ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ Η ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΟΥ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΗΣ «ΚΑΡΕΚΛΑΣ»
Για της εκλογές στις 17-11-74 το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν έτοιμο, τα πάντα έπρεπε να οργανωθούν από το μηδέν, με ελάχιστη πείρα και μέσα. Υποψήφιοι ήταν όσοι διέθεταν κοινοβουλευτική εμπειρία, έτσι προέκυψε από τους δεκαπέντε βουλευτές που εκλέχθηκαν, οι εννέα να ήσαν στα ψηφοδέλτια της προδικτατορικής Ένωση Κέντρου, δύο ήσαν συγγενείς πρώην βουλευτών της Εν.Κέντρου (Σ. Ακρίτα, Ν. Βγενόπουλος) και τα υπόλοιπα τέσσερα, μέλη της Εν.Κέντρου. Ήταν μια άτυπη ομάδα γύρω από τον Ανδρέα σφυρηλατώντας ισχυρές σχέσεις πίστης προς τον αρχηγό, ανταποδίδοντάς τους προνομιακή σχέση μαζί του για πολλά χρόνια, δεν είναι τυχαίο που ακόμα και σε χαλεπούς καιρούς κανείς δεν τον αμφισβήτησε ούτε αποσκίρτησε!
Ήταν της παραδοσιακής σχολής, θεωρούσαν ότι το κόμμα αποτελούσαν ο αρχηγός και η κοινοβουλευτική ομάδα και το σύνολο των πελατειακών δικτύων που διαφέντευαν. Επόμενο ήταν να αντιμετωπίζουν με δυσπιστία και να προκαλούνται τριβές, με την επιρροή και τις πρωτοβουλίες του Εκτ. Γραφείου και των οργάνων της Κεντρικής Επιτροπής, όπως το Οργανωτικό και η Διαφώτιση. Διαφωνούσαν με τα πρότυπα δημοκρατικής οργάνωσης. Ήταν προσκολλημένοι στη φιλελεύθερη ιδεολογία, η αριστερή φρασεολογία τους ήταν ξένη! Αρκετές φορές διαμαρτυρόντουσαν στον Ανδρέα για την επίσκεψη μελών του Εκτ. Γραφείου στην περιφέρειά τους.
Ο Σημίτης, με την συνεπικουρία του Εκτ. Γραφείου επέμενε να συνεχιστεί αυτή η πρακτική, για να δημιουργηθεί μια δυναμική οργάνωση. Στην συνέχεια ήρθαν τα οικογενειακά προβλήματα του Ανδρέα σχετικά με την εξωσυζυγική του σχέση, που φορτίστηκαν πολιτικά, και δίχασαν, παίρνοντας τον χαρακτήρα αναμέτρησης συντηρητικών και προοδευτικών!
Ο Σημίτης δήλωνε αδιάφορος ....δέχτηκε τα πυρά αμφοτέρων των πλευρών! Μετά η διαμάχη και η ρήξη του Ανδρέα με την Δημοκρατική Άμυνας για το θέμα της δημοκρατικής λειτουργίας, ακολούθησε η διαγραφή αρκετών μελών με την αιτιολογία ότι δημοσιοποίησαν την διαφωνία τους. Μέχρι το τέλος του 1976 η διαγραφή με συνοπτικές διαδικασίες των υπερφίαλων υπερ-επαναστατών ανέντακτων αριστερών κυρίως Τροτσκιστών που τους έθελγαν οι «καρέκλες» ό έλεγχος των επιτροπών, και τα χρήματα από διάφορους πόρους..... Και τέλος το μεγαλύτερο μέρος της σπουδάζουσας νεολαίας του κόμματος. Κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των διαγραφών υπήρξε η κριτική στάση προς τον Ανδρέα, τον οποίο κατηγορούσαν για «συντηρητισμό» και «γραφειοκρατικό συγκεντρωτισμό»
Πριν τις εκλογές στις 20-11-77 ασκούνταν πολλές πιέσεις από παραδοσιακούς βουλευτές και τοπικούς παράγοντες του ΠΑΣΟΚ για να προωθήσουν πρόσωπα προσκείμενα σ΄εκείνους.
Στο Εκτελεστικό Γραφείο αρκετοί και ιδιαίτερα ο Σημίτης ήταν σθεναρά αντίθετοι. Στη συνέχεια ο Αλευράς πληροφόρησε τον Ανδρέα ότι επέκειτο ΑΝΤΑΡΣΙΑ των παραδοσιακών βουλευτών, τονίζοντας του ότι τα στελέχη αυτά έφερναν ψήφους και έδρες, και ότι αυτοί θα τον προστάτευαν από τους οργανωμένους (Εκτ. Γραφείο, Κεν. Επιτροπή) που αμφισβητούσαν τον συγκεντρωτισμό του, κ.τ.λ. Ο Παρασκευάς Αυγερινός που είχε αναλάβει την κατάρτιση των συνδυασμών κατόρθωσε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή νέων προσώπων, ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΑΝ ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ. Μετά τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ αναδείχθηκε αξιωματική αντιπολίτευση και το ενδιαφέρον του Ανδρέα εστιάστηκε στην κοινοβουλευτική αντιπαράθεση. Το ΠΑΣΟΚ διέθετε πλέον 93 βουλευτές, αντί για 15. (Σε αντίθεση με την Ένωση Κέντρου που διέθετε 16 βουλευτές αντι 60.) Στενός συνεργάτης του ήταν ο Αλευράς διέθετε πείρα και έδινε ιδιαίτερη σημασία σε κινήσεις που κέρδιζαν τις εντυπώσεις. Μαζί με τον Χαραλαμπόπουλο, Κουτσόγιωργα, αποτελούσαν εκφραστές των απόψεων μιας ισχυρής ομάδας με παραδοσιακή νοοτροπία και οι οποίοι εξελίχθηκαν σε «κράτος εν Κράτει» αφού εντάθηκαν όσα αναφέρω ανωτέρω και επιπλέων απαιτούσαν να καταργηθούν οι Νομαρχιακές επιτροπές!, Οι υποβόσκουσες αντιθέσεις κλιμακώνονταν, ο Ανδρέας ΦΟΒΟΤΑΝ ΜΙΑ ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ.
Ο Ανδρέας αν και επαναστάτης, στράφηκε στους παραδοσιακούς οι οποίοι κυριαρχούσαν στην κοινοβουλευτική ομάδα, και ήταν οι κύριοι σύμμαχοί του στην ταχύτερη κατάκτηση της εξουσίας!
Πριν τις εκλογές στις 18-10-1981 τέθηκαν ξανά τα ερωτήματα του 1977 για τα πρόσωπα που θα εντάξουν στους συνδυασμούς. Η πλάστηκα έγειρε αυτή τη φορά φανερά προς στους παλιούς πολιτευτές της Ένωσης Κέντρου και του βουλευτές της που είχαν προσχωρήσει στο ΠΑΣΟΚ, θερίσθηκαν δοκιμασμένοι και ότι μαζεύουν κόσμο.
Οι οργανώσεις εξαγριώθηκαν με την επιδρομή αυτών που τα προηγούμενα χρόνια ασκούσαν δηλητηριώδη κριτική στο ΠΑΣΟΚ και τώρα ήρθαν για να πάρουν τη βουλευτική έδρα.
ΜΑΤΑΙΕΣ οι αντιδράσεις, ο Ανδρέας ήθελε να κατακτήσει την εξουσία και να εξουδετερώσει τους οργανωμένους που τον αμφισβητούσαν. Μέχρι και η κορωνίδα της Ένωσης Κέντρου ο Πρόεδρος της Γεώργιος Μαύρος προσχώρησε στο ΠΑΣΟΚ που πριν της εκλογές του 1977 έλεγε «κάθε ψήφος στο ΠΑΣΟΚ είναι ένα βόλι στην καρδιά της Ελλάδας» καθυστερώντας την ανακοίνωση λόγο αντιδράσεων μέχρι να προσχωρήσει και ο Μανώλης Γλέζος για να παρουσιαστεί ως αμφίπλευρη διεύρυνση! Με τους παλιούς βουλευτές ήρθαν και οι κομματάρχες τους, όπως και η νοοτροπία ότι το κόμμα ταυτίζεται με την πελατειακή λογική και η άποψη ότι ΚΥΡΙΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ. Υ.Π.
Τα περισσότερα ανωτέρω αναφέρονται στο βιβλίο του Κ. Σημίτη «Δρόμοι ζωής» στις σελ. 166- 220. Θα κλείσω το κείμενο μου με αναφορές από το βιβλίο του Παρασκευά Αυγερινού «Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΝΩΡΙΣ» σελ. 116-120.
Το ΠΑΣΟΚ φτάνοντας στην πόρτα της εξουσίας, αντί να αναβαπτιστεί στις αρχές που το γέννησαν, προτίμησε να επιστρέψει στο παρελθόν.
Ο Ανδρέας πείστηκε από τους παλαιούς βουλευτές της Ένωσης Κέντρου, όχι μόνο να δεχτεί την υιοθεσία των ορφανών της, αλλά να τους εξασφαλίσει τη βουλευτική έδρα, αποκλείοντας όπως απαιτούσαν, να μπουν στους εκλογικούς συνδυασμούς μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, μέλη των Νομαρχιακών Επιτροπών και άλλα ικανά και επώνυμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Η ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΗΤΑΝ ΓΕΓΟΝΟΣ τελείωσε το κόμμα των οραμάτων, την πολιτική μας στο μέλλον δε θα την ορίζουμε εμείς, αλλά η συγκυρία.
Από δω και πέρα στόχος μας θα είναι να κερδίζουμε τις επόμενες εκλογές, κι αυτό βέβαια θα μας ΥΠΟΧΡΕΟΝΕ ΣΕ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ!
πηγή: Dionisis Kaparelis
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε