσία είναι παράνομη. Οι ταυτότητες των στελεχών είναι μυστικές. Ο συνταγματάρχης Utkin διοικητής της μονάδας, είναι πρώην αξιωματικός των Ρωσικών ειδικών δυνάμεων, καθώς και αξιωματικός της  στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ρωσίας.

Αποχώρησε από το στρατό το 2013, και τότε ίδρυσε τη  Wagner Group.

Ο «κολλητός» ολιγάρχης  χρηματοδότης

Η νεοσύστατη Wagner Group βρήκε, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, χρηματοδότη στο πρόσωπο του Yevgeny Prigozhin ενός  επιχειρηματία, ο οποίος λέγεται ότι βρίσκεται πολύ κοντά στο Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

O Ρώσος επιχειρηματίας ξεκίνησε την καριέρα του ως χονδρέμπορος λουκάνικων τη δεκαετία του 1990 στην Αγία Πετρούπολη. Στα τέλη εκείνης της δεκαετίας άνοιξε ένα εστιατόριο όπου σύχναζε ο Πούτιν στην αρχή της προεδρικής του θητείας, πηγαίνοντας ακόμη και επίσημους καλεσμένους του, όπως τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους.

Μετά επεκτάθηκε στο catering, κερδίζοντας επικερδέστατες συμβάσεις για να τροφοδοτεί το Κρεμλίνο, σχολεία και τον στρατό, αποκομίζοντας τον τίτλο του «σεφ του Πούτιν» και διατηρώντας στενότατες σχέσεις μαζί του και με τον κρατικό μηχανισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ε.Ε. έχει ήδη βάλει στο στο μάτι τον Γεβγένι Πριγκοζίν. Από τον Οκτώβριο του 2020 έχει επιβάλει απαγόρευση εισόδου στην Ευρώπη και πάγωμα περιουσιακών του στοιχείων, ενώ κυρώσεις του έχουν επιβληθεί και από την Ουάσιγκτον γιατί χρηματοδότησε εκστρατεία διάδοσης fake news (ψευδών ειδήσεων) μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, παρεμβαίνοντας στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Για τον ύπατο εκπρόσωπο της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, πρόκειται για μία παραστρατιωτική ομάδα με την δράση της οποίας η Ρωσία προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει διάφορες χώρες.

«Ο Όμιλος Wagner έχει στρατολογήσει, εκπαιδεύσει και στείλει ιδιωτικές στρατιωτικές μονάδες σε ζώνες συρράξεων σε όλο τον κόσμο για να τροφοδοτήσουν τη βία, να λεηλατήσουν φυσικούς πόρους και να εκφοβίσουν τον πληθυσμό κατά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

 Οι μισθοφόροι

Πρόκειται για ένα δίκτυο ατόμων και επιχειρήσεων που φέρεται να έχει στενές σχέσεις με τον ρωσικό κρατικό μηχανισμό, αναλαμβάνει στρατιωτικές επιχειρήσεις σε κρίσιμες ζώνες και σύμφωνα με το BBC, απαριθμεί περίπου δέκα χιλιάδες μισθοφόρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο μέσος μισθός για τους άντρες της Wagner Group ανέρχεται σε 150.000 ρούβλια, δηλαδή περίπου 2.600 δολάρια το μήνα. Τα μέλη της είναι υποχρεωτικό να είναι άνω των 25 ετών και να μην έχουν προβλήματα με το νόμο.

Η συμμετοχή της στις επιχειρήσεις στη Κριμαία Η Wagner Group έκανε την εμφάνιση της για πρώτη φορά το 2014 στα γεγονότα της Κριμαίας, και τα στελέχη της έμειναν γνωστά ως «οι πράσινοι άντρες».

Πιστεύοντας ότι θα έμπαινε σε ένα μακρύ πόλεμο, το Κρεμλίνο για να αποφύγει απώλειες, αποφάσισε να στείλει τη νεοσύστατη Wagner Group.

Προτιμήθηκε η αποστολή της ιδιωτικής εταιρείας μισθοφόρων, καθώς έτσι μπορούσε η επίσημη κυβέρνηση να αρνηθεί τυχόν απώλειες. Κατά τη διάρκεια της προσάρτησης της Κριμαίας τα στελέχη της Wagner Group κατέλαβαν όλες τις ουκρανικές βάσεις της περιοχής αναίμακτα.

Συνολικά 300 άντρες της Wagner Group συμμετείχαν. Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι συμμετείχαν στη μάχη των αεροδρομίων Luhansk και του αεροδρομίου Debaltseve μάχες που έγιναν το διάστημα από το Μάιο του 2014 μέχρι τον Ιανουάριο του 2015.

Τα στελέχη της εταιρείας φαίνεται ότι βαρύνονται  με την κατάρριψη στις 14 Ιουνίου Ουκρανικού αεροσκάφους μεταφοράς προσωπικού, στο αεροδρόμιο του Luhansk, περιστατικό που κόστισε τη ζωή σε 40 Ουκρανούς στρατιώτες.

Το βίντεο είναι λίγα λεπτά μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους:

Στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στην Ουκρανία η Wagner Group θρήνησε και τις πρώτες της απώλειες, κατά τη διάρκεια της μάχης του Ντεμπάλτσεβε, όπου βαρύνεται παράλληλα και με το βομβαρδισμό μια ουκρανικής φάλαγγας σκοτώνοντας πάνω από 100 Ουκρανούς στρατιώτες.

Η μάχη του Debaltseve αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές μάχες του Ουκρανικού εμφυλίου πολέμου  που οδήγησε στην έναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στο Μινσκ.

Το 2016 οι ΗΠΑ επέβαλλαν οικονομικές κυρώσεις στο διοικητή της μονάδας Dmitri Utkin. Παράλληλα οι άντρες της Wagner Group από το 2015  έχουν σκοτώσει πάνω από 10 αξιωματικούς των αυτόνομων φιλορωσικών μονάδων στην Ουκρανία, οι οποίοι φαίνεται ότι είχαν έντονες διαφωνίες με το Κρεμλίνο. Μάλιστα την ίδια χρόνια η υπηρεσία ασφάλεια της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι η Wagner Group προχώρησε στον αφοπλισμό της ταξιαρχίας της αυτόνομης δημοκρατίας της Οδησσού.

Η συμμετοχή της στον πόλεμο της Συρία

Η Wagner Group συμμετείχε ενεργά στον πόλεμο της Συρίας, όπου έχει και  απώλειες. Συγκεκριμένα στις 20 Οκτωβρίου 2015 κατά τη διάρκεια επιχείρησης στη Λαττάκια, σκοτώθηκαν 3 στελέχη της μονάδας.

Αυτές είναι και πρώτες απώλειες της Wagner Group σε πολεμικές επιχειρήσεις.  Η Ρωσία είχε αναπτύξει στην περιοχή της Συρίας τουλάχιστον 3.000 μισθοφόρους της Wagner Group. Η μονάδα συμμετείχε στις επιχειρήσεις για την ανακατάληψη της Παλμύρας πολεμώντας στην πρώτη γραμμή  μαζί με το Συριακό στρατό.

Επίσης σύμφωνα με Ρωσικά ΜΜΕ οι απώλειες της Μόσχας στη Συρία από το 2015 έως σήμερα ανέρχονται σε 117 νεκρούς, εκ των οποίων οι 73 είναι στελέχη της εταιρείας Wagner Group.

Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από το Ρωσικό υπουργείο άμυνας, το οποίο στον πόλεμο της Συρίας σε αντίθεση με τη κρίση στην Ουκρανία γνωστοποιεί τις απώλειες του, κι αυτό γιατί στη Συρία πέρα από τη Wagner Group  βρίσκεται και Ρωσικός στρατός.

Τον Αύγουστο του 2016 ανακοινώθηκε ότι η Wagner Group  είχε δημιουργήσει βάση της στη Συρία από το 2015 όταν πρωτοπήγαν οι ρώσοι μισθοφόροι στη χώρα. Το 2017 στελέχη της Wagner Group  έλαβαν μέρος στη  μάχη του Deir Al Zor  όπου μάλιστα φαίνεται ότι βασάνισαν μέχρι θανάτου τον Mohammad Taha al Ismail Abdallah.

Μάλιστα στο βίντεο φαίνεται ότι τα στελέχη της οργάνωσης ήταν μεθυσμένα, και προσπαθούσαν να κρύψουν τη ταυτότητα του . Το συγκεκριμένο βίντεο δημοσιεύτηκε στις 30 Ιουνίου 2017.

Ο συγκεκριμένος ρώσος στρατιώτης ονομαζόταν Stanislav D. Το Κρεμλίνο πάντως τονίζει σε ανακοίνωση του ότι δεν υπηρετούσε στο Ρωσικό στρατό.  Τον Οκτώβριο του 2017 το Ισλαμικό κράτος ανακοίνωσε ότι αιχμαλώτισε δυο στελέχη της εταιρείας. Το Κρεμλίνο αρνήθηκε ότι οι συγκεκριμένοι στρατιώτες είναι Ρώσοι.

Video Player
00:00
01:56

Τον Δεκέμβριο του 2017 στελέχη της συμμετέχουν στις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού κράτους, και του Τουρκικού στρατού στη περιοχή του Ιντλίμπ. Το 2018 Ρώσοι μισθοφόροι της Wagner Group βρέθηκαν αντιμέτωποι με αμερικανούς στρατιώτες.

Ρώσοι στρατιώτες στη Παλμύρα

Στις 7 Φεβρουαρίου 2018 στην επαρχία Khasaman  Σύροι στρατιώτες προσέγγισαν μαζί με στελέχη της Wagner Group την αμερικανική βάση στη Ντέρι Αλ Ζόρ συνολικής δύναμης 30 αντρών ( Rangers, Delta Force). Οι αμερικανοί όπως ανακοίνωσε ο διεθνής συνασπισμός Combined Joint Task Force αρχικά δέχτηκαν πυρά πυροβολικού.

Αμέσως η διοίκηση του αμερικανικού στρατού επικοινώνησε με τη ρωσική ηγεσία, ωστόσο η στρατιωτική ηγεσία της Μόσχας τόνισε ότι δεν ήταν ρώσοι στρατιώτες. Αμέσως ο αμερικανός διοικητής Τζόναθαν Μπράγκα διέταξε τους στρατιώτες του να απαντήσουν στα ρωσικά πυρά.

Ξεκίνησαν αεροπορικές επιδρομές και πυρά πυροβολικού και τελικά οι αμερικανοί στρατιώτες κατάφεραν να αποκρούσουν την επίθεση προκαλώντας άγνωστο αριθμό απωλειών.

Το αμερικανικό πεντάγωνο υποστήριξε ότι τουλάχιστον 200 Σύροι στρατιώτες και στελέχη της Wagner Group σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης η οποία διήρκησε περίπου 30 λεπτά.

Το 2017 λόγω της αύξησης της Ρωσικής παρουσίας στην Αφρικανική Ήπειρο, η Wagner Group ανέλαβε την εκπαίδευση των Σουδανικών ενόπλων δυνάμεων. Μάλιστα για την αποστολή αυτή στάλθηκαν 300 στελέχη της εταιρείας στη χώρα της Αφρικής. Οι μαχητές της εταιρείας φρουρούν κυρίως τα ορυχεία χρυσού  της χώρας. Οι Ρώσοι κομάντος συνεργάζονται με τη κυβέρνηση του Ομάρ Αλ Μπασίρ.

Η δράση της στη Λιβύη Ιδιαίτερα ενεργή είναι η δράση της μονάδας στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης, με τη Μόσχα να στηρίζει ενεργά τις  δυνάμεις του Χαλίφ Χαφτάρ.

Μάλιστα η Ρωσική εταιρεία έχει ήδη δημιουργήσει δυο στρατιωτικές βάσεις στη Βεγγάζη και το Τομπρούκ, ενώ οι δυνάμεις του Χαφτάρ προμηθεύτηκαν και πυραύλους S-300.

Οι μαχητές  της Wagner Group συμμετείχαν στις επιχειρήσεις για την κατάληψη της πρωτεύουσας Τρίπολης.  Αριθμούν περίπου 200 άτομα, ενώ το Κρεμλίνο παρέχει μέχρι σήμερα ισχυρή οικονομική βοήθεια στα στρατεύματα του Χαφτάρ.

Η συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Χαφτάρ έχει ξεκινήσει ήδη από το 2015. Η συμμετοχή της στη Κρίση της Βενεζουέλας Η Wagner Group συμμετείχε και στην πρόσφατη κρίση της Βενεζουέλας με στελέχη της οργάνωσης να αποστέλλονται για την ενίσχυση της ασφάλειας του προέδρου Μαδούρο.

Δεν είναι γνωστή ποια είναι η αποστολή τους, αλλά σύμφωνα με στοιχεία από διεθνή ΜΜΕ, ανέρχονται σε περίπου 400 άτομα.  Οι πληροφορίες βέβαια έκαναν λόγο ότι η αποστολή Ρώσων στη Βενεζουέλα είχε ήδη αρχίσει από το 2018. Σήμερα η Wagner Group αποτελεί μια από τις πιο ισχυρές και ενεργές ιδιωτικές εταιρείες παροχής ιδιωτικής ασφάλειας με ισχυρή παρουσία σε πολλά μέρη του κόσμου.

Με πληροφορίες από mixanitouxronou.gr, BBC

https://hellasjournal.com/


Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.