-->

Header Ads

Το άνοιγμα Μητσοτάκη στην Λιβύη και οι έρευνες της ExxonMobil στην Κρήτη


Το μήνυμα ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να αποδεχθεί οριοθετήσεις όπως αυτή του τουρκολιβικού, στέλνει η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσουν άμεσα οι έρευνες της ExxonMobil στα δύο θαλάσσια οικόπεδα, νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, τμήματα των οποίων δεν είναι οριοθετημένα με τη Λιβύη.

Οι περιοχές στις οποίες θα κάνει σεισμικά το σκάφος Sanco Swift που έχει ναυλώσει η νορβηγική PGS για λογαριασμό της κοινοπραξίας υπό την ExxonMobil καλύπτουν μια έκταση 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων σε Κρήτη και Πελοπόννησο και δεσμεύονται σύμφωνα με τη Navtex από σήμερα 8 Νοεμβρίου και μέχρι νεωτέρας.

Ταυτόχρονα όμως ο Κυρ. Μητσοτάκης, μέσω της χθεσινής του συνέντευξης στον ΑΝΤ-1, έκανε άνοιγμα στην κυβέρνηση της Τρίπολης, λέγοντας ότι η Αθήνα επιδιώκει την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών και θα μπορούσε να διερευνήσει την από κοινού αξιοποίηση υδρογονανθράκων στην περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης.

Η προσπάθεια της Αθήνας να βρει μια πολιτική φόρμουλα με τη Τρίπολη, ώστε με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, να ξεκινήσουν συζητήσεις για τις θαλάσσιες ζώνες, διεμβολίζοντας παράλληλα το τουρκο-λυβικό μνημόνιο, δεν είναι καινούργια.

Στο ρευστό σκηνικό της περιοχής, φαίνεται να υπήρξε πρόσφατα παρέμβαση του έλληνα πρωθυπουργού προς τους αμερικανούς και συγκεκριμένα στον ΥΠΕΞ Α. Μπλίνκεν (σύμφωνα με δημοσίευμα της Κυριακάτικης Καθημερινής), όπου και ζητήθηκε να ασκηθεί επιρροή προς την κυβέρνηση Ντμπεϊμπά ώστε να επαναληφθούν οι συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας - Λιβύης για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους.

Πρόταση, η οποία θα πρέπει βέβαια να ξεπεράσει το εμπόδιο το οποίο έχει προβληθεί και από την Αθήνα και από το Κάιρο, δηλαδή το γεγονός ότι η μεταβατική κυβέρνηση της Τρίπολης δεν νομιμοποιείται να παίρνει αποφάσεις που αφορούν συμφωνίες με άλλες χώρες, πολλώ δε μάλλον όταν αφορούν κυριαρχικά δικαιώματα της Λιβύης.

Το γεγονός σε κάθε περίπτωση ότι ξεκινούν έρευνες νοτίως της Κρήτης, σε περιοχές τμήματα των οποίων δεν είναι οριοθετημένα με τη Λιβύη, λειτουργεί ως μοχλός πίεσης από την Αθήνα, η οποία δεν είναι διατεθειμένη να περιμένει την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών, πολλώ δε μάλλον στην βάση του τουρκολυβικού συμφώνου. Αμφότερα τα οικόπεδα, νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, που έχουν οριστεί με το νόμο Μανιάτη, δεν παραβιάζουν τη μέση γραμμή μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, στην οποία με βάση το Διεθνές Δίκαιο θα είναι τα όρια των ζωνών των δύο πλευρών.

Οι έρευνες της ExxonMobil

Τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών θα είναι γνωστά μέσα στο 2023 και σε μια προσπάθεια να επισπευσθούν οι χρόνοι, το πρόγραμμα των ερευνών θα συμπιεστεί, προκειμένου το 2024 η κοινοπραξία ExxonMobil – Hellenic Energy (πρώην ΕΛΠΕ) να λάβει την επενδυτική απόφαση και μέσα στο 2025 να ξεκινήσει η πρώτη γεώτρηση. Η συμπίεση των χρόνων δείχνει και τη πρόθεση της Αθήνας, αφού με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα, η επενδυτική απόφαση θα λαμβάνονταν το 2025 και η γεώτρηση θα ξεκινούσε το 2026.

Και στις δύο περιοχές, των οποίων οι συμβάσεις μίσθωσης έχουν κυρωθεί από τη Βουλή το 2019, η πλειοψηφία των δικαιωμάτων έρευνας ανήκει στην ExxonMobil. Η τελευταία, ύστερα από την αποχώρηση τον περασμένο Απρίλιο της γαλλικής ΤotalEnergies, ελέγχει το 70 % των δικαιωμάτων της κοινοπραξίας, ενώ το υπόλοιπο 30 % ανήκει στην Hellenic Energy (ΕΛΠΕ).

Τον περασμένο Αύγουστο, έπειτα από αίτημα των Αμερικανών, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) είχε ανακοινώσει παράταση 24 μηνών ως προς την προθεσμία ολοκλήρωσης της πρώτης φάση του βασικού σταδίου των ερευνών. Κίνηση που είχε βάλει τέλος στην φημολογία, την οποία είχε πυροδοτήσει η αποχώρηση της Total περί γενικότερης έλλειψης ενδιαφέροντος των μεγάλων πετρελαϊκών ομίλων να επενδύσουν στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων και εξαιτίας σειράς καθυστερήσεων και γραφειοκρατικών εμπλοκών.

Τέτοια είναι η εκκρεμότητα γύρω από την εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας της προσφυγής που είχαν καταθέσει το Μάιο του 2019 τρεις οικολογικές οργανώσεις για ακύρωση της υπουργικής απόφασης περιβαλλοντικής έγκρισης του προγράμματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις δύο θαλάσσιες περιοχές. Η προσφυγή εκδικάστηκε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα...

Εικασίες και πραγματικότητα

Αμφότερα τα οικόπεδα της Κρήτης θεωρούνται από τα πλέον υποσχόμενα για ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αφού οι γεωφυσικές πλάκες της περιοχής προσομοιάζουν με αυτές στην περιοχή της Νοτιο-Ανατολικής Μεσογείου που αποκάλυψαν το κοίτασμα Zor στην Αίγυπτο.

Η ώρα της αλήθειας ωστόσο θα έρθει μόνο όταν γίνει η πρώτη ερευνητική γεώτρηση, δίχως την οποία τα πάντα θα παραμείνουν στη σφαίρα της εικασίας. Το θέμα των υδρογονανθράκων έβαλε επί τάπητος τον περασμένο Απρίλιο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, λέγοντας ότι η χώρα θέλει να έχει μία καθαρή εικόνα έως το 2023 για το εάν υπάρχουν ή όχι εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα.

Ακολούθησε η δημοσιοποίηση από την ΕΔΕΥ οδικού χάρτη με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, βάσει των οποίων, μέχρι το τέλος του 2023, πρόκειται να ξεκινήσει ένας νέος γύρος σεισμικών ερευνών (δύο και τριών διαστάσεων – 2D και 3D) και στις έξι περιοχές της χώρας που συγκεντρώνουν επενδυτικό ενδιαφέρον. Είναι το χερσαίο τμήμα των Ιωαννίνων, το οικόπεδο 2 δυτικά της Κέρκυρας, το οικόπεδο 10 του Κυπαρισσιακού Κόλπου, περιοχή στο Ιόνιο και τα δύο κρητικά οικόπεδα.

Τι προβλέπει η NAVTEX

Σύμφωνα με την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), τέσσερις είναι οι κινητήριοι μοχλοί της νέας αποστολής της: Οι φιλόδοξοι στόχοι της ενεργειακής μετάβασης της χώρας, οι εθνικός στόχος για μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών άνθρακα έως το 2050, η Ελλάδα να καταστεί βασικός μοχλός ενεργειακής ασφάλειας και νέα πηγή ευρωπαϊκού ενεργειακού εφοδιασμού και η ευκαιρία για ανάπτυξη και δημιουργία εσόδων από εγχώριους ενεργειακούς πόρους.



Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, προβλέπεται:Εκτέλεση σεισμικών ερευνών για 1-2 χρόνια
Εκτέλεση διερευνητικών γεωτρήσεων για 3-4 χρόνια
Εγχώρια παραγωγή και δημιουργία εσόδων σε 6-7 χρόνια





Ως προς τις σεισμικές έρευνες στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης στόχος είναι η πρόσκτηση 11,000 km δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων τη χειμερινή περίοδο 2022 - 2023.



Στην περιοχή του Ιονίου η κοινοπραξία αποφάσισε να αντικαταστήσει την πρόσκτηση 2D σεισμικών με την απευθείας πρόσκτηση 3D σεισμικών και να προχωρήσει σε τρισδιάστατα σεισμικά δεδομένα τη χειμερινή περίοδο 2022 - 2023.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.