Ρεαλιστικές κινήσεις ΕΔΕΥ για Υδρογονάνθρακες… Κρήτη και EastMed
Η ειδική έκθεση της Επιτροπής Υδρογονανθράκων (Upstream) του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) για τα οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη από την αξιοποίηση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα δεν θα μπορούσε να είχε συνταχθεί και παρουσιαστεί σε πιο επίκαιρη χρονική περίοδο. Τα επακόλουθα του πολέμου στην Ουκρανία, σε συνέχεια της διατάραξης των ισορροπιών στην αγοράς μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, υποχρέωσαν τα ευρωπαϊκά έθνη που βρίσκονται υπό την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να κατέβουν από το τρένο της αυταρέσκειας και του εφησυχασμού που τα είχε οδηγήσει στις λάθος αποφάσεις τα τελευταία αρκετά χρόνια και να επανατοποθετηθούν στο χάρτη της λογικής των πραγμάτων.
Του Αδάμ Αδαμόπουλου
ΠΗΓΗ: energia.gr
Όπερ σημαίνει, στον εμπλουτισμό του μείγματος ηλεκτροπαραγωγής και με ορυκτά καύσιμα, αλλά, κυρίως, στην αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για τον εντοπισμό και εκμετάλλευση φυσικού αερίου στα όρια της Ένωσης, καθώς και για τη χρηματοδότηση νέων υποδομών αερίου, είτε αφορούν σε χερσαίους αγωγούς, είτε σε τερματικούς σταθμούς επανεριοποίησης LNG.
Ποιώντας την ανάγκη φιλοτιμία, η ελληνική κυβέρνηση προσχώρησε στο νέο δόγμα της ενέργειας που ευλόγησαν οι Βρυξέλλες και εξήγγειλε με λίγες μόνο ημέρες διαφορά, το διπλασιασμό της παραγωγής λιγνίτη έως το καλοκαίρι και την επανεκκίνηση των ερευνών για υδρογονάνθρακες σε χερσαία και υποθαλάσσια τεμάχια ανά την επικράτεια. Οι εξαγγελίες θα είναι όμως, δώρο άδωρο αν δεν συνοδεύονται από απτές πράξεις και δράσεις. Πάνω σε αυτή την παραδοχή εστιάστηκαν τα όσα συζητήθηκαν μεταξύ των εκπροσώπων των ενεργειακών Μέσων που συμμετείχαν στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε μέσω του διαδικτύου, η διοικητική ομάδα του ΙΕΝΕ.
Κατά γενική παραδοχή, υδρογονάνθρακες υπάρχουν. Αυτό τονίστηκε από τα μέλη του πάνελ που αποτελούταν από τον Πρόεδρο και Εκτελεστικό Διευθυντή του Ινστιτούτου, κ. Κωστή Σταμπολή, την κα Τερέζα Φωκιανού, Πρόεδρο της Επιτροπής Υδρογονανθράκων του ΙΕΝΕ, τον κ. Χρήστο Δήμα, Πρόεδρο της Επιτροπής Γεωπολιτικής του Ινστιτούτου, τον κ. Γιάννη Γρηγορίου, πρώην επικεφαλής του τμήμτος έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ και τον κ. Γιάννη Μπασιά, τέως επικεφαλής της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).
Στα εναρκτήρια σχόλιά του, ο κ. Σταμπολής υπογράμισε πως είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την εντατικοποίηση των ερευνών για υδρογονάνθρακες, ενώ σημείωσε ότι η χώρα δαπάνησε πέρυσι 8 δισ. ευρώ για εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, ποσό που όπως τόνισε, φέτος αναμένεται να εκτιναχτεί στα 10 δισ. ευρώ. «Όταν το ΑΕΠ της χώρας ανέρχεται σε 180 δισ. ευρώ μια δαπάνη αυτού του μεγέθους αναλογεί στο 6-7% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος», είπε χαρακτηριστικά. Όσον αφορά στο θέμα της επαναπροκήρυξης παραχωρήσεων και νέων διαγωνισμών, θέση που προτείνει το ΙΕΝΕ, ο κ. Σταμπολής εξήγησε ότι μια τέτοια κίνηση θα διαφημίσει σε διεθνές επίπεδο την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να προχωρήσει με τις έρευνες, εκτός του ότι η χώρα θα κατοχυρώσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Αναφέρθηκε επίσης στη βεβαιότητα ότι στην Ελλάδα θα δημιουργηθεί μια βάση υποστήριξης των ερευνών και των εξορύξεων και των δυνητικών εξαγωγών, αμέσως μόλις υπάρξουν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα των γεωφυσικών ερευνών.
Στη σύντομη παρέμβασή της, η κα Φωκιανού τάχθηκε υπέρ της προκήρυξης νέων διαγωνισμών για τις περιοχές νότια της Κρήτης αλλά και της αναζήτησης επενδυτών για τις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας των οποίων οι άδειες επιστράφηκαν στο Δημόσιο τα προηγούμενα χρόνια και τόνισε ότι στην εξελικτική αυτή πορεία δεν πρέπει να υπάρξει βιασύνη αλλά ούτε και παλινδρομήσεις στην πολιτική. Κατά την κα Φωκιανού η Ελλάδα έχει ήδη χάσει την αξιοπιστία της έναντι των ξένων παραχωρησιούχων λόγω των πολιτικών «μπρος-πίσω» που ακολουθήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και τόνισε πως είναι ανάγκη να υπάρχουν νέες παραχωρήσεις στις περιοχές που υπάρχουν συγκεκριμένα και θετικά δεδομένα νότια της Κρήτης.
Για να συμβεί αυτό θα πρέπει, όμως, να προσελκύσουμε τους δυνητικούς επενδυτές με οργανωμένο και στοχευμένο τρόπο –συνέδρια, ενημέρωση για τα δεδομένα που υπάρχουν κλπ- ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε το θέμα. Εξήγησε δε πως ο λόγος για τον οποίο δεν προχώρησαν οι παραχωρήσεις νότια της Κρήτης, στο δεύτερο γύρο των διαγωνισμών, ήταν το γεγονός ότι οι εταιρείες θεώρησαν τα τεμάχια πάρα πολύ μικρά και οι στόχοι βρίσκονται σε πολύ βαθιά νερά.
Για να έχει νόημα για τις πετρελαϊκές, τα τεμάχια θα πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερα –πάνω από 20.000 τ. χλμ το κάθε ένα. «Πρέπει επιτέλους κάποια στιγμή να πάψουμε να μιλάμε για εκτιμήσεις και να αρχίσουμε να μιλάμε για κοιτάσματα», ανέφερε. Ακόμη, μιλώντας για τον EastMed εξήγησε πως δεν μπορούμε να μιλάμε για βιώσιμο έργο με τα αποθέματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. «Εάν δεν βρεθούν αποθέματα νότια της Κρήτης δεν υπάρχει καμία περίπτωση να προχωρήσει ο αγωγός» είπε χαρακτηριστικά για να τονίσει πως η Αίγυπτος δεν υπάρχει περίπτωση να συμβάλει στην τροφοδοσία του αγωγού. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε