Σκρέκας: Το κοίτασμα των Ιωαννίνων θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της Ελλάδας για 10 χρόνια
Το κοίτασμα των Ιωαννίνων θα μπορούσε να καλύψει την κατανάλωση της Ελλάδος για 10 έτη, εφόσον επαληθευτεί από τα πραγματικά δεδομένα, ανέφερε την Παρασκευή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ενώ για τα κοιτάσματα της Κρήτης δήλωσε ότι εάν τα σεισμικά δεδομένα είναι ικανοποιητικά θα γίνει δοκιμαστική γεώτρηση το 2025.
Ειδικότερα, όπως σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, για το κοίτασμα των Ιωαννίνων που έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες από την Energean θα γίνει δοκιμαστική γεώτρηση (στεριά) το 2023. «Όταν λέμε σοβαρές πιθανότητες για ένα πρωτοπόρο κοίτασμα, δηλαδή κοίτασμα που δεν έχει γύρω του άλλες προηγούμενες γεωτρήσεις, είναι της τάξης του 15%, κάτω από 15%, αυτό θεωρείται πολύ πιθανό».
«Τα έσοδα εξαρτώνται από την κάθε παραχώρηση και την εκάστοτε σύμβαση που έχει υπογραφεί με τον εκάστοτε παραχωρησιούχο. Θα μπορούσαν να κυμαίνονται από 40% έως και 60% επί των κερδών της εκμετάλλευσης. Όταν μιλάμε για πιθανότατα κοιτάσματος 50 δισεκ. κυβικά μέτρα στα Γιάννενα αντιστοιχούν σε 500 εκατ. μεγαβατώρες φυσικού αερίου, αν η μεγαβατώρα κάνει σήμερα 100 ευρώ μιλάμε για 5 δισεκ. ευρώ συνολικής αξίας, αν είναι δεκαπλάσιο το κοίτασμα μιλάμε για 50 δισεκ. ευρώ με σημερινές τιμές» δήλωσε δε ο κ. Σκρέκας, διευκρίνισε ωστόσο τα δεδομένα αλλάζουν και δεν ξέρουμε αν έχουμε αυτές τις ποσότητες.
Έρευνες στην πιο υποσχόμενη περιοχή για φυσικό αέριο – Ο σχεδιασμός και το χρονοδιάγραμμα
Κρήτη
Για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κρήτη ο Κώστας Σκρέκας σημείωσε πως υπήρξε προετοιμασία ώστε οι σεισμικές έρευνες να γίνουν με τα καλύτερα δεδομένα και με μέριμνα για την προστασία του περιβάλλοντος. «Δεν πρόκειται να κάνουμε καμία έκπτωση για την προστασία του περιβάλλοντος» ξεκαθάρισε.
«Από το 2011 έως το 2020 είχαμε έρευνες σε μόλις δύο περιοχές από το 2021 έως το 2022 κάναμε έρευνες σε πέντε περιοχές» δήλωσε. Αποσαφήνισε ότι η πανδημία μηδένισε τις τιμές των υδρογονανθράκων με αποτέλεσμα να σταματήσουν τις έρευνες οι εταιρείες. «Η TOTAL αποχώρησε και είδε την ευκαιρία η ExxonMobile, ενώ η Helleniq Energy συνέχισε να στηρίζει την προσπάθεια» είπε.
Έρευνες στην Κρήτη: Τι σηματοδοτούν οι δύο NAVTEX
Όπως επισήμανε ο κ. Σκρέκας, για να υπάρχουν εταιρείες που είναι διατεθειμένες να επενδύσουν τεράστια ποσά, και να προχωρήσουν σε ακριβή δοκιμαστική γεώτρηση έχουν βάσιμα στοιχεία. «Για να επενδύσουν οι δυο εταιρείες προσδοκούν, θεωρούν, ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να βρουν ένα μεγάλο αξιοποιήσιμο κοίτασμα φυσικού αερίου, ίσως ένα από τα τελευταία μεγάλα στην Ανατολική Μεσόγειο» παρατήρησε μάλιστα.
«Το 2025, εφόσον τα σεισμικά δεδομένα είναι ικανοποιητικά, προσδοκούμε την πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση στην περιοχή, και εφόσον η δοκιμαστική γεώτρηση επιβεβαιώσει τα σεισμικά δεδομένα να προχωρήσουμε το 2027 – 2028, δηλαδή σε μόλις δυόμισι χρόνια αφότου έχει υλοποιηθεί η πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση να έχουμε την 1η παραγωγική γεώτρηση, σε θαλάσσια περιοχή στην Ελλάδα» υπογράμμισε.
Οι ανακοινώσεις της Helleniq Energy
Εν τω μεταξύ, την άμεση έναρξη τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών για υδρογονάνθρακες στην περιοχή «Ιόνιο» ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy Ανδρέας Σιάμισιης παρουσιάζοντας χθες στους αναλυτές τα αποτελέσματα του ομίλου για το τρίτο τρίμηνο.
«Η ερμηνεία των δεδομένων από τα σεισμικά δύο διαστάσεων ολοκληρώθηκε, έχουμε αρκετά στοιχεία για να προχωρήσουμε σε τρισδιάστατες έρευνες τις επόμενες εβδομάδες», ανέφερε συγκεκριμένα. Παράλληλα είναι σε εξέλιξη από χθες οι σεισμικές έρευνες στις περιοχές Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Ο κ. Σιάμισιης ανέφερε ότι η αύξηση των τιμών αρχίζει να έχει επιπτώσεις στη ζήτηση αλλά μετά το τρίτο τρίμηνο. Πρόσθεσε ωστόσο ότι και για το τελευταίο τρίμηνο οι προσδοκίες είναι θετικές, αν και όχι τόσο όσο τα προηγούμενα ενώ θετική αναμένεται και η έναρξη του 2023 χωρίς ωστόσο να αναμένεται επανάληψη των εφετινών μεγεθών.
Έκανε χαρακτηριστικά λόγο για τα καλύτερα μεγέθη της τελευταίας εικοσαετίας καθώς ο όμιλος ανακοίνωσε χθες λειτουργικά κέρδη EBITDA Euro504 εκατ. στο τρίμηνο (έναντι 125 εκατ. πέρυσι), ενώ τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 381 εκατ. (από 33 εκατ.)
Σε σχέση με τη φορολογία των υπερκερδών αναφέρθηκε ότι η Elpedison θα καταβάλει 18 εκατ. ενώ δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη το πλαίσιο για τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων.
Ο κ. Σιάμισιης αναφέρθηκε τέλος στην ανάπτυξη του τομέα των ανανεώσιμων πηγών κυρίως με ανάπτυξη έργων που έχει όπως είπε μεγαλύτερο όφελος για την εταιρεία και την ενεργειακή μετάβαση αλλά και στα μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα που λαμβάνει ο όμιλος με την κάλυψη των αναγκών για πετρέλαιο θέρμανσης συγκεκριμένων ευάλωτων ομάδων αλλά και συνολικά στην αγορά με πρόσθετη έκπτωση στην τιμή διυλιστηρίου.
https://www.kathimerini.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε