-->

Header Ads

ΔΝΤ: Πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο η ανάπτυξη της Ελλάδας το 2022 - 2023



Την αναθεώρηση των προβλέψεων για την ελληνική οικονομία επιβεβαίωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεση Fiscal Monitor με τίτλο «Η δημοσιονομική πολιτική από την πανδημία στον πόλεμο», που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η ελληνική οικονομία θα τρέξει με ρυθμό 3,5%, ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 4,5% και η ανεργία θα υποχωρήσει σημαντικά στο 12,9% το 2022. Αυτές είναι οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα, στην πρώτη αξιολόγηση των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας μετά την πλήρη αποπληρωμή των δανείων της χώρας.

Πιο αναλυτικά, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα είναι υψηλότερη του μέσου ευρωπαϊκού όρου τόσο το 2022 όσο και το 2023, καθώς θα διαμορφωθεί στο 3,5% φέτος και 2,6% του χρόνου, έναντι 2,8% και 2,3% αντίστοιχα για την Ευρωζώνη. Όσον αφορά τον πληθωρισμό, το Ταμείο τον τοποθετεί στο 4,5% φέτος, προβλέποντας ωστόσο ότι θα υποχωρήσει στο 1,3% το 2023.

Πιο αισιόδοξη είναι η πρόβλεψη για την ανεργία, το ποσοστό της οποίας αναμένεται να περιοριστεί στο 12,9% το 2022 μετά το 15% του 2021 και να υποχωρήσει ελαφρώς περισσότερο το 2023 στο 12,4%. Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του ΔΝΤ, τότε η Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια δεν θα εμφανίζει την υψηλότερη ανεργία στην Ευρώπη, αφού η εκτίμηση για την Ισπανία είναι στο 13,4% φέτος και 13,1% τον επόμενο χρόνο.

Για το ελληνικό χρέος, το ΔΝΤ αναφέρει ότι θα υποχωρήσει στο 185,4% του ΑΕΠ το 2022, από 198,9% το 2021, ακολουθώντας στη συνέχεια πτωτική πορεία στο 178,7% το 2023 για να φτάσει στο 160% το 2027. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, το ελληνικό δημόσιο θα εμφανίσει πρωτογενές έλλειμμα της τάξης του 1,9% το 2022, από 5,5% το 2021, αλλά θα επανέλθει σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% το 2023.

Γενικότερα, το ΔΝΤ στέκεται στην αυξημένη αβεβαιότητα που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και στο γεγονός ότι αυτή η αβεβαιότητα έρχεται να προστεθεί στην υφιστάμενη, αφού η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Επιπλέον, με τις κεντρικές τράπεζες να αυξάνουν τα επιτόκια για να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό, είναι πιο δύσκολο για τις χώρες να βρουν διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο και γι’ αυτό έχει ανοίξει συζήτηση για το πόσο πολύ και πόσο γρήγορα πρέπει τα ελλείμματα και τα χρέη να μειωθούν.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΔΝΤ τονίζει πως όταν οι χρηματοδοτικές συνθήκες επιδεινώνονται, οι πιο ευάλωτες χώρες είναι αυτές που πιέζονται περισσότερο, ενώ ήδη τα spreads ορισμένων αναδυόμενων οικονομιών έχουν φτάσει σε επικίνδυνα ύψη και το 60% των φτωχότερων χωρών αντιμετωπίζει υψηλό κίνδυνο χρεοκοπίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.