Ψέμα πως η Ουκρανία δεν έχει καταγράψει τα σύνορά της και αποτελεί διοικητική περιφέρεια της Ρωσίας 26 Φεβρουαρίου 2022
Ισχυρισμός:
Η Ουκρανία δεν έχει καταχωρήσει επίσημα τα σύνορα της στον ΟΗΕ, επομένως παραμένει επαρχία της ΕΣΣΔ και κατ' επέκταση της Ρωσίας.
Συμπέρασμα:
Τα εξεταζόμενα δημοσιεύματα, διατυπώνουν ισχυρισμούς, που δεν τεκμηριώνουν με την παράθεση ανάλογων επίσημων πηγών. Συγκεκριμένα, ισχυρίζονται πως ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι μουν (2007-2016), ανέφερε σε απροσδιόριστο χρόνο, πως η Ουκρανία δεν έχει καταχωρίσει τα σύνορά της από τις 25/12/1991. Ωστόσο, δεν υπάρχει πουθενά επίσημη καταγραφή αυτής της δήλωσης. Tο 2003, η Ουκρανία και η Ρωσία, υπέγραψαν σε ανώτατο επίπεδο την αμοιβαία αναγνώριση των χερσαίων συνόρων τους, ενώ το 2004 η συνθήκη αυτή επικυρώθηκε από τα αντίστοιχα εθνικά κοινοβούλια. Με λίγα λόγια, η Μόσχα έχει επισήμως αναγνωρίσει τα χερσαία σύνορα της Ουκρανίας, γεγονός που σημαίνει πως δεν ανήκει στη Ρωσία.
Σε αναρτήσεις σε μέσα ενημέρωσης και λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διατυπώνεται ο ψευδής ισχυρισμός πως η Ουκρανία δεν έχει καταχωρήσει επίσημα τα σύνορα της στον ΟΗΕ, επομένως παραμένει επαρχία της ΕΣΣΔ και κατ’ επέκταση της Ρωσίας. Ωστόσο ο εν λόγω ισχυρισμός δεν ευσταθεί.
Παραδείγματα: nikolaosanaximandros.gr, triklopodia.gr, taxydromos.gr, ksipnistere.com
Παράδειγμα σχετικής ανάρτησης στο Facebook:
Τι ισχύει
Ο ισχυρισμός περί μη ύπαρξης επίσημων συνόρων στην Ουκρανία, εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2014, σε ρωσόφωνη ιστοσελίδα της οργάνωσης “Ukrainian Choice“. Το δημοσίευμα έχει πλέον κατέβει, αλλά διασώζεται στo διαδικτυακό αρχείο Wayback Machine. Η συγκεκριμένη οργάνωση, ανήκει στον Βίκτορ Μεντβεντσούκ. Ο Βλάντιμιρ Πούτιν και η σύζυγος του τότε Ρώσου πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ είναι νονοί της κόρης του Μεντβεντσούκ, γεγονός που φανερώνει τη στενή σχέση τους. Επομένως, υπάρχει σαφής συνδεση μεταξύ της σελίδας Ukrainian Choice, και της πολιτικής της οργάνωσης εν γένει, με το Κρεμλίνο.
Στις αρχές Φεβρουαρίου του 2022, ο ισχυρισμός επανεμφανίστηκε σε σλοβακικές ιστοσελίδες, και κατόπιν διαδόθηκε και σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
Ιστορική αναδρομή
Όταν η Σοβιετική Ένωση άρχισε να διαλύεται το 1990–91, το νομοθετικό σώμα της τότε Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Ουκρανίας, κήρυξε αυτοκυριαρχία στις 16 Ιουλίου 1990 και στη συνέχεια απόλυτη ανεξαρτησία στις 24 Αυγούστου 1991, κίνηση που επιβεβαιώθηκε με λαϊκή έγκριση σε δημοψήφισμα της 1ης Δεκεμβρίου 1991. Με την οριστική διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης τον Δεκέμβριο του 1991, απέκτησε πλήρη ανεξαρτησία και η χώρα άλλαξε την επίσημη ονομασία της σε Ουκρανία.
Όλα τα ανωτέρω δημοσιεύματα, διατυπώνουν ισχυρισμούς, που όμως δεν τεκμηριώνουν με την παράθεση ανάλογων επίσημων πηγών. Συγκεκριμένα, ισχυρίζονται πως ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι μουν (2007-2016), ανέφερε σε απροσδιόριστο χρόνο, πως η Ουκρανία δεν έχει καταχωρίσει τα σύνορά της από τις 25/12/1991. Ωστόσο, δεν υπάρχει πουθενά επίσημη καταγραφή αυτής της δήλωσης.
Γίνεται επίσης μια αόριστη αναφορά στη συνθήκη CIS, σύμφωνα με την οποία, το έδαφος της Ουκρανίας είναι περιφέρεια της ΕΣΣΔ. Η CIS, είναι η Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (Commonwealth of Independent States), ένας περιφερειακός διεθνής οργανισμός, που ιδρύθηκε λίγες ημέρες πριν (21/12/1991) την κατάρρευση της ΕΣΣΔ (26/12/1991), και οι χώρες που τον απαρτίζουν είναι Πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, που σχηματίστηκαν μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Η Ουκρανία αποχώρησε, κατ’ ουσίαν, από την Κοινοπολιτεία το 2018. Η Χάρτα της CIS, που υπογράφτηκε στις 22/1/1993, δεν αναφέρει σε κανένα σημείο πως η Ουκρανία αποτελεί διοικητική περιφέρεια της ΕΣΣΔ, πόσο μάλλον της Ρωσίας. Αντιθέτως, στο άρθρο 3, αναφέρει ξεκάθαρα:
Για την επίτευξη των σκοπών της Κοινοπολιτείας, τα κράτη μέλη, με βάση τους γενικά αναγνωρισμένους κανόνες του διεθνούς δικαίου και την Τελική Πράξη του Ελσίνκι, οικοδομούν τις σχέσεις τους σύμφωνα με τις ακόλουθες διασυνδεδεμένες και ισότιμες αρχές: σεβασμός της κυριαρχίας των κρατών μελών, τα αναφαίρετα δικαιώματα των λαών στην αυτοδιάθεση και το δικαίωμα να καθορίζουν τη μοίρα τους χωρίς εξωτερική παρέμβαση, το απαραβίαστο των κρατικών συνόρων, την αναγνώριση των υφιστάμενων συνόρων και την απόρριψη παράνομων εδαφικών προσαρτήσεων, την εδαφική ακεραιότητα των κρατών και την απόρριψη οποιωνδήποτε ενεργειών που στοχεύει στη διάσπαση ξένων εδαφών, απόρριψη βίας ή απειλής βίας κατά της πολιτικής ανεξαρτησίας ενός κράτους μέλους, επίλυση διαφορών με ειρηνικά μέσα κατά τρόπο ώστε να μην απειλείται η διεθνής ειρήνη, ασφάλεια και δικαιοσύνη, υπεροχή του διεθνούς δικαίου διακρατικές σχέσεις· μη ανάμειξη στις εσωτερικές και εξωτερικές υποθέσεις του άλλου…
Tο 2003, η Ουκρανία και η Ρωσία, υπέγραψαν σε ανώτατο επίπεδο την αμοιβαία αναγνώριση των χερσαίων συνόρων τους, ενώ το 2004 η συνθήκη αυτή επικυρώθηκε από τα αντίστοιχα εθνικά κοινοβούλια. Με λίγα λόγια, η Μόσχα έχει επισήμως αναγνωρίσει τα χερσαία σύνορα της Ουκρανίας, γεγονός που σημαίνει πως δεν ανήκει στη Ρωσία.
Συμπέρασμα
Από τα ανωτέρω γίνεται σαφές πως η Ουκρανία είναι μια ανεξάρτητη χώρα, τα σύνορα της οποίας είναι σαφώς καθορισμένα και αποδεκτά διεθνώς.
Θάνος Σιτίστας (Επαχτίτης)
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε