-->

Header Ads

Χάνουν «έδαφος» ο Πούτιν και η ρωσοφιλία στην Ελλάδα – Η φθορά ξεκίνησε πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία - ηχητικό αρχείο

«Στην Ελλάδα το 2016, η Ρωσία ήταν στην πρώτη θέση δημοτικότητας και ο Πούτιν ήταν ο ιδανικός πολιτικός για όλους μας για αρκετό καιρό. Ήδη πριν τον πόλεμο, είχε αρχίσει να υπάρχει φθορά στη δημοτικότητα και της Ρωσίας και του κ. Πούτιν, ο οποίος είχε πέσει στην τρίτη ή στην τέταρτη θέση, στο σύνολο των ξέων ηγετών. Καταλαβαίνετε τι έχει γίνει τώρα με τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπου ο Έλληνας είναι πολύ θυμικό ον, και δεν αντέχει τέτοιου είδους mega καταστάσεις».

Αυτό τόνισε ο Δημήτρης Μαύρος, διευθύνων σύμβουλος της MRB, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, σημειώνοντας ότι από τη στιγμή που «ο Έλληνας βρίσκεται υπό συνεχή απειλή από το 2010 και μετά, αναζητώντας ένα ξέφωτο να επαναφέρει τη ζωή του στην κανονικότητα που είχε πριν τα μνημόνια, οτιδήποτε τον εμποδίζει, το μισεί».

«Βλέπουμε ξανά φαινόμενα Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν ξαφνικά έγινε τόσο μεγάλη η απειλή, ώστε τα διαφορετικά συμφέροντα που είχαν οι επιμέρους παίκτες, έμοιαζαν μικρής σημασίας με τον μεγάλο κίνδυνο. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα. Ηγέτες όπως ο Πούτιν κινδυνεύουν να χάσουν την μπάλα και το έρεισμα που έχουν στις κοινωνίες τους», επισήμανε. Σύμφωνα με τον ίδιον, από την επανάσταση του 1821 υπάρχει στη χώρα μας, ένα σοβαρότατο φιλο-ρωσικό λόμπι που διαχέεται παντού.

Πρόσθεσε ότι ανάλογα με την ερώτηση σε μια δημοσκόπηση, ο Έλληνας αντιδρά με έναν πολιτικώς ορθό τρόπο. «Από τη μια πλευρά λέει “ναι, δεν θέλω τον πόλεμο και τον μπαγάσα τον Πούτιν και την Ρωσία”, και από την άλλη πλευρά λέει ότι “κακώς στείλαμε όπλα στην Ουκρανία και δεν πρέπει να εμπλακούμε στον πόλεμο”. Υπήρξαν μάλιστα και  διαδηλώσεις στο κέντρο. Προσπαθούμε “να κλειδώσουμε το συρτάρι και να ρίξουμε το κλειδί” μέσα. Υπάρχει η παιδεία της διαδήλωσης. Δεν υπάρχει στην Ελλάδα η πολιτική Παιδεία για να μπορούμε να βάλουμε τα πράγματα σε ένα τραπέζι ορθολογισμού, όπως διδάχθηκαν οι δυτικοί από τον δικό μας τον Αριστοτέλη», εξήγησε.

Ο ίδιος έκανε μια σύγκριση με την περίοδο 2015-2016 όπου και τότε είχε επικρατήσει κατά κράτος ο αντισυστημισμός, λέγοντας ότι το 2015 ο κόσμος έβλεπε πως αυτό του το πρόσφεραν μικρές, αδύναμες, αλλά πολύ ηθικές και καινοτόμες καταστάσεις, καθώς «οτιδήποτε μικρότερο και αδύναμο, μοιάζει στον Έλληνα πιο ηθικό». «Η Ρωσία όλα τα προηγούμενα χρόνια έμοιαζε να είναι ο αδύναμος που τον “δέρνουν”. Αυτό προκαλούσε συναισθήματα συμπάθειας και ταύτισης. Μετά την έξοδό μας από τα μνημόνια, το 2019 – και πριν τον κορονοϊό – ο Έλληνας επειδή δεν το συνέφερε να συνεχίσουμε να κάνουμε “διαχείριση μιζέριας”, ήθελε να προχωρήσει πιο κει και να αναπτυχθεί. Αυτή η προσπάθησε τον ωθούσε να φύγει από τα μικρά και ανήμπορα να διαχειριστούν υψηλές ταχύτητες σε πλατιές λεωφόρους και να περάσει πάλι στα μεγάλα. Μόνο που δεν ήθελε για λόγους ηθικής να περάσει άκριτα σε οτιδήποτε μεγάλο. Και ψάχνει να βρει, από τα μεγάλα που τον περιβάλλουν και τον βολεύουν και τον συμφέρουν, ποια είναι τα πιο ηθικά», υπογράμμισε.

«Στα κράτη ψάχνει να βρει ποιος είναι ο πιο ηθικός από την πλευρά της Δύσης. Η Αμερική; Αγγλία; Η Γαλλία; Η Γερμανία; Σήμερα πρώτη χώρα σε επίπεδο δημοτικότητας στην Ελλάδα είναι η Γαλλία. Γιατί είναι ένας παίκτης ημι-μεγάλος σε σχέση με την Αμερική και για εμάς έχει πάρει θέσεις σαν και αυτές που κάποτε είχε κρατήσει η Ρωσία στο παρελθόν. Δηλαδή είναι ψιλο-προστάτης μας και επαναστάτης και η “επανάσταση του Μάη του ΄68” και είναι η πιο δημοκρατική από όλες τις χώρες», διευκρίνισε.

Η δημοτικότητα Ζελένσκι

Σύμφωνα με τον κ.Μαύρο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας δεν είναι πολιτικός, αλλά ήταν ένας ηθοποιός, έπαιζε σε μια σειρά, άρεσε πολύ στον κόσμο και εξελέγη πρόεδρος με ποσοστό πάνω από 70%. «Ο άνθρωπος αυτός έχει την ικανότητα να μπορεί να του αναθέτει κανείς ρόλους και να τους υλοποιεί. Αν μιλήσετε με πολιτικούς, θα σας πουν ότι δεν μπορούν να παίξουν κάτι άλλο από αυτό που είναι. Ο Ζελένσκι μεταμορφώνεται», δήλωσε.

«Ο άνθρωπος αυτός αποκλείεται να είναι μόνος του. Είμαι βέβαιος ότι έχει συμβούλους όλη τη Δύση για το πώς πρέπει να χειριστεί την κατάσταση. Ψυχολόγοι, αναλυτές και στρατιωτικοί, βρίσκονται στις επάλξεις για να του στήσουν μια περσόνα, ώστε να έχουν έρεισμα μέσα στην Ουκρανία. Ο Ζελένσκι λέει ότι δεν θέλει να μπει στο ΝΑΤΟ. Τα έχωσε λιγάκι στη διεθνή κοινότητα που τον χειροκρότησε, αλλά περίπου τους είπε ότι μας παρατήσατε έτσι», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο αναθεωρητισμός του Πούτιν

Για τον πόλεμο που είναι σε εξέλιξη στην Ουκρανία, ο διευθύνων σύμβουλος της MRB είπε ότι σε ιδεολογικό επίπεδο, πέρα από τα συμφέροντα, γίνεται μια μάχη ανάμεσα σε δυο mega έννοιες: τον συστημισμό και τον αντισυστημισμό.

«Η Δύση βολεύεται, τη συμφέρει, έχει συνηθίσει να επικρατεί στο σύστημα, γιατί επικρατεί ηρεμία και πορευόμαστε σε μια κατάσταση ευημερίας. Η Ανατολή που είναι η ανερχόμενη δύναμη και χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και άλλες, δεν τους συμφέρει να επικρατεί ο συστημισμός. Για αυτό, το κεντρικό διακύβευμα που υπάρχει στο τραπέζι και αφορά και την Ελλάδα είναι ο αναθεωρητισμός του Πούτιν», υπογράμμισε.

«Τι λέει ο Πούτιν; “Εντάξει ρε παιδιά, φτιάξαμε κάποτε τη Γιάλτα και το ΝΑΤΟ, μοιράσαμε τον κόσμο αλλά αυτό δεν μπορεί να επικρατεί εσαεί. Εμένα μου ήρθε να αλλάξω τις συνθήκες. Τι σημαίνει Γιάλτα; Να την ξαναφτιάξουμε”. Αυτό έχει ένα “τσαμπί σταφύλι” από κάτω που λέγεται Ερντογάν και Τουρκία. Το ίδιο ακριβώς σε micro επίπεδο ισχυρίζεται και η Τουρκία για την Ελλάδα για τη Συνθήκη της Λωζάνης. “Γιατί να ισχύει; Τη φτιάξαμε κάποτε επειδή έτσι ήταν σωστό ή βόλευε, αλλά τώρα λέω να μην είναι έτσι, να είναι αλλιώς”», ανέφερε.

«Πολύ φοβάμαι ότι αν πετύχει το εγχείρημα του κ. Πούτιν, ενδέχεται να ανοίξει ακόμη περισσότερο η όρεξη του κ. Ερντογάν και να υποστούμε επίθεση ή και απώλεια μισού νησιού. Το μισό το λέω με συνείδηση, όχι γιατί εμείς δεν θα μπορέσουμε να κρατήσουμε το νησί, αλλά θα δοθούν τα πάντα αιφνιδιαστικά. Μπορεί να είναι μισό Καστελόριζο, γιατί αυτό θα δημιουργήσει τετελεσμένα και συνθήκες για να κάτσουμε στο τραπέζι να συζητάμε», υπογράμμισε ο ίδιος.

Για τη διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με τον κ. Μαύρο, το τελευταίο διάστημα, υπήρχε στις δημοσκοπήσεις μια τάση μείωσης της διαφοράς ανάμεσα σε ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, αν και «αυτή η φθορά δεν έφερνε κόσμο σε αντίπαλα κόμματα, αλλά έσπρωχνε ψηφοφόρους στην αδιευκρίνιστη ψήφο».

Πρόσθεσε ότι σε περιόδους όπως αυτή που ζούμε με τον πόλεμο, ο Έλληνας «απαγκιάζει σε απάνεμα λιμάνια». «Αυτό σημαίνει ότι μέσα στο επόμενο διάστημα η ΝΔ θα μπορούσε να αυξήσει πάλι την απόσταση και να πάρει πίσω τους ψηφοφόρους που έχει χάσει. Αλλά η κατάσταση περιπλέκεται με έναν επιπλέον παράγοντα, την ακρίβεια. Πόλεμος και διαχείριση της ακρίβειας είναι δυο δύσκολα θέματα. Για να ολοκληρωθεί η ενίσχυση του “ασφαλούς λιμανιού” θα πρέπει να ολοκληρωθεί η σοφή διαχείριση επικοινωνιακά της ακρίβειας», εκτίμησε.

Αντιθέτως, για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το περιβάλλον που επικρατεί είναι ταυτόχρονα «ευκαιρία και απειλή». «Θα μπορούσε να είναι πεδίο να βγάλει την ανθρωπιστική του διάθεση. Από την άλλη όμως δεν μπορεί να έχεις την απαίτηση όταν σου κάνουν το ντου να σου πάρουν το Καστελόριζο να μην μπει κάποιος στη μέση να τους σταματήσει. Αυτή η ιστορία επιβεβαιώνει την κεντρική αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, το ουτοπικό. Δεν γίνεται πιστευτό και έχει εγκλωβιστεί σε μια ουτοπία που έχει κατασκευάσει και για αυτό και δεν μπορεί να σηκώσει εύκολα κεφάλι», πρόσθεσε ο κ. Μαύρος.

Πηγή: https://www.ertnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.