-->

Header Ads

Υπό ειδική εποπτεία η μεγαλύτερη κρατική τράπεζα Τουρκίας στη Γερμανία: Για ξέπλυμα χρήματος

Ύποπτες συναλλαγές και “ανισορροπίες” στον ισολογισμό της τουρκικής τράπεζας διαπίστωσε η Γερμανική Αρχή. Screenshot via YouTube


Η χρηματοοικονομική εποπτική αρχή της Γερμανίας διόρισε ειδικό εκπρόσωπο στη θυγατρική της μεγαλύτερης κρατικής τράπεζας της Τουρκίας με έδρα τη Φρανκφούρτη για να διασφαλίσει ότι τηρεί τους κανόνες κατά του ξεπλύματος χρήματος και άλλους νόμους.

Η BaFin ανακοίνωσε ότι διόρισε το στέλεχος στη Ziraat Bank International AG αφού η τουρκική τράπεζα δεν υπάκουσε σε εντολή που της δόθηκε να διασφαλίσει τη συμμόρφωσή της με τον γερμανικό νόμο Περί Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες.

«Το ίδρυμα παραβίασε τις απαιτήσεις για χρηστή επιχειρηματική οργάνωση», ανέφερε η BaFin σε ανακοίνωσή της χθες  Τρίτη.

«Η διασφάλιση της σωστής επιχειρηματικής οργάνωσης περιλαμβάνει επίσης τη διαρκή συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώσει η τράπεζα βάσει του νόμου περί νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

  • Η Ziraat Bank, η μητρική εταιρείας, ελέγχεται από το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Τουρκίας, του οποίου προεδρεύει ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πέρυσι, η BaFin ξεκίνησε επαφές με τη Ziraat Bank μετά από ανησυχίες που προέκυψαν σχετικά με ορισμένες συναλλαγές δανείων και «ανισορροπίες» στον ισολογισμό της εταιρείας, ανέφερε το Reuters στα τέλη Ιουλίου επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.

Η BaFin απέρριψε επίσης τον διορισμό από τη Ziraat Bank ως νέου γενικού διευθυντή στη Φρανκφούρτη επειδή το άτομο αυτό δεν πληρούσε ορισμένες προϋποθέσεις, ανέφερε το Reuters.

Η Ziraat Bank International AG δραστηριοποιείται σε επτά πόλεις συμπεριλαμβανομένου του Βερολίνου.

Η Ziraat Bank απέκτησε τραπεζική άδεια στη Γερμανία το 1998. Ίδρυσε τη Ziraat Bank International AG το 2001. Η θυγατρική ειδικεύεται στη χρηματοδότηση εταιρικών και λιανικών πελατών με βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα δάνεια, παρέχοντας αποταμιευτικά προϊόντα, εκκαθάριση και διεθνείς μεταφορές χρημάτων, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του .

Τα δάνεια της Ziraat Bank αυξήθηκαν κατά σχεδόν 30% στα 778 δισεκατομμύρια λίρες (53,1 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2021. Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 20% στα 6,3 δισεκατομμύρια λίρες.

  • Η κυβέρνηση της Τουρκίας χρησιμοποίησε τις κρατικές τράπεζες για να δανείσει φτηνά σε ορισμένες επιχειρήσεις και για να βοηθήσει την κεντρική τράπεζα να υπερασπιστεί την ασθενή λίρα, η οποία έχασε το 44% της αξίας της πέρυσι.

Τον Φεβρουάριο, το επενδυτικό ταμείο της Τουρκίας αύξησε το κεφάλαιο της Ziraat Bank κατά 21,8 δισεκατομμύρια λίρες. Το ταμείο δαπάνησε επίσης περίπου 6,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019 και το 2020 σε δύο άλλους γύρους ενίσχυσης κεφαλαίων για κρατικούς δανειστές.

Η Halkbank, μια άλλη κρατική τράπεζα που λειτουργεί υπό το επενδυτικό ταμείο της Τουρκίας, αντιμετωπίζει δίκη στις Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούμενη ότι βοήθησε το Ιράν να αποφύγει τις αμερικανικές κυρώσεις. Δικαστήριο του Μανχάταν φυλάκισε έναν αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας για τις ίδιες κατηγορίες. Ο τραπεζίτης, Hakan Atilla, αφέθηκε ελεύθερος τον Ιούλιο του 2019 και επέστρεψε στην Τουρκία για να υπηρετήσει ως επικεφαλής του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης για σχεδόν δύο χρόνια.

Με πληροφορίες από Ahval



https://hellasjournal.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.