ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ: “Πράσινοι κύκλοι επιχειρούσαν να κουκουλώσουν την σημασία του”
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Το φυσικό αέριο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Όχι πως δεν ήταν και πριν. Απλώς ορισμένοι πράσινοι κύκλοι επιχειρούσαν να κουκουλώσουν τη σημασία του και απεργάζονταν σχέδια για την συντριβή κάθε απόπειρας εξερεύνησης και εκμετάλλευσης του ορυκτού καυσίμου, την ίδια ακριβώς ώρα που υποστήριζαν ότι θα αποτελέσει το καύσιμο-γέφυρα στην πορεία προς την Ενεργειακή Μετάβαση. Ακόμη και η ελληνική κυβέρνηση που εξακολουθεί, επισήμως, να διατυμπανίζει πως το παράθυρο ευκαιριών για τη συνέχιση του πολύπαθου προγράμματος ερευνών υδρογονανθράκων έχει κλείσει οριστικά, παρά τα όσα δραματικά συμβαίνουν εδώ και μήνες στο χώρο της ενέργειας μοιάζει να το ξανασκέφτεται
στον απόηχο των αποφάσεων της Ε.Ε. να αποκλείσει το ρωσικό αέριο από τις αγορές της Γηραιάς ηπείρου και να διαφοροποιήσει τις πηγές προμήθειας. Το εάν αυτό αποτυπωθεί και σε απτές αποφάσεις πολιτικής θα αποδειχτεί αύριο Σάββατο, 5 Μαρτίου, όταν και έχει προγραμματιστεί έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου, με τη συμμετοχή και των μελών της διοίκησης της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).
Ας μη ξεχνάμε πως αυτή τη στιγμή, συνεχίζονται οι γεωφυσικές έρευνες που έχουν αναλάβει να φέρουν σε πέρας τα ΕΛΠΕ σε θαλάσσιες περιοχές της χώρας με τη βοήθεια του ερευνητικού σκάφους S.W Cook. Ξεκίνησαν από την περιοχή ανοιχτά της Μεσοχώρας Κρήτης, συνεχίστηκαν στο τεμάχιο 10 του Κυπαρισσιακού Κόλπου και πλέον επεκτείνονται στην περιοχή νότια και νοτιοδυτικά της Κέρκυρας. Και φυσικά υπάρχει και το ώριμο προς εκμετάλλευση κοίτασμα πετρελαίου –ενδεχομένως περιέχει και φυσικό αέριο- στο Κατάκολο που αναμένει την έκδοση της άδειας περιβαλλοντικών όρων για να αρχίσει να γεμίζει βαρέλια.
Στο σημείο αυτό αξίζει να αναρωτηθεί κανείς, γιατί έπρεπε να φτάσουμε στο μη παρέκει για να επιστρέψουμε στην λογική που υπαγορεύεται από τα ίδια τα πράγματα; Είναι πασιφανές πως όλα ξεκινούν από την πολιτική ανάγκη να τιμωρηθεί η Ρωσία για τα επικίνδυνα «αναθεωρητικά» παιγχνίδια που παίζει στην Ουκρανία. Το αφήγημα της Δύσης δεν θα μπορούσε να ευοδωθεί δίχως να μπει στον παρονομαστή και η αποστροφή από το ρωσικό αέριο, ακόμη και εάν επί του παρόντος, εξακολουθεί να το εισάγει από τους ουκρανικούς αγωγούς, ακόμη και αν επέλεξε να μην σφραγίσει αυτόν τον δρόμο των προμηθειών, αφήνοντας εκτός αποκλεισμού από το SWIFT τις Sberbank και Gazprombank , με τις οποίες εκτελούνται οι εμπορικές συναλλαγές στην αγορά.
Δίχως το ρωσικό αέριο, η Ευρώπη μένει ορφανή από το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που χρειάζεται. Επομένως, πρέπει να ανακαλύψει νέους δρόμους και νέες πηγές. Η εσπευσμένη απόφαση των Γερμανών να κατασκευάσουν δύο τερματικούς σταθμούς αεριοποίησης LNG είναι ένα πρώτο βήμα για τη χώρα που διέθετε τις πιο στενές σχέσεις εξάρτησης με τις ενεργειακές πηγές της Ρωσίας. Η Ελλάδα έχει ήδη ανακοινώσει την κατασκευή και δεύτερου FSRU στην Αλεξανδρούπολη. Οι παραγωγοί υγροποιημένου αερίου στις ΗΠΑ τρίβουν ήδη τα χέρια τους!
Στην υποχρεωτική αλλαγή σελίδας συμμετέχει από χθες και ο Διεθνής Οργανισνός Ενέργειας με έκθεση που παρουσιάστηκε ηλεκτρονικά από το Παρίσι. Ο ΙΕΑ που πρωτοστατεί, τα τελευταία χρόνια, στην απαξίωση των ορυκτών καυσίμων έφθασε σε σημείο να καλεί τις χώρες της Ευρώπης να επιστρέψουν στον άνθρακα και στα υγρά καύσιμα για να παράξουν ηλεκτρική ενέργεια, σε βάρος της μελλοντικής αύξησης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Δείτε μόνο τί αναφέρει στην τελευταία από τις 10 προτάσεις του, ο διεθνής Οργανισμός για το θέμα:
«10) Εντατικοποίηση των προσπαθειών για διαφοροποίηση και απανθρακοποίηση των πηγών ευελιξίας του συστήματος
Μια βασική πρόκληση πολιτικής για την Ε.Ε. τα επόμενα χρόνια είναι η κλιμάκωση των εναλλακτικών μορφών ευελιξίας για το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, ιδίως της εποχικής ευελιξίας, αλλά και της μετατόπισης της ζήτησης και της εξοικονόμησης αιχμής. Προς το παρόν, το φυσικό αέριο είναι η κύρια πηγή αυτής της ευελιξίας και, ως εκ τούτου, οι δεσμοί μεταξύ του φυσικού αερίου και της ασφάλειας της ηλεκτρικής ενέργειας πρόκειται να αναπτυχθούν περαιτέρω κατά τα επόμενα χρόνια, ακόμη και αν η συνολική ζήτηση φυσικού αερίου στην ΕΕ μειωθεί. Χρειάζεται, ακόμη, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, μια ώθηση στην καινοτομία που να μπορεί να αποσυνδέσει τον ισχυρό δεσμό μεταξύ της προμήθειας αερίου και της επάρκειας ηλεκτρισμού. Τιμολογιακά σήματα για την τιμή του ηλεκτρισμού σε πραγματικό χρόνο μπορούν να ξεκλειδώσουν πιο ευέλικτη ζήτηση και να μειώσουν τις ανάγκες για παραγωγή αιχμής με αέριο. Αυτά τα μέτρα μπορούν να μειώσουν τις ανάγκες της Ευρώπης για ρωσικό αέριο κατά 30%, όμως ο ΙΕΑ παραθέτει και ορισμένα ακόμα που μπορούν να φτάσουν τη μείωση στο 50%. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι η Ευρώπη μπορεί να στραφεί και πάλι στην ηλεκτροπαραγωγή με άνθρακα ή με υγρά καύσιμα, αυξάνοντας όμως τις εκπομπές της. Μια προσωρινή στροφή προς τον άνθρακα και το πετρέλαιο μπορεί να μειώσει κατά 28 bcm, τις εισαγωγές αερίου προτού επιφέρει άνοδο των εκπομπών CO2, όπως εκτιμά.»
Η παγκόσμια έλλειψη ενεργειακού εφοδιασμού «προκαλεί σίγουρα μια οπισθοδρόμηση, αλλά ταυτόχρονα μας δείχνει τη διέξοδο», είχε δηλώσει στους FT, ο επικεφαλής του ΙΕΑ, Φατίχ Μπιρόλ, τον Δεκέμβριο του 2021, υπονοώντας τηστροφή στις ΑΠΕ που «παρέμειναν πολύ πιο ανταγωνιστικές ως προς το κόστος από τα ορυκτά καύσιμα και την πυρηνική ενέργεια» είχε υποστηρίξει πριν από δύο μήνες για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «ένα νέο παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα αναδύεται!»
Ήταν η περίοδος κατά την οποία κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμοί και φορείς επιχειρούσαν να πείσουν πως δεν είναι οι προσπάθειες αντικατάστασης των ορυκτών καυσίμων με καθαρές πηγές ενέργειας που ευθύνονται για το αυξανόμενο κόστος. Καλούσαν δε σε περαιτέρω επενδύσεις σε έργα καθαρής ενέργειας (αναφέρονταν ακόμη και σε τριπλασιασμό τους) κατά την επόμενη δεκαετία ώστε να λυθεί άπαξ δια παντός το ενεργειακό πρόβλημα του πλανήτη.
«Υπάρχει μια ανακριβής φημολογία που αναφέρει πως παρατηρούμε την πρώτη κρίση που προκαλείται από την προώθηση της καθαρής ενέργειας και ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για περαιτέρω ανάληψη πολιτικής δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αλλά αυτό σίγουρα δεν είναι αλήθεια», είχε υπογραμμίσει ο κ. Μπιρόλ.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε