-->

Header Ads

Η πρόταση της Αθήνας για τα F-35 – Τα μαχητικά νέας γενιάς στο τραπέζι των συνομιλιών Μητσοτάκη – Μπάιντεν


Με σημαντικούς φακέλους που περιλαμβάνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, και τον τομέα των εξοπλιστικών, ακόμα και την προμήθεια μαχητικών F-35, προσέρχεται στη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στον Λευκό Οίκο.

Των Γ. Σιαδήμα, Θ. Τσίτσα

Σε μια περίοδο που οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο, η Αθήνα θα επιδιώξει αυτό να αποτυπωθεί και στην πράξη. Αλλωστε, η χώρα μας έχει αναβαθμισμένο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή σε μια ιδιαίτερη συγκυρία, με το γεωπολιτικό παιχνίδι να εξελίσσεται μετά και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στο ενδιάμεσο, μάλιστα, έχει ψηφιστεί και η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία, με επίκεντρο την Αλεξανδρούπολη, που ισχυροποιεί ακόμα περισσότερο τη θέση της χώρας μας. Η επίσκεψη αυτή, ωστόσο, πραγματοποιείται στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων και η ελληνική πλευρά όχι μόνο θα αναδείξει το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά θα επιδιώξει να έχει και εξοπλιστικά οφέλη, την ώρα που η Τουρκία ζητά εδώ και καιρό να αγοράσει 40 νέα μαχητικά F-16 και να αναβαθμίσει 80 από τα ήδη υπάρχοντα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα όχι μόνο αναμένεται να εκφράσει τις αντιρρήσεις της στο ενδεχόμενο πώλησης νέων αμερικανικών εξοπλισμών στην Τουρκία, αλλά θα ζητήσει να συμμετάσχει στη γραμμή παραγωγής των F-35 και σε δεύτερο χρόνο να προμηθευτεί μια μοίρα αμερικανικών μαχητικών πέμπτης γενιάς. Η ελληνική πλευρά επιθυμεί να συμμετάσχει η χώρα μας στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35, αναλαμβάνοντας την παραγωγή τμήματος του αεροσκάφους που θα κατασκευάζεται στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ).

Αυτό, πέρα από τη σημειολογία και την ψήφο εμπιστοσύνης για την Ελλάδα, σημαίνει και νέες θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχουν «τρέξει» ένα προσχέδιο το οποίο μπορεί να τεθεί στις κατ’ ίδιαν συναντήσεις στην Ουάσιγκτον. Άλλωστε, η ΕΑΒ συμμετέχει ήδη στην παραγωγή τμημάτων των αεροσκαφών F-16 (κατασκευάζει τμήμα της ατράκτου και τους πίσω αεραγωγούς) για λογαριασμό της Lockheed Martin, της εταιρείας που κατασκευάζει τα F-35.

Τόσο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας όσο και υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, που θα συνοδεύσουν τον πρωθυπουργό στην Ουάσιγκτον, θα ενημερώσουν τους ομολόγους τους για τις κινήσεις της Τουρκίας, ειδικά το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα, ο Ν. Παναγιωτόπουλος αναμένεται να παρουσιάσει χάρτες με τις παραβιάσεις των Τούρκων και το πώς κινούνται στην ευρύτερη περιοχή, με την Αθήνα να τονίζει πως η αντίθεση στον αναθεωρητισμό πρέπει να ισχύει για όλους.

Πάνω εκεί αναμένεται να «πατήσει» η ελληνική πλευρά για τα δικά της αιτήματα, επισημαίνοντας πως οι προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας υπονομεύουν και θέτουν σε κίνδυνο τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια εποχή που απαιτείται ενότητα.

Αν επιτευχθεί ο στόχος της συμπαραγωγής των F-35, τότε μπορεί να ανοίξει ακόμα πιο εύκολα και η συζήτηση για την απόκτηση των συγκεκριμένων μαχητικών. Σε αυτή τη φάση, η ενδεχόμενη εκκίνηση των συζητήσεων για τα αμερικανικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς, είτε σε επίπεδο παραγωγής είτε σε επίπεδο προμήθειας, μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμα διαπραγματευτικό όπλο για την ελληνική πλευρά στο power game με την Τουρκία, η οποία θέλει να αγοράσει 40 F-16 νέου τύπου. Σε κάθε περίπτωση, επειδή δεν θα είναι εύκολο να «παγώσει» το φλερτ των Αμερικανών με τους Τούρκους -που αναβάθμισαν τον ρόλο τους μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία- όσον αφορά τα εξοπλιστικά, η Αθήνα, στο ενδιάμεσο, θα επιδιώξει να έχει τα μέγιστα οφέλη σε αυτό το κομμάτι.

Το Πεντάγωνο έχει βάλει στο μάτι πλεονάζον αμερικανικό στρατιωτικό υλικό και μπορεί να υπάρχουν εξελίξεις λόγω και της παρουσίας του Ν. Παναγιωτόπουλου στην Ουάσινγκτον. Οσον αφορά τα F-35, προκειμένου να προχωρήσει μια παραγγελία χρειάζεται προεργασία και αρκετός χρόνος.

Συγκεκριμένα μια περίοδος μετάβασης (συνήθως πέντε χρόνια) που αφορά την οριστικοποίηση της παραγγελίας, την κατασκευή των μαχητικών αεροσκαφών, την εκπαίδευση των Ελλήνων πιλότων, τη δημιουργία ειδικής βάσης και υποδομής, αλλά και την εκπαίδευση τεχνικών της Πολεμικής Αεροπορίας. Ο χρόνος αυτός, όμως, μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να επιταχυνθεί.

Σε αυτό συμβάλλει και η υπερψήφιση του νομοσχεδίου Μενέντεζ για την αμυντική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ από την αμερικανική Γερουσία τον περασμένο Δεκέμβριο, που ουσιαστικά δίνει προτεραιότητα στην Ελλάδα για την παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει να τα αγοράσει. Μάλιστα, προβλέπεται και η παροχή δανείων, τα οποία θα σχετίζονται με εξοπλιστικά προγράμματα.

Τα συγκεκριμένα δάνεια μπορούν να αποτελέσουν το «κλειδί» για ενδεχόμενη προμήθεια F-35, αφού η Αθήνα θα επιδιώξει να εξασφαλίσει ευνοϊκούς οικονομικούς όρους για να κάνει την οποία κίνηση για την περαιτέρω θωράκιση της χώρας. Αλλωστε, το οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας έχει ενισχυθεί με τα γαλλικά Rafale και μια τυχόν απόκτηση των αόρατων F-35 θα έδινε στην Ελλάδα απόλυτη κυριαρχία στους ουρανούς, ενώ ταυτόχρονα θα ενίσχυε και την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ σε μια κρίσιμη περίοδο για τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

https://www.enikos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.