-->

Header Ads

Σκηνικό Κριμαίας με πιέσεις και απειλές


Οι κάλπες των δημοψηφισμάτων έχουν ανοίξει στις υπό ρωσική κατοχή περιοχών της Ουκρανίας για τα δημοψηφίσματα - εξπρές που εξήγγειλαν οι διορισμένες από τη Μόσχα αρχές σε μια προσπάθεια να προλάβουν τις πολεμικές εξελίξεις της αντεπίθεσης των ουκρανικών στρατευμάτων.

Ρωσικά μέσα μεταδίδουν ότι η ψηφοφορία ξεκίνησαν σε Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια με καταγγελίες ότι οι Ρώσοι πιέζουν τους ντόπιους να πάνε να ψηφίσουν και να φύγουν από τις περιοχές.

«Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, οι κατακτητές δημιουργούν ένοπλες ομάδες που πηγαίνουν σε σπίτια και εξαναγκάζουν τους ανθρώπους να συμμετέχουν στο αποκαλούμενο δημοψήφισμα»,ανέφερε σε ανάρτηση του στο Telegram ο δήμαρχος του Λουχάνσκ, Σεργκέι Χαιντάι.

Πρόσθεσε δε ότι σε μερικές επιχειρήσεις όσοι δε συμμετέχουν στην ψηφοφορία θα απολύονται αυτόματα από τη δουλειά τους.

Ομάδες φίλα προσκείμενες στους Ρώσους έχουν φτάσει στο σημείο να τοποθετούν έξω από τα σπίτια ηχεία που καλούν τους πολίτες να βγουν για να ψηφίσουν ακόμα και στο κατώφλι τους.

«Όλοι μας περιμέναμε για ένα δημοψήφισμα για να προσαρτηθούμε στην Ρωσία για 8 ολόκληρα χρόνια», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters, ο Λεονίντ Πασετσνίκ, ο φιλορώσος ηγέτης του Λουχάνσκ. «Έχουμε ήδη γίνει κομμάτι της Ρωσίας. Μένει μόνο ένα μικρό ζήτημα: να κερδίσουμε τον πόλεμο», πρόσθεσε.

«Επιστρέφουμε σπίτι», δήλωσε από την πλευρά του ο φιλορώσος ηγέτης του Ντονέντσκ, Ντένις Πουσίλιν υπογραμμίζοντας ότι «το Ντονμπάς είναι Ρωσία».

Η έναρξη των δημοψηφισμάτων συνοδεύτηκε και από εκρήξεις. Ο Ουκρανός δήμαρχος της υπο ρωσικής κατοχής Μελιτόπολης, ανέφερε με ανάρτηση του στο Telegram ότι μια ισχυρή έκρηξη ακούστηκε στο κέντρο της πόλης στις 7 το πρωί. «Ο κόσμος φοβάται να βγει από τα σπίτια του», πρόσθεσε.

Διεθνείς αντιδράσεις

Την παραμονή των δημοψηφισμάτων εκφράστηκαν με τον πιο ηχηρό τρόπο διεθνείς αντιδράσεις.


O Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Ουκρανία ότι τα αποκαλούμενα δημοψηφίσματα σε περιοχές υπό ρωσικό έλεγχο θα ισοδυναμούν με προσάρτηση οπότε και δεν είναι σύμφωνα με τη διεθνή νομιμότητα. Την ίδια ώρα, το ΝΑΤΟ διαμηνύει ότι δεν θα αναγνωρίσει ποτέ τα αποτελέσματα των «ψευδοδημοψηφισμάτων» στην Ουκρανία που αφορούν το 15% των συνολικών εδαφών της χώρας.

Από σήμερα μέχρι και την Τρίτη, τέσσερις περιοχές στη νότια και ανατολική Ουκρανία, που βρίσκονται υπό τον πλήρη ή μερικό έλεγχο της Μόσχας, ψηφίζουν στα «ψευδοδημοψηφίσματα», όπως τα χαρακτηρίζει η Δύση. Ακόμη και η Κίνα επέκρινε το σχέδιο αυτό, ζητώντας να γίνει σεβαστεί η εδαφική ακεραιότητα των χωρών ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε προσάρτηση εδαφών κράτους από άλλο κράτος που είναι αποτέλεσμα από την απειλή ή χρήση βίας είναι παραβίαση της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς νομιμότητας».

«Τα εικονικά δημοψηφίσματα στις περιοχές Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα της Ουκρανίας δεν έχουν νομιμότητα και θα αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του Χάρτη του ΟΗΕ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, που συγκεντρώνει τα κράτη μέλη της συμμαχίας.




"Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δε θα αναγνωρίσουν την παράνομη και παράτυπη προσάρτησή τους. Αυτά τα εδάφη είναι η Ουκρανία", πρόσθεσε.

Οι φιλορωσικές αρχές των εδαφών αυτών και η Μόσχα επιμένουν ότι η διαδικασία θα προχωρήσει.

«Η ψηφοφορία ξεκινά αύριο και τίποτα δεν θα την εμποδίσει», είπε χθες στη ρωσική τηλεόραση ο επικεφαλής της κατοχικής διοίκησης της Χερσώνας, Βλαντίμιρ Σάλντο.

Η εκλογική επιτροπή των φιλορώσων αυτονομιστών του Ντονέτσκ, στα ανατολικά, διευκρίνισε ότι «για λόγους ασφαλείας», το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί κατ’ ουσίαν από πόρτα σε πόρτα, «μπροστά στα σπίτια» και θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες. Τα εκλογικά τμήματα θα λειτουργήσουν μόνο την τελευταία ημέρα, δηλαδή στις 27 Σεπτεμβρίου.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και «υπ’ αριθμόν 2» στο Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε νωρίτερα μέσω του Telegram ότι οι αυτονομιστικές επαρχίες του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ, που συναποτελούν τη λεκάνη του Ντονμπάς, καθώς επίσης και η Χερσώνα και η Ζαπορίζια «θα ενσωματωθούν στη Ρωσία». Πρόσθεσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για ένα πυρηνικό πλήγμα στη Δύση, αν χρειαστεί: οι ρωσικοί «υπερηχητικοί πύραυλοι είναι ικανοί να φτάσουν τους στόχους τους στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ πολύ πιο γρήγορα» από τα δυτικά όπλα, δήλωσε.

Στο διάγγελμά του προς το έθνος, ο Ρώσος πρόεδρος είπε την Τετάρτη ότι είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει «όλα τα μέσα» που διαθέτει το οπλοστάσιό του απέναντι στη Δύση, την οποία κατηγόρησε ότι θέλει «να καταστρέψει» τη Ρωσία. «Δεν είναι μπλόφα», τόνισε.

Το στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας προβλέπει την πιθανότητα προσφυγής σε πυρηνικά πλήγματα εάν δεχτούν επίθεση τα εδάφη που η Μόσχα θεωρεί ρωσικά, κάτι που θα μπορούσε να αφορά και τις προσαρτημένες ζώνες. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ εκτίμησε εξάλλου ότι λόγω της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχει η Δύση στην Ουκρανία, η Ρωσία είναι «ντε φάκτο αντιμέτωπη με το ΝΑΤΟ».

Επί του πεδίου, οι πύραυλοι εξακολουθούν να πέφτουν, ενώ ο Πούτιν επιχειρεί να επιταχύνει το σχέδιο προσάρτησης, παρά τις ήττες που υπέστη τον Σεπτέμβριο, λόγω της αντεπίθεσης των Ουκρανών στις περιοχές του Χαρκόβου, του Ντονμπάς και της Χερσώνας. Η πόλη της Ζαπορίζια, που ελέγχεται από τους Ουκρανούς, επλήγη από εννέα πυραύλους, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί τουλάχιστον ένας άνθρωπος, ανέφεραν οι τοπικές αρχές. Οι αυτονομιστές του Ντονέτσκ κατηγόρησαν από την πλευρά τους το Κίεβο ότι βομβάρδισε μια αγορά, σκοτώνοντας έξι ανθρώπους. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν εικόνες ενός καμένου λεωφορείου και ενός πτώματος στη μέση του δρόμου.

Το προηγούμενο της Κριμαίας

Τα δημοψηφίσματα για προσάρτηση είναι ένα από τα τρία βήματα που ακολουθεί το Κρεμλίνο για να επανεκκινήσει τη δυναμική του στον πόλεμο.Εξάλλου η πρακτική του αυτή είναι γνώριμη αφού το ίδιο είχε πράξει και το 2014 στην Κριμαία. Σύμφωνα με το BBC, ενώ το Κρεμλίνο υποστήριξε ότι είχε αποσπάσει το 96,7% των πολιτών, έκθεση που διέρρευσε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ρωσίας ανέφερε ότι μόλις 30% των ντόπιων είχαν ψηφίσει και οριακά οι μισοί από αυτούς είχαν δηλώσει στήριξη στην προσάρτηση.

Οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι τα δημοψηφίσματα που βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη είναι καταδικασμένα με αποτυχία. Ο σύμβουλος του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, Γιούρι Σακ δήλωσε στο BBC ότι οι ντόπιοι όλοι είναι υπέρ της επιστροφής τους στην Ουκρανία και «γι' αυτό καταγράφεται τόση αντίσταση από αντάρτες σε αυτές τις περιοχές».



Με πληροφορίες από Reuters και από ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.