Αρχαία Ολυμπία: «Ξαναζωντανεύει» το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία μετά από 2.500 χρόνια
Για πρώτη φορά παγκοσμίως, με την εγκυρότητα του Μουσείου Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, ανακατασκευάστηκε με εξαιρετικές λεπτομέρειες το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία στην Αρχαία Ολυμπία. Ως γνωστόν, αποτελούσε ένα από τα 7 θαύματα της αρχαιότητας.
Το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία είχε κατασκευαστεί από τον Φειδία, τον σπουδαιότερο γλύπτη της αρχαιότητας, το 430 π.Χ. ως το λατρευτικό άγαλμα του ομώνυμου ναού στην Αρχαία Ολυμπία. Μετά από τρία χρόνια έρευνας, μελέτης και κατασκευής, με απόλυτη τεκμηρίωση, βασισμένη στις υπάρχουσες βιβλιογραφικές και αρχαιολογικές πηγές, ανακατασκευάστηκε το περίφημο άγαλμα του Δία από τον ιδρυτή του Μουσείου.
Το χρυσελεφάντινο άγαλμα παρουσιάζεται στην έκθεση «ΟΙ ΔΥΟ ΘΕΟΙ» που συμπεριλαμβάνει τον Κολοσσό της Ρόδου και αποτελεί τμήμα μιας ευρύτερης έκθεσης με θέμα «Τα 7 θαύματα της αρχαιότητας». Η έκθεση θα παρουσιάζεται για τρεις μήνες από 1/7 έως 30/9 σε εκθεσιακό χώρο επί της οδού Γ. Δούμα στο κέντρο της Αρχαίας Ολυμπίας. Σημειώνεται ότι θα λειτουργήσει με ελεύθερη είσοδο για το κοινό έως τις 10 Ιουλίου, οπότε και θα πραγματοποιηθούν και τα εγκαίνια της έκθεσης την ίδια ημέρα (Κυριακή 20.00).
Αρχαία Ολυμπία: Το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία και ο Κολοσσός της Ρόδου
Το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία, ένα από τα 7 θαύματα της αρχαιότητας, ανασκευάστηκε με εξαιρετικές λεπτομέρειες και την εγκυρότητα του Μουσείου Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας. Όπως πληροφορεί ανακοίνωση του μουσείου, η ανακατασκευή αυτή γίνεται για πρώτη φορά παγκοσμίως. Μετά από τρία χρόνια συστηματικής έρευνας, μελέτης και κατασκευής, με απόλυτη τεκμηρίωση, βασισμένη στις υπάρχουσες βιβλιογραφικές και αρχαιολογικές πηγές, κατασκευάστηκε το άγαλμα του Δία από τον ιδρυτή του μουσείου.
Το χρυσελεφάντινο άγαλμα παρουσιάζεται στην έκθεση «ΟΙ ΔΥΟ ΘΕΟΙ» που συμπεριλαμβάνει τον Κολοσσό της Ρόδου και αποτελεί τμήμα μιας ευρύτερης έκθεσης με τίτλο: «Τα 7 θαύματα της αρχαιότητας». Η έκθεση θα λειτουργήσει για τρεις μήνες, από την 1η Ιουλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2022, σε εκθεσιακό χώρο επί της οδού Γ. Δούμα, στο κέντρο της Αρχαίας Ολυμπίας. Σημειώνεται ότι η είσοδος στην έκθεση θα είναι ελεύθερη για το κοινό μέχρι την Κυριακή 10 Ιουλίου 2022, ημέρα πραγματοποίησης των επίσημων εγκαινίων.
Ο Δίας του Φειδία
Το άγαλμα είχε κατασκευαστεί από τον Φειδία, τον σπουδαιότερο γλύπτη της αρχαιότητας, το 430 πΧ, ως το λατρευτικό άγαλμα του ομώνυμου ναού στην Αρχαία Ολυμπία. Ο ένθρονος θεός αναπαρίσταται σύμφωνα με τα αρχαία νομίσματα της Ήλιδας, που αποτυπώνουν πιστά τη μορφή του, ενώ οι συνολικές και οι επιμέρους διαστάσεις του (υπό κλίμακα) αντιστοιχούν με αυτές που διασώζει ο Καλλίμαχος και συνάδουν με τα αρχαιολογικά ευρήματα της βάσης του. Το ανακατασκευασμένο άγαλμα περιλαμβάνει όλον τον λεπτομερή διάκοσμο και τις παραστάσεις που περιγράφει με σαφήνεια ο περιηγητής Παυσανίας στα «Ηλειακά» του.
Εκατόν εβδομήντα τρεις συνολικά μορφές που στολίζουν τη βάση, το υποπόδιο και τον θρόνο του Δία, φέρουν τα «φειδιακά» χαρακτηριστικά και είναι βασισμένες άλλοτε σε ρωμαϊκά αντίγραφα μορφών του αγάλματος και άλλοτε σε αντίστοιχα γλυπτά της εποχής κατασκευής του.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε