-->

Header Ads

Ο Πούτιν χάνει τον οικονομικό πόλεμο με τη Δύση: Εικόνα καταστροφής δείχνει έρευνα του Πανεπιστημίου Yale [videos]

Νεαρός Ρώσος μπροστά σε μαγαζί με αναμνηστικά στη Μόσχα. EPA/YURI KOCHETKOV


Η Ρωσία χάνει τον οικονομικό πόλεμο με τη Δύση και η οικονομία της βρίσκεται σε καταστροφική και αμετάκλητη παρακμή, παρόλο που διακόπτει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, υποστηρίζει νέα έκθεση.

Καθώς ο πανικός εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη σχετικά με την προοπτική του περιορισμού του φυσικού αερίου και της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας, είναι στην πραγματικότητα η Ρωσία που βρίσκεται “στα σχοινιά”, με τις επιχειρήσεις να κλείνουν και τις κυρώσεις να ακρωτηριάζουν καταστροφικά την οικονομία της.

Και ενώ ο Πούτιν προκαλεί πανικό στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις περιορίζοντας τις προμήθειες φυσικού αερίου, η στρατηγική αυτή φαίνεται να είναι μη βιώσιμη για το αφεντικό του Κρεμλίνου, καθώς “καίει” τα αποθέματα και ο προϋπολογισμός γίνεται ελλειμματικός.

Αυτή είναι η ετυμηγορία από μια έκθεση που συντάχθηκε από το Πανεπιστήμιο του Yale, η οποία έκανε έρευνα πίσω από τα καλά επιλεγμένα οικονομικά στοιχεία που παρουσιάζει το Κρεμλίνο αποκτώντας πρόσβαση στην πραγματικότητα της Ρωσίας “πίσω απ’ τη βιτρίνα”  και σε άλλες μη συμβατικές πηγές δεδομένων.

Η έκθεση εξέτασε δεδομένα καταναλωτών υψηλής συχνότητας, τελωνειακούς ελέγχους, δημοσιεύσεις από διεθνείς εμπορικούς εταίρους της Ρωσίας και άντληση περίπλοκων δεδομένων ναυτιλίας, για να παράξει μια οικονομική ανάλυση που αποτιμά την κατάσταση της οικονομίας του Πούτιν και το τι μπορεί να επιφυλάσσει το μέλλον γι’ αυτήν.

Και η εικόνα που αποτυπώνει είναι ζοφερή για τον Ρώσο δικτάτορα. Από την εισβολή του στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, έχει εγκλωβιστεί σε έναν οικονομικό πόλεμο με τη Δύση που διεξάγεται μέσω κυρώσεων, εμπορίου και ενεργειακών προμηθειών.

  • Ειδικοί στο Yale School of Management κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «δεν υπάρχει δρόμος για τη Ρωσία έξω από την οικονομική λήθη».

«Οι τίτλοι που υποστηρίζουν ότι η οικονομία της Ρωσίας έχει ανακάμψει απλώς δεν είναι πραγματικοί», αναφέρει η έκθεση.

«Τα γεγονότα είναι ότι, με κάθε μέτρηση και σε οποιοδήποτε επίπεδο, η ρωσική οικονομία τρικλίζει και τώρα δεν είναι η ώρα να πατήσει τα φρένα».

  • Κάθε τομέας της ρωσικής οικονομίας πλήττεται – τόσο οι εισαγωγές όσο και οι εξαγωγές της μειώνονται και οι σύμμαχοί της δεν βοηθούν, και σε ορισμένες περιπτώσεις εκμεταλλεύονται ενεργά.

Και ο Πούτιν καίει τα κάποτε βαριά κεφάλαιά του που είχε αφήσει στην άκρη – ακριβώς σε περίπτωση σύγκρουσης με τη Δύση – σε μια μη βιώσιμη προσπάθεια να καλύψει τις ρωγμές.

Ο κρατικός προϋπολογισμός είναι ελλειμματικός για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, και αυτό παρά τις υψηλές τιμές ενέργειας που χειραγωγεί ο Πούτιν περιορίζοντας τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Ενώ αυτή η στρατηγική προκαλεί αναμφισβήτητο πόνο στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και σε ολόκληρο τον κόσμο με τη μορφή πληθωρισμού, έχει ένα τίμημα που ο Πούτιν δεν μπορεί να συνεχίσει να πληρώνει επ’ αόριστον.

Η θέση της Ρωσίας ως κορυφαίου εξαγωγέα εμπορευμάτων έχει επιδεινωθεί αμετάκλητα, αναφέρει η έκθεση, καθώς πλέον αντιμετωπίζει χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία από μια «θέση αδυναμίας» με απώλεια των κύριων αγορών της.

Οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την Κίνα ανήλθαν μόνο στο δέκα τοις εκατό του συνόλου, και η Κίνα αποσπά αυξανόμενη έκπτωση, ακόμη και όταν η Ρωσία προσπαθεί να αντισταθμίσει την απώλεια της ευρωπαϊκής αγοράς, με πιο πρόσφατα 18% τον Μάιο .

«Παρά τις αυταπάτες του Πούτιν περί αυτάρκειας και υποκατάστασης των εισαγωγών, η ρωσική εγχώρια παραγωγή έχει ακινητοποιηθεί πλήρως χωρίς την ικανότητα να αντικαταστήσει χαμένες επιχειρήσεις, προϊόντα και δεξιότητες.

«Η εξάλειψη της εγχώριας βάσης καινοτομίας και παραγωγής της Ρωσίας οδήγησε σε εκτίναξη των τιμών και το άγχος των καταναλωτών». 

Οι εισαγωγές ζωτικής σημασίας εισροών και τεχνολογίας που απαιτούνται για την εγχώρια κατασκευή έχουν ως επί το πλείστον στερέψει, πράγμα που σημαίνει ότι τα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στη Ρωσία διατίθενται χωρίς ABS ή αερόσακους.

  • Η αποχώρηση των δυτικών επιχειρήσεων, που αντιπροσώπευαν περίπου το 40% του ρωσικού ΑΕΠ, έχει αντιστρέψει σχεδόν τρεις δεκαετίες ξένων επενδύσεων, οι οποίες, σε συνδυασμό με μια μαζική έξοδο νέων και μορφωμένων Ρώσων, έχουν υποβαθμίσει μαζικά τη ρωσική οικονομική βάση.

Επιπλέον, η Ρωσία δεν είναι σε θέση να δανειστεί το κεφάλαιο που θα χρειαστεί για να επανεκκινήσει την ανάπηρη οικονομία της, με τις εγχώριες χρηματοπιστωτικές αγορές – τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο – να έχουν τιμολογηθεί σε «διατήρηση, επίμονη αδυναμία».

Η εικόνα που απεικονίζεται σε κάθε τομέα της ρωσικής οικονομίας είναι έντονη και η μόνη λάμψη φωτός στο τέλος του τούνελ για τον Πούτιν είναι η αποτελεσματικότητα των καναλιών προπαγάνδας του που θα μπορούσαν ενδεχομένως να υπονομεύσουν τη βούληση των Ευρωπαίων ηγετών να διατηρήσουν τις κυρώσεις.

Αλλά όσο οι συμμαχικές χώρες παραμένουν ενιαίες στη διατήρηση και την αύξηση της πίεσης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το «γεγονός είναι ότι, με κάθε μέτρηση και σε οποιοδήποτε επίπεδο, η ρωσική οικονομία κλονίζεται και τώρα δεν είναι η ώρα να πατήσουμε φρένο. ‘

Με πληροφορίες από Daily Mail



https://hellasjournal.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.