Έρευνα: Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ δεν θέλουν να ακούσουν για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ
Χλωμή η «προοδευτική διακυβέρνηση» όπως προκύπτει από την έρευνα του Ινστιστούτου ΕΝΑ καθώς πάνω από τους μισούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ δηλώνουν ότι αντιπαθούν τον ΣΥΡΙΖΑ
Διαφορετική οπτική για το μετεκλογικό τοπίο, από τις ηγεσίες των κομμάτων, διατηρούν οι απλοί ψηφοφόροι, καθώς οι προτιμήσεις τους φαίνεται να μην συναντιούνται με τους σχεδιασμούς κορυφής. Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στην κομματική βάση των προοδευτικών κομμάτων στη χώρα προσφέρει ο βαθμός αντιπάθειας προς τα κόμματα, τον οποίο επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών, ΕΝΑ, με πρωτεργάτη του τον πρώην Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Δραγασάκη.
Το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο της έρευνας, με πρόδηλα τα πολιτικά συμπεράσματα, είναι ότι το 53% όσων προτίθενται να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. στις επόμενες εκλογές, όταν αυτές γίνουν, αντιπαθούν τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μόλις το 10% αντιπαθεί τη ΝΔ». Είναι προφανές πως αυτό το στοιχείο της έρευνας θα ληφθεί σοβαρά υπόψη τόσο απο τον Νίκο Ανδρουλάκη για τις πολιτικές του επιλογές, όσο και απο τον Αλέξη Τσίπρα για τα μετετεκλογικά του σχέδια.
Στην έρευνα της εταιρίας Prorata, η οποία διενεργήθηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών, ΕΝΑ, προκύπτουν οι «πολιτικές στάσεις και ιδεολογικές τάσεις στην Ελλάδα σήμερα», οι οποίες «δεν αποτελούν απλώς στιγμιαίες καταγραφές απόψεων, αλλά, αντίθετα, διαμορφούμενες στάσεις, οι οποίες μπορούν πλέον, υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις, να οδηγήσουν σε κομματικές επιλογές», όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του ΕΝΑ, προσθέτοντας ακόμη πως «το πολιτικοϊδεολογικό περιβάλλον είναι αναπόφευκτα το πεδίο στο οποίο θα αναπτυχθούν το προσεχές διάστημα οι κομματικές αντιπαραθέσεις και θα εκπονηθούν οι επιμέρους κομματικές στρατηγικές».
Υπό αυτό το πρίσμα, «σημαντικό, ως ενός σημείου, φαινόμενο, που θα επηρεάσει την προεκλογική συνθήκη, είναι ο βαθμός αντιπάθειας προς τα κόμματα» επισημαίνεται στη σχετική έρευνα, δεδομένου ότι «στη σύγχρονη εκλογική συμπεριφορά διεθνώς εμφανίζεται το φαινόμενο της «αρνητικής ταύτισης» με κάποιο κόμμα, όπου η αντιπάθεια εμφανίζεται να είναι ισχυρότερο κίνητρο ψήφου απ’ ό,τι η συμπάθεια».
«Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, παρατηρούμε ότι το 86% των ερωτώμενων δήλωσε ότι υπάρχει ένα κόμμα που αντιπαθεί περισσότερο από τα υπόλοιπα» τονίζουν οι αναλυτές του ΕΝΑ. Συγκεκριμένα, «από αυτούς, το 35% δήλωσε πως αντιπαθεί τον ΣΥΡΙΖΑ, το 33% τη ΝΔ, το 9% τους Έλληνες για την Πατρίδα, το 7% το ΚΚΕ, το 4% την Ελληνική Λύση και το ΜΕΡΑ25 και το 2% το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ».
Ακόμη πιο καθαρή, αν όχι αγεφύρωτη, είναι η απόσταση που χωρίζει τους ψηφοφόρους των δύο μεγάλων κομμάτων. Συγκεκριμένα, «το 71% όσων προτίθενται να ψηφίσουν ΝΔ αντιπαθεί τον ΣΥΡΙΖΑ, το 81% όσων προτίθενται να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ αντιπαθεί τη ΝΔ, ενώ το 53% όσων προτίθενται να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. αντιπαθούν τον ΣΥΡΙΖΑ και μόλις το 10% τη ΝΔ».
Ιδιαίτερα στην περίπτωση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., οι απαντήσεις στην έρευνα αποκτούν μια επιπρόσθετη διάσταση, αφού διακηρυγμένος εκλογικός στόχος για την Κουμουνδούρου αποτελεί η συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή, δηλαδή αυτή της απλής αναλογικής, με ευκταία τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝ.ΑΛΛ., αλλά και άλλων προοδευτικών δυνάμεων στο κυβερνητικό σχήμα, τη στιγμή, ωστόσο, που περισσότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους της Χαριλάου Τρικούπη δεν κρύβουν την αντιπάθειά τους για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απαντώντας ανοιχτά για τις προτιμήσεις τους στην παρούσα έρευνα.
Λιγότερο αντιπαθητική η ΝΔ
Επιπλέον, βαθύτερο ενδιαφέρον αποκτούν τα παραπάνω δημοσκοπικά ευρήματα και για το Κίνημα Αλλαγής, με δεδομένο ότι για την εκλογική τους βάση η Νέα Δημοκρατία φαντάζει αντιπαθητική μόνο σε ποσοστό 10%, στοιχείο που αποτυπώνει σε έναν βαθμό το ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα που επιθυμούν οι ψηφοφόροι της από τη Χαριλάου Τρικούπη.
Γεωργία Σαδανά
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε