Τo ΑΕΠ της Ρωσίας ισούται με την αξία της Amazon…
Του ΑΡΓΥΡΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ*
Ήταν Φεβρουάριος του 1992, όταν η Βρετανία αντιμετώπιζε μια πρωτοφανή νομισματική κρίση και η λίρα κατρακυλούσε. Τότε δέχθηκε ‘’επίθεση’’, από έναν επενδυτή που πολλοί λατρεύουν να μισούν και να μπλέκουν το όνομα του γύρω από κάθε λογής θεωρία συνωμοσίας.
Το όνομα αυτού, ήταν George Soros και έκανε την Τράπεζα της Αγγλίας να ματώσει και να χάσει περίπου στα 50 δις (!), για να στηρίξει το νόμισμα της!
Τότε ο γνωστός άλλοτε κερδοσκόπος σε συνεργασία με μεγάλες Αμερικανικές τράπεζες, κατάφερε να αποκομίσει 1 δις αξία για τον ίδιο μέσα σε λίγες ώρες!
Αυτό που μόλις περιγράψαμε όμως, είτε μας αρέσει ο κ. Soros, είτε όχι, δεν είναι το επιχειρηματικό του μυαλό, αλλά η δύναμη που έχει η γνωστή στον κόσμο ‘’εταιρική’’ Αμερική! Μόλις ένας άνθρωπος, που τότε ξεκινούσε την καριέρα του, κατάφερε να κάνει ένα από τα ισχυρότερα κράτη παγκοσμίως, να χάσει 50 ολόκληρα δισεκατομμύρια! Αλήθεια, ποια μπορεί να είναι η τύχη των εχθρών, αυτής της Αμερικής;
Δεν είναι όμως μόνο ο Soros, εκείνος, χρησιμοποιήθηκε ως παράδειγμα για να δείξουμε την δύναμη μιας μόνο εταιρείας! Ποια είναι η ισχύς των υπολοίπων;
Το ΑΕΠ της Ρωσίας το 2020, διαμορφωνόταν στο 1,483 τρις δολάρια, ποσό που είναι ελάχιστα αυξημένο από την χρηματιστηριακή αποτίμηση που έχει μόνο η Amazon! Πιο συγκεκριμένα η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας του Jeff Bezos, αποτιμάται στα 1,411 τρις δολάρια!
Μικρή διαφορά έτσι; Αν προσθέσουμε και την κεφαλαιοποίηση της επιχείρησης του Tim Cook και της Apple, τότε με απλές πράξεις, θα διαπιστώσουμε ότι μόνο δύο Αμερικανικές επιχειρήσεις ισούνται με σχεδόν 4 φορές την Ρωσία!!
Για να το κάνετε πιο απλό όμως, σκεφτείτε αυτή την έκταση απλά στον χάρτη και μετά δείτε αντίστοιχα τα γραφεία μόνο αυτών των δύο επιχειρήσεων στις ΗΠΑ! Τώρα, ίσως μπορείτε να διαπιστώσετε πιο εύκολα, πόσο μεγάλη και τρομακτική είναι η δύναμη που έχει αυτή η Αμερική!
Ας δούμε όμως κάτι διαφορετικό, αλλά πολύ πιο επικίνδυνο για τους αντιπάλους της Αμερικής. Κάποτε, ένα άρθρο που μάλλον επέκρινε τις ΗΠΑ για αυτό, έγραφε ότι μπορούν να επιλέξουν δυο τρόπους για να πάνε σε πόλεμο. Είτε λοιπόν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον στρατό τους, είτε μπορούν να κινητοποιήσουν τους Οίκους Πιστοληπτικής Ικανότητας. Ποια είναι η δουλειά αυτών των Οίκων; Να αξιολογούν την δυνατότητα που έχει κάθε χώρα, να αποπληρώνει το χρέος της έναντι τρίτων.
Οι Οίκοι ουσιαστικά, βαθμολογούν την ικανότητα που έχουν τα διάφορα κράτη να αποπληρώνουν το χρέος τους, μέσω των ομολόγων, που εκδίδουν. Η βαθμολογία αυτών των ‘’χαρτιών’’, διαμορφώνεται σύμφωνα με πολλούς παράγοντες. Μια από τις βασικότερες παραμέτρους διαμόρφωσης της βαθμολογίας των κρατικών ομολόγων, παίζει και η πολιτική σταθερότητα. Τι είναι αυτό; Αυτό που δεν υπάρχει αυτή την στιγμή στην Ρωσία!
Ένας <κακός> βαθμός στα ομόλογα, θα μπορούσε να εκτινάξει το κόστος δανεισμού της χώρας και τελικά να την πτωχεύσει κυριολεκτικά σε μια νύχτα! Το αντίκτυπο σε μια χώρα, είναι ότι το γάλα την επόμενη ημέρα στα ράφια των super markets, θα ήταν τουλάχιστον απλησίαστο, λόγο ακρίβειας!
Και όπως είπαμε, μπορεί το άρθρο ίσως να επέκρινε την Αμερική, αλλά έδειξε πόσο δυνατή μέσω των επιχειρήσεων της μπορεί να γίνει!
Προς το παρών όμως, ευτυχώς δεν έχουμε κάτι τέτοιο για τον φίλο λαό της Ρωσίας, παρότι οι Αμερικανικές επιχειρήσεις, έχουν κηρύξει τον πόλεμο στον Πρόεδρο Πούτιν.
Μια σειρά από μεγάλες επιχειρήσεις που πολλές δεν είναι μόνο Αμερικάνικες, αλλά ανήκουν στην επιρροή της Δύσης όπως η BP, που είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής, μειώνει τις δραστηριότητες της στην Ρωσία κατά 20%. Ακόμα η Shell Plc, διακόπτει την συνεργασία της με την Gazprom.
Η λίστα συνεχίζεται με την μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία της Νορβηγίας, την Equinor ASA, που ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από τις κοινοπραξίες της στην Ρωσία.
Ο κατάλογος είναι μακρύς και περιλαμβάνει πλήθος επιχειρήσεων. Η Volvo και η Harley Davidson αναστέλλουν τις δραστηριότητες στους στην Ρωσία, ενώ και η General Motors σχεδιάζει να απομακρυνθεί.
Τελικά οι αναλύσεις για την Ρωσική οικονομία, δεν είναι καλές. Πολλά δημοσιεύματα αναφέρουν, ότι όσα έχτιζε ο Πρόεδρος Πούτιν τόσα χρόνια, κατάφερε με τις κινήσεις του να τα γκρεμίσει σε μόλις λίγες ημέρες! Η φυγή ξένων επιχειρήσεων, μπορεί να φέρει υψηλή ανεργία, άρα και φτώχεια.
Ταυτόχρονα όμως, όπως σημείωσε και ο Έντι Ζεμενίδης (Πρόεδρος του Hellenic American Leadership Council), σε συνέντευξη του στο κανάλι του Open, η διακοπή των δραστηριοτήτων στην Ρωσία από σημαντικές Αμερικανικές επιχειρήσεις όπως η MacDonald’s, θα έχει σοβαρή επίδραση και στην ψυχολογία των Ρώσων πολιτών.
Έτσι θα νιώθουν ότι επέστρεψαν αρκετά χρόνια πίσω, απομονωμένοι από τον δυτικό κόσμο και τον δυτικό τρόπο ζωής. Πέρα λοιπόν από οικονομικές επιπτώσεις λόγο ανεργίας, οι Ρώσοι θα έχουν να αντιμετωπίσουν και ψυχολογικής φύσεως προβληματισμούς.
Άξιζε τελικά τόσος κόπος τόσων ετών, τόσο κόστος για τον Ρωσικό λαό και τόσες χαμένες ανθρώπινες ζωές ανυπολόγιστης αξίας;
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε