Ο εκλογικός νόμος δεν αλλάζει λίγο πριν τις εκλογές
Σάκης Μουμτζής
Με τη χθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου άνοιξε μια χαραμάδα αλλαγής του εκλογικού νόμου. Φαίνεται πως στην κυβέρνηση γίνονται δεύτερες σκέψεις και καλλιεργείται το έδαφος.
Είναι γνωστό πως ένα λάθος δεν καλύπτεται με ένα άλλο λάθος. Απεναντίας η κατάσταση επιδεινώνεται. Είναι κοινός τόπος πως ο εκλογικός νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με το κλιμακωτό bonus ήταν λάθος. Έγινε, δεν ψάχνουμε τις αιτίες - δεν έχει και νόημα - και πορευόμαστε με αυτόν τον εκλογικό νόμο. Η αλλαγή του μόνον προβλήματα θα φέρει. Τα καταγράφω:
1.Σε μια περίοδο που ο σεβασμός της κυβέρνησης προς τους θεσμούς αμφισβητείται λόγω των υποκλοπών, μια αιφνίδια αλλαγή του εκλογικού νόμου θα προσέθετε επιχειρήματα στους αντιπάλους της. Αν τελικά συμβεί θα είναι αναμφίβολα ένα θεσμικό ατόπημα.
2.Μια αλλαγή του εκλογικού νόμου θα επιβάρυνε ακόμα πιο πολύ το πολιτικό κλίμα που είναι ήδη τεταμένο λόγω των γνωστών γεγονότων. Στην κυβέρνηση που θα πορευθεί μέσα στο δύσκολο χειμώνα δε νομίζω πως τη συμφέρουν νέες εντάσεις.
3.Θα κατηγορηθεί και δικαιολογημένα πως αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού ενώ αυτό βαίνει προς τη λήξη του, γιατί αυτό επιβάλλει το κομματικό της συμφέρον. Σε μια τέτοια περίπτωση σε τι θα διαφέρει από την πρακτική του ΠΑΣΟΚ που άλλαξε το 1989 τον εκλογικό νόμο για να μην κυβερνήσει η Νέα Δημοκρατία; Θα αντιτείνει ο αναγνώστης πως η τότε αλλαγή του εκλογικού νόμου έγινε για να μη σχηματιστεί κυβέρνηση, ενώ τώρα αποβλέπει στον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης. Αυτό ακριβώς λέω, πως και στις δύο περιπτώσεις άλλαξαν οι κανόνες του παιχνιδιού για λόγους κομματικής σκοπιμότητας.
4.Ο πρωθυπουργός έχει ένα πολύ συγκεκριμένο πολιτικό προφίλ. Είναι ένας άνθρωπος που σέβεται τους θεσμούς και προσπαθεί και επιθυμεί να κινηθεί εντός του πλαισίου που αυτοί ορίζουν. Έτσι έχει καταγραφεί στη συνείδηση των πολιτών και τρανό παράδειγμα αυτής της θεσμικής συμπεριφοράς του είναι η σταθερή θέση του πως οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας. Εκτιμώ πως η αλλαγή του εκλογικού νόμου θα πλήξει αυτό το προφίλ λίγους μήνες πριν τις εκλογές.
5. Είναι σίγουρο πως αυτή η αλλαγή θα εκληφθεί από την κοινή γνώμη ως μια κίνηση αδυναμίας. Δηλαδή δεν πιστεύει η κυβέρνηση πως μπορεί να κατακτήσει την αυτοδυναμία και για να το πετύχει, αλλάζει τον εκλογικό νόμο. Χάνει τη σιγουριά και την αυτοπεποίθηση που της δίνουν όλες οι δημοσκοπήσεις.
6. Επί της ουσίας, με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο του κλιμακωτού bonus, η κυβέρνηση χρειάζεται ένα 38% για μια οριακή αυτοδυναμία. Ενδεχομένως με το bonus των 50 εδρών αυτό το ποσοστό να πέσει στο 37%. Να υπενθυμίσω πως με το νόμο Παυλόπουλου το 2019, με 40% είχε 158 έδρες. Όπως και να το δούμε δεν αξίζει τον κόπο για πολύ μικρές ποσοστιαίες διαφορές η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός να υποστούν όλα τα παραπάνω.
Άλλωστε, αν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν, στις πρώτες εκλογές η Νέα Δημοκρατία θα κινηθεί περί το 35%. Είναι ένα ποσοστό που στις δεύτερες εκλογές μπορεί άνετα να φτάσει στο 38%. Συνεπώς ας μη γίνουν κινήσεις που μόνο προβλήματα θα δημιουργήσουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε