-->

Header Ads

Το τέλος του Μπορισμού: Βρετανικό δράμα διαρκείας μετά το Brexit


Μόλις 38 ημέρες μετά την ορκωμοσία της, η Λιζ Τρας κινδυνεύει να καταστεί η βραχυβιότερη πρωθυπουργός στη ιστορία της Βρετανίας.

Η περιδίνηση στην οποία έχει περιέλθει το Ηνωμένο Βασίλειο απο την 31η Ιανουαρίου 2020, ημέρα αποχώρησής του από την Ευρωπαϊκή Ενωση, μοιάζει χωρίς τέλος.

Τα εσωτερικά σκάνδαλα και η τουλάχιστον ασταθής προσωπικότητα του Μπόρις Τζόνσον (με τεράστιες επιπτώσεις στη διαχείριση της πανδημίας) δεν είναι άμοιρα ευθυνών για τη βρετανική κρίση.

Φαίνεται όμως ότι ο ιδιότυπος απομονωτισμός στον οποίο αυτοϋπεβλήθη η Βρετανία – προϊόν άφρονος εθνολαϊκισμού που ξαφνικά επικράτησε σε μία χώρα με βαθιές και στέρρες δημοκρατικές παραδόσεις- αρχίζει να βγάζει στην επιφάνεια τις πρώτες σκληρές επιπτώσεις του.

Σε τέτοιο σημείο που βετεράνος βουλευτής των Τόρις να δηλώνει στο Politico«Φαίνεται να είναι το τέλος. Νομίζω θα έχει φύγει την επόμενη εβδομάδα».

Η Βρετανία, καίτοι παραμένει μια ισχυρή οικονομία, δέιχνει όλο και πιο μόνη και απροστάτευτη  στις ταλαντώσεις των διεθνών αγορών.

Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που οδήγησε στην σημερινή καρατόμηση του υπουργού της επί των Οικονομικών, Κουάζι Κουάρτενγκ.

Νέος ΥΠΟΙΚ ορίσθηκε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, αλλά η ουσάι δεν βρίσκεται εκεί: Η μάλλον πανικόβλητη Λιζ Τραζ έσπευσε να ανακοινώσει ότι εγκαταλείπει το σχέδιό της να μην αυξήσει τον φορολογικό συντελεστή των επιχειρήσεων.

Πρόκειται βεβαίως για στροφή 180 μοιρών σε ό,τι αφορά το πακέτο οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης, με σκοπό να «καθησυχάσει τις αγορές».

«Είναι σαφές πως ορισμένα τμήματα του μινι-προϋπολογισμού μας πήγαιναν πολύ μακριά και πολύ γρήγορα σε σχέση με εκείνο που ανέμεναν οι αγορές», είπε η Λιζ Τρας σε μια πολύ σύντομη συνέντευξη Τύπου στην οποία επέμεινε για την ανάγκη για “σταθερότητα” της βρετανικής οικονομίας αφού απέπεμψε τον υπουργό Οικονομικών Κουάζι Κουάρτενγκ.

Είπε ακόμη ότι ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις θα αυξηθεί στο 25%, ενώ στον μινι-προϋπολογισμό που είχε ανακοινώσει ο Κουάρτενγκ στις 23 Σεπτεμβρίου προβλεπόταν ότι ο συντελεστής θα ‘πάγωνε’ στο 19%, καταργώντας μια αύξηση στο 25% που σχεδίαζε ο προκάτοχός του.

«Πρέπει να δράσουμε τώρα για να καθησυχάσουμε τις αγορές για τη δημοσιονομική πειθαρχία μας», τόνισε η Τρας.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός είπε ακόμη πως οι δημόσιες δαπάνες θα αυξηθούν λιγότερο γρήγορα από ό,τι σχεδιαζόταν προηγουμένως, στο πλαίσιο της προσπάθειας για μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα.

 

Η Λιζ Τρας είπε επίσης ότι είναι αποφασισμένη να φέρει εις πέρας την πολιτική της που θα υποστηρίζει την ανάπτυξη, παρά τις αυξανόμενες επικρίσεις, ακόμη και από το ίδιο το κόμμα της.

«Είμαι απολύτως αποφασισμένη να τηρήσω την υπόσχεση που έχω κάνει να εξασφαλίσουμε μια πιο ισχυρή ανάπτυξη, ένα πιο εύπορο Ηνωμένο Βασίλειο και να βγούμε από την καταιγίδα που περνάμε», είπε.

Παρακολουθούν οι Βρυξέλλες

Το πολιτικό δράμα που εκτυλίσσεται στη Βρετανία παρακολουθείται στενά από τις Βρυξέλλες, σημειώνει το ΒΒC.

Ένας διπλωμάτης μάλιστα επεσήμανε τον διαγωνισμό που έστησε μια εφημερίδα για το αν μπορεί η Λιζ Τρας να αντέξει όσο ένα μαρούλι.

Υπάρχει μια αίσθηση ευχαρίστησης από την ατυχία του άλλου -ισίως μεταξύ εκείνων που αντιπαθούν τους των Τόρις για ό,τι θεωρούν ως «εκτροπή του Brexit» αλλά υπάρχει επίσης και ανησυχία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια μεγάλη οικονομία στη γειτονιά της ΕΕ και η ήπειρος παλεύει με τις δικές της κρίσεις ενέργειας και κόστους ζωής.

Έπειτα, υπάρχει η ημιτελής υπόθεση από το Brexit με εκκρεμμότητες για το πώς θα διορθωθούν οι προβληματικές εμπορικές ρυθμίσεις για τη Βόρεια Ιρλανδία.

Τέλος, η βρετανική υποστήριξη στην Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή, έχει εκτιμηθεί ιδιαίτερα.

Το ποιος είναι ο ένοικος  της Downing Street εξακολουθεί να έχει σημασία για την Ευρώπη.

Και για άλλη μια φορά, το ερωτηματικό που αιωρείται είναι πόσο καιρό μπορεί να παραμείνει εκεί ο σημερινός ένοικός της.

Πολλοί Ευρωπαίοι παράγοντες λένε ότι βλέπουν παραδοσιακά το Ηνωμένο Βασίλειο ως μια «λογική» χώρα, παρά το ισχυρό, ίσως ακόμη και συγκρουσιακό πολιτικό της σύστημα.

Και κάπως έτσι, η τρέχουσα αστάθεια προσελκύει τόσο γοητεία όσο και δυσπιστία.

Με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.