-->

Header Ads

Ο εφιάλτης των Ρώσων στην Ουκρανία λέγεται HIMARS: Ανίκανοι να εντοπίσουν καν τον αμερικάνικο εξολοθρευτή των υποδομών τους [photos, videos]

To αμερικανικό σύστημα εκτόξευσης ρουκετών πυροβολικού HIMARS, κατά την διάρκεια βολής. Φωτογραφία , πηγή , LM.


Έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας από τότε που το σύστημα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας που παρέχεται από τις ΗΠΑ, το γνωστό πλέον HIMARS, έκανε το πολυαναμενόμενο ντεμπούτο του στην Ουκρανία, αλλά ο πολεμικός απολογισμός του είναι ήδη εντυπωσιακός.

Χρησιμοποιώντας όλο τον βαρύ και μεγάλου βεληνεκούς οπλισμό που διαθέτει, συμπεριλαμβανομένου του HIMARS, η Ουκρανία ξεκίνησε μια εκστρατεία που κατέστρεψε δεκάδες σημαντικές αποθήκες καυσίμων και πυρομαχικών στα κατεχόμενα μέρη της Ουκρανίας, θέτοντας σε κίνδυνο τη ρωσική επιμελητεία, τις ζωτικές προμήθειες και την ισχύ του πυροβολικού.

Στη συνέχεια, ο στρατός της Ουκρανίας προχώρησε στη χρήση ρουκετών εναντίον αεροδρομίων, γεφυρών και σημείων μεταφοράς που ελέγχονται από τη Ρωσία.

Τώρα, τα HIMARS απειλούν επίσης άμεσα την αεράμυνα της Ρωσίας, εξαλείφοντας ακριβά προηγμένα ραντάρ πολύ πίσω από τις γραμμές του μετώπου.

Σε αντίθεση με την προπαγανδιστική ανδρεία του, ο ρωσικός στρατός έχει εμφανίζεται ανήμπορος —ή τουλάχιστον πολύ ευάλωτος— στα δώδεκα HIMARS που δόθηκαν από τις ΗΠΑ και χτυπούν τον ίδιο τον πυρήνα του στρατιωτικού πλεονεκτήματος της Ρωσίας έναντι της Ουκρανίας.

Και όπως δείχνει ο τελευταίος μήνας των εχθροπραξιών, η Ρωσία δεν μπορεί να κάνει πολλά για αυτό. Τα συστημικά ελαττώματα, οι ξεπερασμένες τακτικές, η έλλειψη πρωτοβουλίας και οι προηγούμενες αποτυχίες στον πόλεμο, αφήνουν στις ρωσικές δυνάμεις λίγες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν τα αμερικανικά όπλα που βρίσκονται τώρα στα χέρια της Ουκρανίας.

Ρωσικά αδύναμα σημεία

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπήρχαν μέχρι πρόσφατα από οκτώ έως 12 HIMARS στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία. Χθες 1η Αυγούστου ανακοινώθηκε από το Ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, η παραλαβή άλλων τεσσάρων, αν και η αρχική ημερομηνία παραλαβής όπως είχαν δηλώσει οι ΗΠΑ ήταν η 4η Αυγούστου.

Ένας άγνωστος αριθμός M270 MLRS, ένα παρόμοιο αλλά βαρύτερο σύστημα τοποθετημένο σε φορτηγά, που παρέχεται από δυτικές χώρες, επιχειρεί ήδη στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Oleksiy Reznikov.

  • Μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες, μερικά HIMARS κατάφεραν να στερήσουν τη Ρωσία από τις περισσότερες, αν όχι όλες, τις πιο σημαντικές αποθήκες πυρομαχικών και καυσίμων στο Ντονμπάς και στον κατεχόμενο νότο της Ουκρανίας.

Σχεδόν κάθε βράδυ, βίντεο με μαζικές εκρήξεις σε ρωσικές αποθήκες στην περιφέρεια Χερσώνα ή το Ντονμπάς εμφανίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης . 

Η κατάσταση έχει ωθήσει ακόμη και τους Ρώσους στρατιωτικούς μπλόγκερ να κρούουν τον κώδωνα του συναγερμού για την κλιμάκωση της έλλειψης σε πυρομαχικά, καθώς η υπεροχή του ρωσικού πυροβολικού ήταν το κλειδί στις σταδιακές προόδους του στο Ντονμπάς.

Επιπλέον, η παραλαβή του HIMARS επέτρεψε επίσης στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τους παλιούς σοβιετικούς βαλλιστικούς πυραύλους Tochka-U, τους οποίους είχε αφήσει στην άκρη ο ουκρανικός στρατός λόγω έλλειψης βαρέως οπλισμού. Τώρα που η Ουκρανία έχει το HIMARS, μπορεί να αντέξει να χρησιμοποιεί το Tochka-U πιο συχνά.

Τα συστήματα Tochka-U έχουν αποτελεσματική εμβέλεια έως και 100 χιλιόμετρα και είναι πιο ισχυρά από τα HIMARS, αλλά πολύ λιγότερο ακριβή και πολύ πιο εύκολο να αναχαιτιστούν. Οι Tochkas και οι HIMARS πρωτοστατούν στη συνεχιζόμενη εκστρατεία για να χτυπήσουν βαθιά μέσα στα ρωσικά μετόπισθεν.

  • Ως μέρος της διευρυνόμενης λίστας επιτυχιών τους, τα HIMARS φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν για να στοχεύσουν το αρχηγείο της 20ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού της Ρωσίας, με τον διοικητή της ταξιαρχίας Συνταγματάρχη Aleksey Gorobets και δύο άλλους ανώτερους διοικητές να σκοτώνονται στις 12 Ιουλίου.

Οι πύραυλοι έχουν επίσης στοχεύσει με επιτυχία ένα Repellent-1 στις 18 Ιουλίου στη Nova Kakhovka και ένα Podlet K1 στο Lazurne, κρίσιμα ρωσικά ραντάρ αεράμυνας στην περιφέρεια της Χερσώνας.

Επιπλέον, τα HIMARS χρησιμοποιήθηκαν σε μια σειρά χτυπημάτων στη γέφυρα Αντονίβσκι κοντά στη Χερσώνα, γεγονός που κατέστησε μια βασική ρωσική γραμμή ανεφοδιασμού προσωρινά άχρηστη στις 20 Ιουλίου.

Ακόμη και πριν από αυτά τα τελευταία χτυπήματα, στις 15 Ιουλίου, το Πεντάγωνο εξέδωσε μια δήλωση επιβεβαιώνοντας τον «σημαντικό αντίκτυπο» του HIMARS στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι βδομάδες περνούν, αλλά η Ρωσία δεν φαίνεται αποτελεσματική στην αντιμετώπιση των χτυπημάτων HIMARS, στην καταστροφή των συστημάτων ή στη διάσωση της κρίσιμης υποδομής τους από αυτά.

Η Ρωσία συνεχίζει να χάνει πυρομαχικά και αποθήκες καυσίμων κοντά στην πρώτη γραμμή, και όλες οι γνωστές επιβεβαιωμένες επιθέσεις HIMARS έχουν αντίκτυπο.

Η Ρωσία φαίνεται επίσης να είναι ανίκανη να αποσυγκεντρώσει γρήγορα τα ντεπό της, κάτι που θα μπορούσε να σώσει τα πυρομαχικά της στα κατεχόμενα μέρη της Ουκρανίας. Ο ρωσικός στρατός έχει διατηρήσει την απαρχαιωμένη σοβιετική προσέγγιση της ύπαρξης ενός υπερκεντρικού συστήματος διοίκησης και ελέγχου που δεν επιτρέπει μεγάλη πρωτοβουλία από μεσαίους και χαμηλόβαθμους ηγέτες. 

Όσον αφορά το χειρισμό των πυρομαχικών, ο ρωσικός στρατός εξακολουθεί να εξαρτάται πολύ από τη χειρωνακτική εργασία καθώς οι στρατιώτες πρέπει να φορτώσουν και να ξεφορτώσουν χιλιάδες δέσμες πυρομαχικών.

  • Τα ρωσικά logistics εξακολουθούν να υστερούν σε αποτελεσματικές επικοινωνίες και αυτοματοποίηση, χωρίς να έχουν εργατικά χέρια και ικανούς διοικητές μεσαίου επιπέδου για να αντιμετωπίσουν ένα πολύ πιο περίπλοκο δίκτυο αποθηκών.

Επιπλέον, οι ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού εξαρτώνται από τις σιδηροδρομικές επικοινωνίες, κάτι που αναπόφευκτα τις κρατά δεμένες σε σιδηροδρομικούς σταθμούς και κόμβους. Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ παραδέχθηκαν ότι η μετάβαση σε ένα πιο ευέλικτο σύστημα θα χρειαζόταν μήνες ή και χρόνια, κάτι που δεν είναι βιώσιμη λύση κατά τη διάρκεια του συνεχιζόμενου πολέμου. 

Οι Ρώσοι θα μπορούσαν να κάνουν τις αποθήκες τους ασφαλέστερες μεταφέροντάς τις πιο μακριά από την πρώτη γραμμή.

Οι πύραυλοι υψηλής ακρίβειας M30/M31 GMLRS που χρησιμοποιούνται από την ουκρανική HIMARS έχουν αποτελεσματικό βεληνεκές περίπου 85 χιλιομέτρων. Επομένως, ο εντοπισμός των αποθηκών τους πέρα ​​από αυτή την επικίνδυνη αποτελεσματική εμβέλεια θα ήταν η απάντηση στο πρόβλημα. Αλλά με την απόσυρσή τους, η Ρωσία περιπλέκει επίσης πολύ τα ήδη πολύ προβληματικά logistics της.

Τα ρωσικά φορτηγά θα έπρεπε να κάνουν 90 ή 100, ή ακόμα και 120 χιλιόμετρα, για να φέρουν προμήθειες σε μονάδες πρώτης γραμμής από αποθήκες αντί για τα πιο συνηθισμένα 20 ή 30 χιλιόμετρα. Αυτό θα απαιτούσε πολύ περισσότερο χρόνο, καύσιμα και ακόμη περισσότερη χειρωνακτική εργασία.

Κατά την καθιερωμένη πρακτική, ένα φορτηγό μπορεί να ολοκληρώσει μόνο ένα ταξίδι μετ’ επιστροφής καθημερινά μεταξύ μιας μονάδας πρώτης γραμμής και μιας αποθήκης ανεφοδιασμού που βρίσκεται πέρα ​​από την πραγματική εμβέλεια της HIMARS, 90 χιλιόμετρα μακριά από την πρώτη γραμμή. Η απόσυρση σε νέες περιοχές φόρτωσης σε ασφαλή σιδηροδρομικά κέντρα στη νότια Ουκρανία θα καθιστούσε τον ρωσικό χρόνο παράδοσης από μιάμιση έως δύο φορές πιο αργό από το συνηθισμένο.

Όμως ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να στερείται φορτηγών και οδηγοί φορτηγών σκοτώθηκαν σε τεράστιους αριθμούς κατά τη διάρκεια της πρώιμης επίθεσης της Ρωσίας βαθιά μέσα στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον ανοιχτό  κώδικα Oryx που τεκμηριώνει τις ρωσικές απώλειες πολέμου , ο ρωσικός στρατός έχει χάσει τουλάχιστον 1.254 φορτηγά ανεφοδιασμού και βυτιοφόρα καυσίμων. 

Ακόμα κι αν τελικά μεταφερθούν πιο μακριά από την πρώτη γραμμή, οι ρωσικές αποθήκες θα εξακολουθήσουν να απειλούνται από ουκρανικούς πυραύλους Tochka-U, οι οποίοι έχουν ήδη σαρώσει μερικές από τις πιο γιγαντιαίες αποθήκες πυρομαχικών της Ρωσίας στο Ντονμπάς, όπως αυτή στην πόλη Χρουσταλνι στην Περιφέρεια του Λουχάνσκ στις 18 Ιουνίου.

Εάν η Ουκρανία λάβει τελικά πυραύλους ATACMS βεληνεκούς 300 χιλιομέτρων, η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο περίπλοκη για τη Ρωσία.

 

Hard to kill

Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι τον τελευταίο μήνα, παρά την πολλή προσπάθεια και την προπαγάνδα, η άμυνα της Ρωσίας κατά των HIMARS δεν ήταν καθόλου αποτελεσματική.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Πενταγώνου στις 20 Ιουλίου, ο Πρόεδρος του Κοινού Επιτελείου Στρατηγού των ΗΠΑ, στρατηγός Mark Milley, επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία δεν είχε καταστρέψει ούτε ένα HIMARS που παρασχέθηκε στην Ουκρανία. Ο στρατηγός επανέλαβε επίσης ότι ο ουκρανικός στρατός ήταν «πολύ αποτελεσματικός» στη χρήση τους εναντίον της Ρωσίας.

  • Ένα HIMARS είναι πράγματι ένας δύσκολος στόχος για τον σημερινό ρωσικό στρατό.

Γρήγοροι και πολύ κινητικοί, παίρνουν τις θέσεις τους βαθύτερα στα μετόπισθεν, με την Ρωσία να  εξακολουθεί να έχει μάλλον ελάχιστη επίγνωση της κατάστασης και όπου είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν και να εξουδετερωθούν, ακόμη και με όπλα υψηλής ακρίβειας. Σύμφωνα με ειδικούς που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Kyiv Independent, η μόνη ρεαλιστική ευκαιρία για τη Ρωσία να καταστρέψει το HIMARS είναι να χτυπήσει όταν ένα ουκρανικό πλήρωμα δεν εγκαταλείψει γρήγορα τη θέση του ή όταν αποκαλύψει τη θέση του.

Η ρωσική αεροπορία θα μπορούσε επίσης να είναι μια σοβαρή απειλή. Όμως, όπως απέδειξαν αυτοί οι τελευταίοι μήνες του πολέμου, τα ρωσικά επιθετικά αεροσκάφη ήταν προσεκτικά σχετικά με το να προχωρήσουν βαθύτερα σε εδάφη που ελέγχονται από την Ουκρανία, κυρίως λόγω της ισχυρής αεράμυνας και της πληθώρας φορητών αντιαεροπορικών συστημάτων (MANPADS), συμπεριλαμβανομένων αυτών που παρέχονται από τη Δύση.

Ακόμη και τα προηγμένα ρωσικά συστήματα αεράμυνας είναι δύσκολο ή αδύνατο να αναχαιτίσουν τους εισερχόμενους πυραύλους HIMARS.

Τα πολυδιαφημισμένα συστήματα αεράμυνας της Ρωσίας S-400 ή Pantsir-S1, τα οποία έχουν αναπτυχθεί στην κατεχόμενη Ουκρανία, δεν ήταν αποτελεσματικά στο να τα σταματήσουν τις τελευταίες εβδομάδες. Τα συστήματα S-300 ή S-400 της Ρωσίας υποτίθεται ότι μπορούν να αναχαιτίσουν με επιτυχία αεροδυναμικούς μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς (πύραυλοι κρουζ) ή βαλλιστικούς στόχους.

  • Αλλά το πρόβλημα είναι ότι οι πύραυλοι της HIMARS είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν εγκαίρως.

Οι πύραυλοι HIMARS M30/M31 GMLRS χτυπούν τους στόχους τους με ταχύτητα 2,5 Mach ή σχεδόν 3.062,6 χιλιόμετρα την ώρα. Επομένως, όταν πρέπει να φτάσουν σε έναν στόχο 80 χιλιόμετρα μακριά, περνούν περίπου 94 δευτερόλεπτα στον αέρα πριν χτυπήσουν τον στόχο τους. Αλλά πετούν επίσης σε υψόμετρα πολύ χαμηλότερα από οποιονδήποτε πύραυλο κρουαζιέρας ή βαλλιστικού πυραύλου, δίνοντας λίγο χρόνο στη ρωσική αεράμυνα για να τους παρατηρήσει και να αντιδράσει.

Αυτό σημαίνει ότι τα HIMARS που λειτουργούν από την Ουκρανία συνεχίζουν να πραγματοποιούν πλήγματα οπουδήποτε μπορούν να φτάσουν.

Ειδικά όταν ο ουκρανικός στρατός κατακεραυνώνει τις ρωσικές αντιαεροπορικές άμυνες με μπαράζ βλημάτων Tochka-U, Uragan ή Smerch — και στη συνέχεια ακολουθούν πλήρεις εκτοξεύσεις  HIMARS.

Με πληροφορίες από Kyiv Independent

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.