Ο Μητσοτάκης και το λειψό εθνικό μέτωπο
Η ομιλία Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπως και αυτή που προηγήθηκε στο αμερικανικό Κογκρέσο τον περασμένο Μάιο, υπηρετεί με συνέπεια τον εθνικό στόχο ισχυροποίησης της εικόνας, της αξιοπιστίας, της φήμης (nation branding) της χώρας.
Ο στόχος αυτός υπερβαίνει κατά πολύ τον χρονικό ορίζοντα μιας οποιασδήποτε κυβέρνησης, απαιτεί γνώση, σχεδιασμό, μεθοδικότητα, υπομονή, εμπίπτει στο πεδίο της μακροχρόνιας στρατηγικής μιας χώρας και δεν εξαντλείται στη διαχείριση της δύσκολης σχέσης με την Τουρκία του Ερντογάν.
Ο λόγος στον ΟΗΕ εντάσσεται στην άσκηση της δημόσιας διπλωματίας και κακώς ανέμεναν όσοι ανέμεναν από τον Πρωθυπουργό να διακινδυνεύει την ισχύ της καλής φήμης της Ελλάδας προκειμένου να απαντήσει «στα ίσα» στον Τούρκο πρόεδρο.
Απέναντι στον ιστό που στήνεται σε βάρος της χώρας από τον αναθεωρητή Ερντογάν, έχουμε ανάγκη τη θετική συνηγορία ακόμη και μερίδας του τουρκικού λαού που εισπράττει το μήνυμα φιλίας, που εξέπεμψε ο Έλληνας πρωθυπουργός σε αντιδιαστολή με το κρεσέντο του προέδρου Ερντογάν.
Η εθνική στρατηγική υπηρετείται άριστα στο εξωτερικό.
Το εσωτερικό μέτωπο χρήζει αναδιάρθρωσης και ενίσχυσης.
Δίνεται η εντύπωση ότι είναι μόνο ευθύνη της κυβέρνησης η γενική προπαρασκευή για τις νέες μορφές υβριδικού πολέμου, στις οποίες εκτιμάται ότι θα καταφύγει η τουρκική ηγεσία στο μακρύ δρόμο προς τις εκλογές.
Μέρος της αντιπολίτευσης, όχι μόνο δεν συναισθάνεται ως εθνικό κίνδυνο τα όσα συμβαίνουν και προαναγγέλλονται, αλλά υπολογίζει στην πρόκληση μιας μείζονος κρίσης. Τη θεωρεί ως βέβαιη ευκαιρία αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης.
Μπορεί να δηλώνεται δια στόματος του τομεάρχη εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γ. Κατρούγκαλου, πως απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας και στην απειλή παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας οι πολιτικές δυνάμεις είναι ενωμένες, αλλά την ίδια στιγμή ο πρώην υπουργός Άμυνας και σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα Ευάγγελος Αποστολάκης, υπονοεί ότι η κυβέρνηση «αποστρατικοποιεί» μερικώς τα νησιά!
Λέει επισήμως ο κ. Κατρούγκαλος ότι είναι αναγκαίο να εισπράττει κόστος η Τουρκία για την επιθετική της συμπεριφορά και ότι δεν αρκούν οι θετικές δηλώσεις των εταίρων αλλά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένει ότι δεν ήταν λάθος ότι ο ίδιος και το κόμμα του έγινε ρουλεμάν στη μετάδοση της χυδαίας προπαγάνδας για το νεκρό κοριτσάκι στην αμονησίδα του Εβρου.
Ακόμη χειρότερα η Κουμουνδούρου ανέχεται τα διαρκή «παραστρατήματα» του μειονοτικού βουλευτή Χουσείν Ζειμπέκ ο οποίος αποκαλύπτεται πως μετά την κίτρινη κάρτα, συνόδευσε σε περιοδεία στη Θράκη τον πρόεδρο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης.
Η εθνική ενότητα όπως αφηρημένα χρησιμοποιείται ως έννοια, καλό είναι να πιστοποιηθεί σε μια συζήτηση αρχηγών στη Βουλή.
Να συμφωνήσουμε ποια είναι η απάντηση σε όλες τις ερωτήσεις που μπορεί να τεθούν άμεσα. Αν πχ στον Έβρο ή στα νησιά σταλούν τα καραβάνια των απελπισμένων θα είμαστε με τον άνθρωπο, με τα σύνορα, με ποιόν;
Σε μια τέτοια αναγκαία κουβέντα ενώπιον του ελληνικού λαού δεν προσφέρεται ως διέξοδος η πολυτελής αναζήτηση προτάσεων για το πως δεν θα αφήσουμε «σε χλωρό κλαρί» τον Ερντογάν όπως προσφάτως ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης, που ευτυχώς για εκείνον δεν είναι αυτή την ώρα στη θέση του Μητσοτάκη.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε