-->

Header Ads

Το Μουσικό Κουτί, οι «παράφωνοι καλλιτέχνες» και οι εξαιρέσεις

Αγγελική Κώττη


Shutterstock

Αν δεν ήξερε κανείς ποιος επιτέθηκε στην Ουκρανία, δεν θα το μάθαινε από το Μουσικό Κουτί που προβλήθηκε χθες βράδυ από την ΕΡΤ. Μόνο ο οικοδεσπότης Νίκος Πορτοκάλογλου και η Μαρία Φαραντούρη μίλησαν για ρωσική εισβολή στη χώρα - τουλάχιστον μέχρι τα μεσάνυχτα. Οι καλλιτέχνες που πήραν μέρος, στην πλειονότητά τους δεν πρόφεραν καν το όνομά της. Παρότι η βραδιά έφερε τον τίτλο «Ένα τραγούδι για την Ουκρανία» οι περισσότεροι μίλησαν για έναν άδικο πόλεμο που έχει πρόσφυγες και ξεριζωμένους και εκθείασαν την παγκόσμια ειρήνη, κατά τα ειωθότα του τελευταίου καιρού. Η Ρωσία δεν υπήρξε ούτε ως έννοια (εισβολή, ας πούμε. Εισβολέας. Επιτιθέμενος).

Ενώ ήταν μια βραδιά με συγκίνηση, λοιπόν, οι «παραφωνίες» δεν έλειψαν. Ακούστηκαν πολλά. Από το «όχι βία όχι επεκτατισμό όχι στον πόλεμο από όπου και αν προέρχεται» μέχρι το: «Άνθρωποι που βρέθηκαν θύματα μιας διαμάχης που δεν έχει κανένα λόγο και καμιά ελπίδα». Και έως το «να σταματήσουν να σκοτώνονται οι λαοί για τ’ αφέντη το φαΐ» (στίχος του Βάρναλη. ‘Η, επίσης το «Γιατί θέλουμε τραγουδώντας να βοηθήσουμε αυτό τον κόσμο να αλλάξει προς το καλύτερο, για το καλό του ανθρώπου».

Τι συμβαίνει λοιπόν; Πού ζουν οι καλλιτέχνες μας και γιατί δίστασαν για μια ακόμα φορά να κατονομάσουν τον ένοχο, τη Ρωσία; Τι δεν έχουν συνειδητοποιήσει, σε τι αμφιβάλλουν, γιατί «κρατιούνται»; Πώς δεν συγκράτησαν τόσον καιρό πως υπάρχουν νεκροί άμαχοι, άνθρωποι που λιμοκτονούν και πεθαίνουν γιατί δεν έχουν νερό να πιουν;

Ποιος όρκος τους «πατάει την γλώσσα» που θα ρώταγε και ο αρχαίος ποιητής; («βόδι βαρύ μού πατάει τη γλώσσα», «Βους επί γλώσση μέγας βέβηκεν», Αισχύλου, Αγαμέμνων). Ο νοών νοείτω.

Από τις κορυφαίες στιγμές της βραδιάς υπήρξε ο χεραιτισμός του Διονύση Σαββόπουλου από το σπίτι του. Ο δημοφιλής καλλιτεχνής α καπέλα τραγούδησε στίχους από τον εθνικό ύμνο της Ουκρανίας, σάρκασε το καθεστώς του Κρεμλίνου και ύμνησε το σθένος του ουκρανικού λαού.

Περισσότεροι από 45 Έλληνες καλλιτέχνες (και ο σχεδόν Έλληνας Eric Burdon ανάμεσά τους) μετείχαν στον τηλεμαραθώνιο που σκοπό είχε τη συγκέντρωση ποσών στους λογαριασμούς του Ερυθρού Σταυρού για την Ουκρανία. Ο Νίκος Πορτοκάλογλου, που σήκωσε το βάρος της προετοιμασίας μαζί με τη Ρένα Μόρφη, ήταν εξαιρετικοί οικοδεσπότες και έκαναν τα πάντα άριστα. Άφησαν έτσι στο κοινό μια γλυκιά αίσθηση, «ντυμένη» με ωραία τραγούδια, ανάμεσα στα οποία πολλά του μεγάλου Μίκη Θεοδωράκη.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από τον Στάθη Δρογώση, που μετέφερε την ιδέα στον Διονύση Σαββόπουλο και εκείνος στον Νίκο Πορτοκάλογλου. Η ΕΡΤ προσφέρθηκε να φιλοξενήσει τον τηλεμαραθώνιο και οι οικοδεσπότες του «Μουσικού Κουτιού» υπερέβησαν εαυτούς. Δείχνοντας με τη γενναιοδωρία και τον επαγγελματισμό τους πώς οργανώνονται οι αληθινές εκδηλώσεις συμπαράστασης. Με ποιότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.