-->

Header Ads

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τα τουρκικά UAV με ισραηλινή βοήθεια



Τα drones της Τουρκίας έχουν αποκτήσει διεθνή φήμη βοηθώντας την Ουκρανία να αμυνθεί ενάντια στην απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας. Ωστόσο, η Τουρκία χρησιμοποιεί επίσης τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) της για να απειλήσει τη σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα. Τώρα, η Ελλάδα ένα ισραηλινής τεχνολογίας σύστημα C-UAS για να αμυνθεί ενάντια σε μια πρόσφατη αύξηση των τουρκικών παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου.

Καθώς η Τουρκία συμπεριφέρεται ολοένα και περισσότερο ως αναξιόπιστος σύμμαχος, οι ΗΠΑ θα πρέπει να αυξήσουν την υποστήριξή τους για την αυξανόμενη εταιρική σχέση Ελλάδας-Ισραήλ, ιδιαίτερα τις προσπάθειες για την ενίσχυση των C-UAS και άλλων δυνατοτήτων αεράμυνας.

Η Ελλάδα έχει αναπτύξει ισραηλινές τεχνολογίες C-UAS, παρόμοιες με το Ισραηλινό Drone Dome ως απάντηση στις τουρκικές απειλές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Το ελληνικό σύστημα μπορεί να «τυφλώσει» τα drones και να διαταράξει τις διαδρομές πτήσης τους προσαρμόζοντας τις ισραηλινές τεχνολογίες στις ανάγκες της άμυνας του ελληνικού εδάφους. Η επιθετικότητα της Τουρκίας κατά της Ελλάδας, χρησιμοποιώντας ολοένα και περισσότερο UAV, υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα και συνοχή εντός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Η μεταφορά των ισραηλινών δυνατοτήτων αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογιών C-UAS, στην Ελλάδα ενισχύει την αποτροπή έναντι των τουρκικών πολεμικών δυνάμεων, αυξάνει τις αμυντικές δυνατότητες ενός κρίσιμου συμμάχου των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο και βασίζεται σε συνεχή οικονομική, ενεργειακή και συνεργασία ασφαλείας.

Η Αθήνα έχει επεκτείνει τους δεσμούς της με άλλους εταίρους των ΗΠΑ μέσω της ανάπτυξης περιφερειακών δομών όπως το Φόρουμ Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF) και οι τριμερείς ελληνοκυπριακές με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. »Οι ισραηλινές τεχνολογίες C-UAS θα βοηθήσουν στην ασφάλεια έργων όπως το EuroAsia Interconnector, το οποίο πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2024 και θα εισάγει ηλεκτρική ενέργεια από την Κύπρο και το Ισραήλ, καθώς και το EuroAfrica Interconnector, που θα εισάγει ομοίως ενέργεια από την Αίγυπτο. Το Ισραήλ για την άμυνα κατά των τουρκικών dronesAri Cicurel Ανώτερος Αναλυτής Πολιτικής

Η Τουρκία έχει μακρά ιστορία παραβίασης των κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) στον εναέριο χώρο της Ελλάδας. Χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο τα UAV της για αυτή την παρενόχληση και παραβίαση. Από το 2019, η Ελλάδα έχει τεκμηριώσει 346 παραβιάσεις από τουρκικά UAV στον εναέριο χώρο της. «Ενώ 79 τουρκικά UAV παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο το 2021, έχουν ήδη σημειωθεί 223 UAV παραβιάσει το 2022, αύξηση 182% εκατό. Ο απόστρατος Έλληνας στρατηγός Ευάγγελος Γεργούσης σημείωσε τον Φεβρουάριο ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB2 της Τουρκίας διεξήγαγαν επιχειρήσεις επιτήρησης μεσαίου και μεγάλου ύψους εναντίον ελληνικών πολεμικών πλοίων και άμυνας.

Ήδη η Τουρκία βασίζεται όλο και περισσότερο στα UAV για τις παραβιάσεις. Με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την άνοδο του παγκόσμιου στρατηγικού ανταγωνισμού και την ανακάλυψη υπεράκτιων ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα έχει γίνει ολοένα και πιο ζωτικής σημασίας άγκυρα ασφαλείας για τη σταθερότητα στην περιοχή. Ωστόσο, η συμπεριφορά της Τουρκίας ως αναξιόπιστου συμμάχου, συμπεριλαμβανομένης της τακτικής παραβίασης του εναέριου χώρου της συμμάχου της στο ΝΑΤΟ, της Ελλάδας, δημιουργεί διχόνοια μέσα στη συμμαχία και υποβαθμίζει την περιφερειακή σταθερότητα. Η βοήθεια της Ελλάδας να αποτρέψει καλύτερα τα τουρκικά αεροσκάφη με βελτιωμένη αεράμυνα είναι ένα κρίσιμο συμφέρον ασφαλείας των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όμως η αύξηση του αριθμού των τουρκικών drones και άλλων αεροσκαφών θα μπορούσε να κορέσει την ελληνική αεράμυνα. Δεδομένου ότι τα τουρκικά συστήματα δεν ανησυχούν για την ασφάλεια τους πλήρωμα διεξάγουν μη ασφαλείς ελιγμούς κατά των επανδρωμένων αεροσκαφών της Ελλάδας.

Εκτός από την πρόσφατη ενσωμάτωση των ισραηλινών τεχνολογιών C-UAS, η Ελλάδα διαθέτει πολλές αντιαεροπορικές άμυνες, όπως: Πύραυλοι εδάφους-αέρος Patriot (PAC-3) κατασκευής ΗΠΑ και MIM-23B Improved Hawk, αντιαεροπορικό Velos μικρής εμβέλειας, γαλλικά αντιαεροπορικά συστήματα Crotale και Mistral, πυραύλους STINGER και OSA-AK/AK (SA-8 Gecko), 21 αντιαεροπορικά πυροβόλα TOR-M1 και ZU-23. Η Ελλάδα απέκτησε επίσης ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-300,

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.