-->

Header Ads

Είδε το αυτονόητο η κυβέρνηση στην χρήση υδρογονανθράκων;



Στο προσκήνιο έρχεται ο τομέας των υδρογονανθράκων, προφανώς, υπό τη σκιά της παρούσας συγκυρίας και με την Ε.Ε. να χαμηλώνει τους αυστηρούς τόνους για την πράσινη μετάβαση. Σήμερα, Σάββατο, το πρωί πραγματοποιείται στο μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με μενού τις έρευνες υδρογονανθράκων στη χώρα μας. Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, η γενική γραμματέας Ενέργειας και ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, καθώς και ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), Άρης Στεφάτος.

Της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΠΗΓΗ: EURO2DAY

Πηγές που μίλησαν στο Euro2day.gr, κάνουν λόγο για «αξιοσημείωτη στροφή της κυβέρνησης», καθώς δεν φαινόταν ως τώρα τουλάχιστον να συγκαταλέγεται το upstream στις προτεραιότητες της. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη θα παρουσιαστούν τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή με τις υφιστάμενες έρευνες, τι έχει γίνει ως τώρα, καθώς και οι προοπτικές που διανοίγονται.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, ολοκληρώθηκαν χθες οι σεισμικές έρευνες που ξεκίνησε η ΕΛ.ΠΕ. από τον Ιανουάριο σε δύο θαλάσσια οικόπεδα, τα οποία κατέχει ως μισθώτρια εταιρία. Το πρώτο είναι η περιοχή 10, ανοιχτά της Δυτικής Πελοποννήσου, στον Κυπαρισσιακό Κόλπο. Στο μπλοκ αυτό η ΕΛ.ΠΕ. κατέχει το 100%.

Το δεύτερο είναι το «Ιόνιο», στα βορειοδυτικά του Πελάγους, που είχαν αναλάβει αρχικά η ΕΛ.ΠΕ. με την Ισπανική Repsol (50-50). Η τελευταία, ωστόσο, έχει αποχωρήσει από τις έρευνες υδρογονανθράκων στη χώρα μας και το ποσοστό της έχει περιέλθει στην ΕΛ.ΠΕ. Με απόφαση του ΥΠΕΝ, στα τέλη του 2021, δόθηκε η συναίνεση για τη μεταβίβαση των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων της Repsol στην «ΕΛ.ΠΕ. Ιόνιο Μονοπρόσωπη Α.Ε.»

Μία σημαντική, ωστόσο, εκκρεμότητα που διαιωνίζεται στον τομέα αυτό θεωρείται η αναστολή των σεισμικών ερευνών από την κοινοπραξία ExxonMobil, Total και ΕΛ.ΠΕ. στα δύο θαλάσσια οικόπεδα που έχει αναλάβει Νότια και Νοτιοδυτικά της Κρήτης. Η προσφυγή τριών οικολογικών οργανώσεων στο ΣτΕ κατά των ερευνών στις δύο αυτές περιοχές, ουσιαστικά έχει μπλοκάρει οποιαδήποτε πρωτοβουλία της κοινοπραξίας στην κορωνίδα του ελληνικού σχεδιασμού.

Να θυμίσουμε ότι στις αρχές Φεβρουαρίου το ΣτΕ ανέβαλε για τέταρτη φορά την εκδίκαση της Αίτησης Ακύρωσης, που κατέθεσαν στο Ε’ Τμήμα του οι οργανώσεις, WWF Hellas, Greenpeace και Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος», κατά της υπουργικής απόφασης, με την οποία εγκρίθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για τις έρευνες της Κρήτης. Η νέα ημερομηνία συζήτησης ορίστηκε στις 5 Οκτωβρίου 2022.

Η κοινοπραξία είχε αιτηθεί παράταση της προθεσμίας που είχε αρχικά δοθεί για τις σεισμικές έρευνες της στην Κρήτη, καθώς οι απόπειρες της να ανταποκριθεί στις συμβατικές της υποχρεώσεις «σκόνταφταν» διαρκώς στην εκκρεμή, από το 2019, υπόθεση στο ΣτΕ. Η νεότερη προθεσμία που δόθηκε λήγει στις 9 Οκτωβρίου 2022, τέσσερις μέρες, δηλαδή, μετά την εκδίκαση της προσφυγής στο ΣτΕ. Ακόμη κι αν συζητηθεί αυτή τη φορά, η απόφαση θα απαιτήσει εύλογο χρόνο για να εκδοθεί, συνεπώς, η κοινοπραξία θα πρέπει να αιτηθεί εκ νέου παράταση για τις σεισμικές έρευνες της. Κάτι που δεν έχει πράξει ως τώρα.

Ωστόσο, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, θα κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση μόνον εφόσον υπάρξει «σήμα» από την κυβέρνηση ότι οι υδρογονάνθρακες συγκαταλέγονται ως προτεραιότητα στην ενεργειακή στρατηγική της. Κάτι το οποίο αναμένεται να προκύψει από τη σημερινή σύσκεψη στο Μαξίμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.