H πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την λήξη της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης στο Στρασβούργο στις 09 Μαΐου 2022. EPA, RONALD WITTEK
Η Ρωσία εγείρει πλέον την «πιο άμεση απειλή» για τη διεθνή τάξη, μετά τηστρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα στο Τόκιο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Η Ρωσία «είναι σήμερα η πιο άμεση απειλή για την παγκόσμια τάξη, με τον βάρβαρο πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας και την ανησυχητική συμφωνία της με την Κίνα», δήλωσε η κυρία φον ντερ Λάιεν έπειτα από τις συνομιλίες που είχε, μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Φουμίο Κισίντα.
Οι δύο κορυφαίοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι βρίσκονται σήμερα στο Τόκιο για τον ετήσιο κύκλο συνομιλιών Ιαπωνίας-ΕΕ, που διεξάγεται αυτή τη φορά μεσούσης της ρωσοουκρανικής σύρραξης και με φόντο τις αυξανόμενες ανησυχίες για τις στρατιωτικές φιλοδοξίες της Κίνας.
«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν αφορά μόνο την Ευρώπη, συνταράσσει την καρδιά της διεθνούς τάξης, και στην Ασία. Δεν πρέπει να γίνει ανεκτή», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Κισίντα, η κυβέρνηση του οποίου έχει υιοθετήσει μέρος των δυτικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, ιδίως στον χρηματοοικονομικό τομέα και σε αυτόν της ενέργειας.
Παράλληλα, η πιο επιθετική στάση που η Δύση και σύμμαχοί της στην Ασία προσάπτουν στην Κίνα βρίσκεται επίσης στην ημερησία διάταξη, με την ΕΕ να επιδιώκει να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο.
«Η συνεργασία μας στην Ουκρανία είναι κρίσιμη στην Ευρώπη, όμως είναι σημαντική και στην περιφέρεια Ινδικού-Ειρηνικού και θέλουμε επίσης να βαθύνουμε τις διαβουλεύσεις μας για την Κίνα, που γίνεται ολοένα πιο διεκδικητική», είπε ο κ. Μισέλ.
«Θεωρούμε ότι η Κίνα πρέπει να επαναβεβαιώσει ότι θα υπερασπιστεί το πολυμερές σύστημα από το οποίο επωφελήθηκε για να αναπτυχθεί», πρόσθεσε.
Η κυρία φον ντερ Λάιεν είπε ότι η ΕΕ και η Ιαπωνία θα ενισχύσουν τη συνεργασία τους, ειδικά με τη σύναψη ψηφιακής εταιρικής σχέσης, πρωτιά για την Ευρώπη, που θα αφορά την ανταγωνιστικότητα και την ασφάλεια στο πεδίο αυτό.
Ακόμη, πρόσθεσε ότι τα δύο μέρη θα συνεργαστούν στη «διαφοροποίηση και την ενίσχυση» των αλυσίδων εφοδιασμού τους.
«Αυτό είναι σημαντικό διότι υπάρχουν υλικά και τεχνολογίες που έχουν γίνει εκ των ων ουκ άνευ για την οικονομία μας και την καθημερινή μας ζωή, όπως οι ημιαγωγοί για παράδειγμα. Πρέπει να μπορούμε να λογαριάζουμε σε αξιόπιστες αλυσίδες εφοδιασμού», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν.
Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τόκιο, Ιαπωνία
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε