Ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος έμπορος πετρελαίου στον κόσμο “κόβει” την Ρωσία
Η Vitol Group, ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος έμπορος πετρελαίου στον κόσμο, θα σταματήσει να πουλά ρωσικό αργό πετρέλαιο και παράγωγά του έως το τέλος του έτους, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του CNN. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, όπως μεταδίδει το αμερικανικό δίκτυο, η Ολλανδική εταιρεία εμπορίας ενέργειας και εμπορευμάτων δεν θα ξεκινήσει καμία νέα συνεργασία εμπορίας ρωσικού αργού ή παραγώγων του. Ο Ολλανδικός κολοσσός αρνήθηκε να σχολιάσει το ρεπορτάζ του CNN, είχε όμως επιβεβαιώσει νωρίτερα αντίστοιχο ρεπορτάζ του Bloomberg.
THΣ ΚΛΕΙΟΥΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΠΗΓΗ economistas.gr
Από την ημέρα που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και η Αυστραλία έχουν επιβάλει απαγόρευση εισαγωγών στο ρωσικό πετρέλαιο. Κολοσσιαίες εταιρείες, όπως η Shell, η TotalEnergies, Neste και πολλές άλλες, έχουν επίσης σταματήσει να αγοράζουν ρωσικό αργό ή έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να σταματήσουν έως τα τέλη του 2022. Ενώ ένα ντε φάκτο εμπάργκο έχει οδηγήσει τις τράπεζες, τους εμπόρους, τις ναυτιλιακές εταιρείες και τις ασφαλιστικές να προσπαθούν να αποφύγουν κάποιο λάθος σχετικά με τις τεράστιες Δυτικές κυρώσεις, που έχουν επιβληθεί το τελευταίο διάστημα.
Και καθώς το ρωσικό αργό έχει καταστεί τοξικό για πολλούς αγοραστές, ο δείκτης του, Urals, διαπραγματεύεται με πολύ μεγάλη έκπτωση στις διεθνείς αγορές. Αυτή τη στιγμή αξίζει 34 δολάρια λιγότερα από το Brent. Η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η προσφορά Ρωσικού αργού θα υποχωρήσει κατά 1,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Απρίλιο και μπορεί να φτάσει έως και μείον 3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως το Μάιο, καθώς οι αγοραστές το αποφεύγουν. Οι αναλυτές της Επιτροπής εκτιμούν ότι κάποιοι αγοραστές στην Ασία αύξησαν τις παραγγελίες τους, παίρνοντας κυρίως ρωσικό αργό με μεγάλη έκπτωση, ωστόσο οι παραδοσιακοί αγοραστές μειώνουν τις παραγγελίες τους.
Επίσης, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η Κίνα έχει αυξήσει τις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τζίρος της Vitol Group σχεδόν διπλασιάστηκε πέρυσι στα 279 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς ανέκαμψε η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο, μετά το άνοιγμα των οικονομιών που είχαν προχωρήσει την προηγούμενη χρονιά σε σειρά λοκ ντάουν για να αντιμετωπίσουν την πανδημία. Η εταιρεία διαπραγματεύτηκε 7,6 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα πέρυσι. Το νούμερο αυτό είναι διπλάσιο από την συνολική ρωσική παραγωγή που εκτιμάται στα 4,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα, με βάση τα στοιχεία του 2021. Από τα 4,7 εκατ. βαρέλια, τα 2,4 εκατ. κατευθύνονται σε χώρες της Ευρώπης.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε